Türkmenistan Seyahati: Türkmenistan Vizesi için Güncel Bilgiler

Türkmenistan Vizesi

Türkmenistan Vizesi

62 dk'lık okuma
743 kişi okudu

Turistik vize işlemleri Türkmenistan Konsolosluğu’ndan yapılmaktadır. Ülkeye seyahat edecek kişilerin turist vizesi alması gerekmektedir. Vize için bir takım belgelerin hazırlanıp yetkili makamlara müracaat edilmesi zorunludur. Tatil vizesi başvurusu için istenilen belgeleri hazırlanıp randevu talebinde bulunulması gerekmektedir. Türkmenistan, turistlere tek ve çok girişli vize alma imkanı sunmaktadır.

Türkmenistan Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Türkmenistan seyahati gerçekleştirmek isteyen kişiler bir takım araştırmalar yaparak yanıtlar aramaktadırlar. Bunlardan en yaygını ise Türkmenistan vize istiyor mu sorusunun cevabıdır. Türkmenistan, ülkeye seyahat etmek isteyen kişilerden vize istemektedir. Vize işlemleri için konsolosluk, büyükelçilik, yetkilendirilen başvuru merkezleri ya da seyahat acentelerine müracaat etmek gerekmektedir. Yeşil, gri, siyah ya da kırmızı pasaport sahipleri davet mektubu olması ve bilgilerin ülkenin yetkili makamlarına bildirilmesi şartı ile vizeden muaf tutulmuştur. Öte yandan umuma mahsus yani bordo pasaport hamillerinin davet mektubu ile vize başvurusunda bulunmaları istenmektedir.

Türkmenistan Vizesi için Gerekli Evraklar

Türkmenistan vize başvurusunda bulunan herkesin bir davet mektubuna sahip olmasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle Türkmenistan Devleti Göç Servisi’nden alınan resmi davetiyeyi vize başvurusunda sunmak gerekmektedir. Öte yandan hazırlanması zorunlu belgeler içinde büyük öneme sahip olan başvuru formu kolay okunabilir, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Burada yer alan bilgiler, diğer belgeleri doğrular nitelikte olmalıdır. 

Türkmenistan vizesi için gerekli olan bir diğer belge ise 10 yıldan eski olmayan, yıpranmamış, en az 2 sayfası boş ve seyahat sonrasında da asgari 6 ay daha kullanım hakkı bulunun pasaportun orijinali ve renkli fotokopisidir. Ayrıca, kişinin arkalı önlü olarak çektirilmiş nüfus cüzdanı sureti ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği de zorunlu belgeler arasındadır. Ayrıca bunlarla birlikte son 6 aya ait, arka fonu beyaz, 3,5x4,5 cm boyutlarında olan 2 adet biyometrik fotoğraf da sunulmalıdır.

Türkmenistan’a turistik ziyaret gerçekleştirmek isteyen başvuru sahibinin kendi ülkesine geri döneceğini kanıtlayan dönüş biletleri de ibraz edilmelidir. Aynı şekilde kişinin Türkmenistan’da kalacağı yerin rezervasyon bilgileri de mutlaka başvuru esnasında paylaşılmalıdır. Öte yandan ziyaret süresince kullanılması için 30.000 euro tutarında seyahat sağlık sigortasının yaptırılması zorunludur.

Türkmenistan vize işlemleri için gerekli olan evraklardan birisi de kişinin masrafları karşılayabileceğini kanıtlayan, son 3 aya ait banka hesap dökümüdür. Özellikle sponsor olunacak kişiler varsa, onların da masraflarını karşılayacak kadar meblağ banka hesabında bulunmalıdır. Ayrıca tapu ve araç ruhsatı gibi evrakların ibrazı da vize işlemlerini kolaylaştırmaktadır.

Başvuru yapan vatandaşlar, eğer çalışan ise kaşeli ve imzalı SSK işe giriş bildirgesi, son 4 aya ait maaş bordrosu, 4A hizmet dökümü, SSK prim dekontu gibi belgelerin ibrazı önemlilik arz etmektedir. Öte yandan başvuru sahibi girişimci ise şirkete ait vergi levhası, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi fotokopileri mutlaka müracaat belgelerine eklenmelidir.

Başvurunun en önemli detayı ise alınacak Türkmenistan vizesinin ülkenin sınır bölgelerinde ve Daşoğuz vilayetinde geçerli olmamasıdır. Türkmenistan vize politikası gereğince bu bölgelere seyahat etmek isteyen kişilerin davetiye ile birlikte Devlet Göçmenler Servisi’ne başvurup taleplerini iletmeleri zorunludur.

Türkmenistan Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkmenistan vize başvurusu için randevu almak gerekmektedir. Kişi randevuya kendisi gidebildiği gibi, noter onaylı vekalet verdiği temsilcisini de gönderebilmektedir. Başvuru sürecinin sekteye uğramaması için randevuların seyahatten 45 gün öncesine alınması önemlidir. Bu sürenin 3 ayı geçmemesi gerekir; aksi takdirde randevular geçersiz sayılmaktadır.

Türkmenistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Başvuru sahiplerinin en çok merak ettikleri, Türkmenistan vizesi kaç günde çıkar sorusunun yanıtıdır. Sunulan belgelerin eksiksiz ve doğru olması süreci hızlandırmaktadır. Sorunsuz bir şekilde ilerleyen başvuru süreci 15 iş günü içinde tamamlanmaktadır. Sürenin uzun olmasının sebebi, davetiye mektubunun beklenmesidir. Fakat vize başvurularda ekspres hizmet alarak, hızlandırmak mümkündür.

Türkmenistan vizesinin sonuçlanma süresini etkileyen bir diğer sebep ise, her iki ülkede bulunan resmi tatillerdir. Bu günlerin başvuru tarihine denk gelip gelmediği kontrol edilirse süreç kısalabilmektedir. Öte yandan müracaatı değerlendiren Türkmenistan Konsolosluğu’nun yoğunluğu da süreci uzatabilen sebeplerdendir.

Türkmenistan Vize Masrafları

Türkmenistan vize fiyatları talep edilen ülkede kalma süresine göre değişkenlik göstermektedir. Konsolosluk harç bedeli, başvuru yapılacak merkezlere ödenen işlem ücretleri ve ekstradan çıkan hizmet bedellerini kapsamaktadır. Ayrıca ülkeye karayolu ile gidildiği takdirde sınır kapılarında ek ücret alınmamaktadır; fakat havayolu ile gidişlerde havaalanında 12 dolar talep edilmektedir.

Turistik seyahatte bulunacak kişilerin tek girişli vize ücretleri şu şekildedir; 

  • 10 günlük vize 35, ekspres 55 dolar 
  • 20 günlük vize 45, ekspres 75 dolar
  • 1 aylık vize 55, ekspres 95 dolar
  • 2 aylık vize 85, ekspres 155 dolar
  • 3 aylık vize 115,ekspres 215 dolar
  • 6 aylık vize 205, ekspres 395 dolar
  • 1 yıllık vize 515, ekspres 1015 dolar

Türkmenistan Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Türkmenistan vize başvuruları olumlu sonuçlanabildiği gibi, reddedilme durumu da yaşanabilmektedir. Genellikle gerekli olan belgelerin eksikliği, bilgilerin yanlış beyanı ya da tutarsızlığı gibi durumlar vize reddine neden olmaktadır. Fakat başvurunun ret ile sonuçlanması yeniden vize talebinde bulunmaya engel değildir. Kişi dilekçe ile karara itiraz etme hakkına sahiptir. Ancak ret durumunda ödenen konsolosluk işlem ücretleri geri alınamamaktadır.

Türkmenistan Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Türkiye’de yer alan Türkmenistan Konsolosluk ve büyükelçilik bilgileri şu şekildedir;

  • Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Mimar Sinan Mahallesi, Reyhan Sokak, No:14 34075 Eyüpsultan/İstanbul 

Telefon: (0212) 662 02 21

Yetki alanı: Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu Türkiye’nin bütün illeri için hizmet vermektedir. Kişi hangi ilde oturursa otursun buraya gelip müracaatta bulunabilmektedir.

  • Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği

Adres: Kazım Özalp Mahallesi, Koza Sokak, No:28 Çankaya/Ankara

Telefon: (0312) 441 71 22

Yetki alanı: Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanı bütün Türkiye illerini kapsamaktadır.

  • Türkmenistan İzmir Fahri Konsolosluğu

Adres: Akdeniz Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı, No:77 35140 Konak/İzmir

Telefon: (0232) 425 90 10

Yetki alanı: Türkmenistan İzmir Fahri Konsolosluğu’nun yetki alanına giren şehirler ise İzmir ve çevresinde bulunan Manisa, Denizli, Kütahya, Çanakkale, Uşak, Balıkesir, Muğla, Aydın’dır. Türkmenistan İzmir Fahri Konsolosluğu sadece bu şehirlerde ikâmet eden kişiler için vize taleplerini kabul etmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.