Türkmenistan Meşhur Yemekleri

Türkmenistan mutfağı hakkında ilk akla gelen unsur, yemeklerin yüzyıllardır kullanılan tarifler doğrultusunda hazırlanıyor oluşudur. Nitekim, Orta Asya kültürünün en belirgin izlerini bünyesinde taşıyan Türkmenistan, sahip olduğu geleneksel yemeklerinde bu tarihi yansımaları hissettirmektedir. Pilav, doğrama, unaş, mantı, kazanlama ve govurdak gibi birbirinden farklı sayısız lezzet, Türkmen mutfak kültürünün temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu yemeklerin birçoğu Türkiye’den ülkeyi ziyarete giden turistlere tanıdık gelmektedir. Nitekim, yüzyıllardır aynı tarih ve kültür içerisinde yoğrulan bu iki ülkenin en ünlü yemeklerinin ortak paydasını kuşkusuz ki Türk kültürü olmuştur. Bunun yanında yöresel yemeklerin içerikleri benzerlik gösterse de farklı kültürlerin etkisiyle tariflerde değişiklikler bulunmaktadır. Örneğin herkesin aşina olduğu geleneksel Türk yemeklerinden olan mantı, Türkmenistan mutfağında da aynı ürünler kullanılarak fakat farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Bununla birlikte Türkmen mutfağında kırmızı et kullanımı çok daha baskındır. Benzer şekilde hamur işlerinde de kendine has birçok lezzete ev sahipliği yapan Türkmenistan; çibörek, gutap ve ışlekli gibi tatların sıkla tüketildiği bir ülkedir. Tüm dünyada popüler olan Türkmen çöreği ile Türkiye’de pişi olarak bilinen pişme ve yufka olarak adlandırılan gutap da Türkmenistan’da mutlaka tadılması gerekenler arasındadır. Ana yemek öncesi mutlaka çorba tüketen Türkmenler, birbirinden farklı malzemelerle hazırlanan onlarca tarife sahiptir. Bu çorbalar arasında kelle paça, asma çorba ve börekli çorba yer almaktadır. Çorba tariflerinde de kırmızı et kullanımının yaygın olduğu Türkmenistan, yerinde tadılması gereken benzersiz lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Çekdirme

Çekdirme

Çekdirme; genellikle koyun veya kuzu eti ile hazırlanan yöresel bir Türkmen yemeğidir. Geleneksel olarak “kazan” adı verilen dökme demir bir tencerede pişirilerek hazırlanan çekdirmenin içerisinde ayrıca pirinç, taze domates veya salça, soğan, biber ve patates gibi farklı malzemeler de yer almaktadır. Bu lezzetli Türkmen yemeği üzerine maydanoz serpilerek servis edilmektedir.

Dograma

Dograma

Dograma, oldukça lezzetli bir Türkmen yemeğidir. Özellikle Kurban Bayramlarının vazgeçilmezi olan dograma, taze koyun eti, soğan ve ekmek ile hazırlanmaktadır. Dogramaya asıl lezzetini veren et suyu ve özenle hazırlanan petir ekmeğidir. Adını küçük parçalara ayırmak yani doğramaktan alan bu güzel Türkmen tarifi genellikle özel günlerde sofralardan eksik edilmemekte, sıradan bir günde tadına bakmak isteyen turistlere ise başkent Aşkabat’ta bulunan Merdem Restaurant’a gitmeleri önerilmektedir.

Gelin Budu

Gelin Budu

Gelin budu, Türkmenistan’a özgü bir köfte tarifidir. Kadınbudunu andıran gelin budu köftelerin temel malzemeleri pirinç, patates ve kıymadır. Köftenin dış katmanında patates ve pirinç, içinde ise kuzu kıyması, soğan, maydanoz, karabiber ve tuz ile yapılan bir harç bulunmaktadır. Una bulandıktan sonra kızartılarak servise hazır hale gelen gelin budu köfteler, en sevilen Türkmen yemeklerinden biridir.

Gutap

Gutap

Gutap, bir çeşit gözlemedir. Gözlemenin iç harcı ise geleneksel olarak sığır ya da kuzu eti ve soğan ile hazırlanmaktadır. Bunun yanı sıra Türkmen gutabının patates, ıspanak veya balkabağı ile hazırlanan versiyonları da bulunmaktadır. Tavada pişirilerek servis edilen bu tarif özellikle Türkmen kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır. Lezzetli bir gutap yemek isteyenlerin ise başkent Aşkabat’ta hizmet veren Aylar adlı restorana gitmeleri önerilmektedir.

Türkmen Pilavı

Türkmen Pilavı

Türkmen Pilavı, Türkmenistan yemek kültürünün başarılı temsilcisidir. Klasik pirinç pilavı ile benzer şekilde hazırlanmaktadır. Türkmen pilavını özel yapan ise tarifte  kuşbaşı et, soğan ve havuç kullanılmasıdır. Özellikle kalabalık aile sofralarının vazgeçilmezi olan Türkman pilavını tatmak isteyenlere başkent Aşkabat’ta yer alan Joşgun adlı restorana gitmeleri önerilmektedir.

Türkmenistan, Orta Asya’nın merkezinde yer alan bir Türk devletidir. Uzak Asya’dan bugün sahip oldukları topraklara gelene kadar farklı millet ve kültürlerle etkileşim halinde olan Türkmenistan, zengin geçmişini ve renkli geleneklerini yansıtan sayısız lezzete sahiptir. Türkmenistan’ın yemek kültürünü şekillendiren faktörler arasında, geleneksel Türk yaşamının ve Asya coğrafyasının doğurduğu etkileri görebilmek mümkündür. Çoğunlukla hayvancılıkla uğraşan Türkmen halkı, bu durumun doğal bir sonucu olarak yöresel yemeklerinde baskın olarak et tüketmektedir. Yüzyıllar boyunca konargöçer yaşam tarzını sürdürmüş olan Türkmenler için bu ürün büyük önem taşımaktadır. Ülke mutfağının en güzel örnekleri olarak batırma, çişlik ve kazanlama gibi yöresel tatlar ortaya çıkmıştır.

Türkmenistan’ın saymakla bitmeyecek olan geleneksel yemeklerini yerinde tatmak isteyen ziyaretçilerin akıllarına gelen ilk soru ise kuşkusuz “Türkmenistan’da nerede yemek yenir?” olmaktadır. Bu soruya verilebilecek en doğru yanıtlar arasında başkent Aşkabat’ta bulunan Kopetdag Restaurant, Merdem Restaurant ve Ammar Cafe yer almaktadır. Zengin menü içerikleri ve şık dekorasyonlarıyla turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunan bu restoranlar, hem geleneksel lezzetleri tadabilmek hem de Türkmen kültürüyle donatılmış ortamları keşfedebilmek için idealdir.

Türkmenistan’da bulunan Türk restoranı sayısı da bir hayli fazladır. Başkent Aşkabat’ta bulunan Erzurum Kebap, Alakart Restaurant ve Nurana Restaurant ilk akla gelenler arasındadır. Bu mekanlar birçok farklı Anadolu lezzetini konuklarının beğenisine sunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Türkmenistan Vizesi

Türkmenistan’a yapılacak seyahatlerde vize almak zorunludur. Başvuruların, Türkmenistan konsolosluk ve büyükelçilikleri ile yetkilendirilen merkezlere yapılması gerekmektedir. Reddedilen müracaatlar için ise kişiye itiraz hakkı tanınmaktadır.