Filistin Meşhur Yemekleri

Filistin mutfağı hakkında bilinmesi gereken ilk şey geleneksel yemeklerin fazlasıyla leziz olduğudur. Filistin yemeklerinin kendine özgü bir tarzı olsa da Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerinden esintiler de barındırmaktadır. Filistin yemekleri, mevsimden mevsime ve bölgeden bölgeye çeşitlilik göstermektedir. Batı Şeria’da mercimek ve etten yapılan daha ağır yemekler tüketilmektedir. Gazze’de ise tariflerde çoğunlukla deniz ürünleri ve baharatlar yer almaktadır. Bölgeler arasındaki çeşitliliğe rağmen geleneksel yemeklerin çoğunda ana malzeme olarak; zeytinyağı, fasulye, baklagiller, mevsim sebzeleri, et ve balık ürünleri kullanılmaktadır. Filistin’in en ünlü yemekleri arasında ise falafel, maklouba, humus, mujaddara, musakhan ve mansaf öne çıkmaktadır.

Mahshi Lift

Mahshi Lift

Mahsi lift, Filistin’in El Halil şehrine özgü geleneksel bir yemektir. Bu lezzetli tarif bir nevi sumaklı şalgam dolmasıdır. Tarifte kullanılan malzemeler ise sığır eti, şalgam, pirinç, sumak, demirhindi ezmesi, karabiber, tarçın, kakule ve karanfildir. Mahsi lift genellikle yoğurt ve limon eşliğinde servis edilmektedir.

Musahhan

Musahhan

Musahhan, Filistin’in geleneksel yemeklerinden biridir. Soğanla birlikte fırınlanan tavuğun, sumak, safran ve çam fıstığı gibi malzemelerle harmanlanması ile hazırlanmaktadır. Genellikle tabun ekmeği ile servis edilmektedir. Filistin’in ulusal yemeği olarak kabul edilen musahhan, muhammar adıyla da bilinmektedir. Bu lezzetli yemeğin en güzel eşlikçisi ise yoğurttur.

Qidreh

Qidreh

Qidreh, Filistin’in El Halil şehrine özgü geleneksel bir yemektir. Yemeğin ana malzemeleri ise pirinç, nohut ve kuzu veya tavuk etidir. Bu malzemeler kimyon, yenibahar, kakule, karabiber ve zerdeçal gibi baharatlarla lezzetlendirilen et suyunda geleneksel olarak bakır veya pirinç tencerede, taş fırında pişirilmektedir. Qidreh genellikle yoğurt ve taze domates salatası ile servis edilmektedir.

Qizha

Qizha

Qizha tamamen Filistin mutfağına özgü bir macundur. Çörek otunun ezilerek macun haline getirilmesi ile hazırlanan qizha, hafif tatlı, keskin ve acı bir tada sahiptir. Turta, ekmek ve çeşitli hamur işlerinin yapımında kullanılan qizha, halk arasında siyah tahin olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca Filistin’de qizhanın şifa kaynağı olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle Filistinli yaşlı insanlar hastalanmamak adına her gün bir  kaşık qizha yemektedir.

Rain Rice

Rain Rice

Rain rice, Filistin’in meşhur bir pirinç pilavıdır. Yasemin pirinci, kuru üzüm ve tarçın ile hazırlanan bu lezzetli tarif genellikle limon dilimleri ve yoğurt eşliğinde servis edilmektedir.

Rummaneyye

Rummaneyye

Filistin’in Gazze şehrine özgü bir yemek olan rummaneyye; mercimek, patlıcan, zeytinyağı, sarımsak, un, nar suyu, kimyon ve kişniş ile hazırlanmaktadır. Derin tabaklara konulan rummaneyye, nar taneleri ve ince kıyılmış maydanoz ile süslenerek servis edilmektedir.

Shulbato

Shulbato

Shulbato, Filistin’in en sevilen yemeklerinden biridir ve turistler tarafından da çok beğenilmektedir. Yemeğin hazırlanışında bulgur, patlıcan, yeşil biber ve domates gibi malzemeler kullanılmaktadır. Yemeğin tarifi ve malzemeleri yapandan yapana değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle bazı shulbato tariflerinde patlıcan yerine kabak, bulgur bulunabilmektedir. Ayrıca yemeğin dana veya tavuk eti ile hazırlanan versiyonları da vardır. Shulbato genellikle garnitür olarak tercih edilmektedir. Servis edilmeden önce ise üzeri badem ve maydanoz ile süslenmektedir. Yoğurt ve yeşil zeytinin shulbatoya çok yakıştığı düşünülmektedir.

Baba Ghanooj

Kudüs’te bulunan en nadide mezelerden olan baba ghanooj, közlenmiş patlıcan ve zeytinyağı ile yapılmaktadır. Pita ekmeği ile servis edilen baba gahanoojun en lezzetli yapıldığı yer, Abu Shukri restoranıdır.

İsrail Bourekas

İsrail bourekas, Yahudi kültüründe çok sevilen bir hamur işidir. Şekliyle puf böreğine benzeyen İsrail bourekas, yumuşak kıvamlı bir hamurdan yapılmaktadır. İçerisinde; tuzlu peynir, ıspanak, mantar ve patates püresi bulunmaktadır. Genellikle turşu, haşlanmış yumurta ve bazı soslarla servis edilmektedir. Kudüs’teki en güzel lezzetlerden olan bourekas, yemek için Agripas sokağındaki Bourekas Ramle’ye gidilmesi önerilmektedir.

İsrail Salatası

Kudüs’te bulunan her restoranda yemeklerin yanında servis edilen İsrail salatası; ince kıyılmış salatalık, domates ve soğanın üzerine limon suyu ile tahin dökülerek yapılmaktadır. Kudüs’te birçok yerde deneyimleyebilecek bir lezzet olan İsrail salatasının özellikle shwarma ve sabich ile yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Kudüs Simidi

Bilindik simit türlerinden farklı yapılan Kudüs simidi, elips şeklindeki görüntüsüyle dikkat çekmektedir. Ka’ak ekmeğine benzer bir yapısı bulunan Kudüs simidi, susamla kaplanmış mayalı hamur ile yapılmaktadır. Yapım aşamasında yağ kullanılmamasından dolayı oldukça hafif olan Kudüs simidi, genellikle humus, tahin ve za’atar ile servis edilmektedir. Kudüs’teki tüm fırınlarda kolaylıkla bulunan Kudüs simidi, restoranlarda yemeklerin yanında da servis edilebilmektedir.

Me’orav Yerushalmi

Kudüs mutfağının en karışık lezzetlerinden biri olan me’orav yerushalmi; kuzu parçaları, tavuk kalbi, dalak ve karaciğerden yapılan bir ızgara çeşididir. Pişirilmesinin ardından soğan, sarımsak, karabiber, kimyon, zerdeçal, zeytinyağı ve kişniş ile tatlandırılmaktadır. En lezzetli me’orav yerushalmi, Beit Ya’akov sokağında bulunan Ishtabach’ta yenebilmektedir.

Sabich

Kudüs’e özgü çok özel bir tarif olan sabich; patlıcan, haşlanmış patates, yumurta, salatalık, tahin ve mango sosundan yapılan yöresel bir lezzettir. Genellikle pita ekmeği ile servis edilmektedir. Sabich yemeğinin en güzel yapıldığı yer olan Adom restoranı, bu mükemmel lezzeti deneyimlemek isteyenlere önerilen bir mekandır.

Shwarma

Shwarma, dikey olarak dizilen sığır veya kuzu etinin yavaş yavaş döndürülmesiyle pişirilen bir yemektir. Pişiriliş şekli ile döneri andıran shwarma, humus, pita ekmeği ve İsrail salatası ile servis edilmektedir. En lezzetli shwarma yemeğinin Kudüs’te bulunan Moshiko Falafel restoranında yapıldığı söylenmektedir.

Filistin’in merak uyandıran leziz yemeklerini her ziyaretçinin deneyimlemesi gereklidir. Turistler tatilleri sırasında Filistin’de nerede yemek yenir sorusu ile karşı karşıya kalmaktadır. Filistin’in en ünlü restoranları ülkenin Batı Şeria bölgesinde bulunmaktadır. Turistlere önerilen ilk mekan, Batı Şeria’nın Bethlehem şehrinde yer alan Al Sufara Restaurant’dır. Bu restoranın falafeli, humusu ve tavuğu popülerdir. Önerilen restoranlardan bir diğer ise yine Batı Şeria’nın Bethlehem şehrinde bulunan Afteem olmaktadır. Geleneksel tasarımı ile dikkat çeken ve turistler tarafından tercih edilen son restoran ise Batı Şeria’nın Beit Sahour kasabasında bulunan The Tent Restaurant’dır.

Türk yemek kültürü, Filistin mutfağı ile büyük benzerliklere sahiptir. Bundan dolayı ülke genelinde birçok farklı Türk restoranı bulmak mümkündür. Sıklıkla tercih edilen Türk restoranlarından ilki Batı Şeria’nın Beit Jala kasabasında yer alan, Khawaja’s Shawarma’dır. Ramallah şehrinde yer alan Zurna Turkish Restaurant da benzersiz et yemekleri ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Ayrıca yine Ramallah şehrinde yer alan Aker Sweets, leziz Türk tatlıları için tercih edilen bir mekandır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Filistin Vizesi

Filistin’e seyahat etmek isteyen ziyaretçiler, İsrail vizesine sahip olmalıdır. İsrail Konsolosluğu’na yapılan vize başvuruları, 5-10 iş günü içerisinde olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmaktadır.