Renkli Gelenekleriyle Dikkat Çeken Filistin Hakkında Bilgiler

Filistin Hakkında

Filistin Hakkında

50 dk'lık okuma
434 kişi okudu

Filistin kendine özgü kültürü ve renkli gelenekleriyle her turistin ilgisini çekmektedir. Turistler, ülkeyi ziyaret etmeden önce Filistin hakkında her şeyi bilmek için çaba göstermektedir. Filistin; Gazze Şeridi ve Batı Şeria olmak üzere iki bölgeden oluşan bir ülkedir. Günümüzde Filistin’in sınırları oldukça tartışmalı bir konudur. Ülkenin başkenti Kudüs olarak geçmektedir. Ancak Kudüs, İsrail’in işgali altında olan bir Filistin şehridir. Bu sebeple ülkenin idari başkenti, Ramallah’dır. 

Ülkenin resmi dili Arapça ve para birimi Ürdün dinarıdır. Filistin ile ilgili bilgilere bakıldığında Gazze Şeridi daha tehlikeli bir bölge olduğundan turistlere ziyaret için daha çok Batı Şeria ve Kudüs şehri önerilmektedir. Filistin; tarihi yapıları, eski manastırları, eşsiz doğası ve görülmeye değer pek çok turistik mekânı ile  ziyaretçilerine unutulmaz bir fırsatı sunmaktadır. 

Filistin'in Tarihi

Filistin, tarih boyunca Asurlular, Babiller, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar, Fatımiler, Selçuklu Türkleri, Haçlılar, Mısırlılar ve Memlükler tarafından yönetilmiştir. 1517 yılından 1917’ye kadar ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildiği bilinmektedir. 1918 yılında 1. Dünya Savaşı'nın son bulması ile Osmanlı İmparatorluğu dağılmıştır. Böylelikle müttefik güçler; İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya tarafından düzenlenen San Remo Konferansı’nda Filistin’in Yahudi halkı için ulusal bir devlet olması fikri sunulmuştur. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti, Filistin de dahil bazı topraklarını İngilizlerim kontrolüne devretmeyi kabul eden Lozan Antlaşması'nı imzalamıştır. 

1948 yılında İsrail, kendisini bağımsız bir devlet ilan etmiştir. İsrail’i yıkarak Filistin Devleti kurmak adına 1946 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü kurulmuştur. Fakat 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması ile Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail tarafından resmi olarak tanınması karşılığında ülkenin bağımsızlığını kabul etmiş ve topraklarına dokunmamıştır. 1994 yılında ise Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki bölgeler Filistin’e verilmiş ve ülkenin resmi olarak kuruluşu gerçekleşmiştir. 

1987 yılına gelindiğinde ise İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'yı işgal etmesinden sonra Filistinli gruplar karşı ayaklanma başlatmıştır. 2006 yılında Sünni İslamcı militan grup olan Hamas, Filistin’de seçimleri kazanmıştır. 2008 yılından 2014 yılına kadar Hamas ve İsrail arasında birçok kanlı savaş gerçekleşmiştir. Nisan 2014'te ise Hamas ve İsrail arasında barışçıl bir anlaşma imzalanmıştır. Günümüzde Filistin hâlâ çoğu devlet tarafından tanınmasa da kendine özgü kültürü, farklı gelenekleri, görülmeye değer yapıları ve sanat tarihi ile turistik açıdan önemli bir ülkedir.  

Filistin Denilince İlk Akla Gelenler

Filistin, dünyanın en köklü ülkelerinden biridir. Dolayısıyla Filistin denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de ülkenin tarihi yapılarıdır. Eriha şehrinde yer alan ve tarihi MS 747'ye dayanan Hisham Sarayı; Filistin’in en önemli yapıları arasında gösterilmektedir. Batı Şeria'da bulunan Sebastia Köyü de Orta Doğu'nun en önemli tarihi bölgelerinden biridir. Ayrıca Sebastia Köyü, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmektedir. 

Filistin’in Batı Şeria bölgesindeki eşsiz dağlık arazi, ülke hakkında akla gelen özelliklerden biridir. Batı Şeria, büyük oranda dağlık alanlardan ve yemyeşil çayırlardan oluşan huzurlu bir ortamdır. Turistler ziyaretleri sırasında sıklıkla dağ yürüyüşleri yapmayı tercih etmektedir. Aynı zamanda Filistin, dünyanın en güzel kır çiçeklerine sahip ülkelerinden biridir. Süsen, şenlik, yabani gelincikler ve birçok kır çiçeği nisan ve mayıs aylarında açmaktadır. 

Filistin, manastırları ile ünlü bir ülkedir. En ünlü manastırları ise Mar Saba, Temptation ve St George Koziba’dır. Mar Saba Manastırı, Bethlehem şehrinde yer almaktadır. Bu manastıra eski geleneklerden dolayı sadece erkekler girebilmektedir. Temptation Manastırı ise Eriha şehrinde bulunmaktadır. Son olarak St George Koziba da Eriha şehri yakınlarında yer alan ünlü bir manastırdır. Aynı zamanda bu mekan, dünyanın en ünlü Hristiyan manastırlarından biri olarak bilinmektedir. 

Filistin’in en belirgin özellikleri arasında, geleneksel dabke dansı bulunmaktadır. Dabke dansı, Filistin kültüründe yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bu dans; düğünlerde, festivallerde ve bazı organizasyonlarda sık sık yapılmaktadır. Arapça'da "ayakların damgalanması" anlamına gelen dabke, yüksek enerjisi ile izleyenleri etkileyen koreografiyle oynanan bir danstır. 

Filistin’e Gideceklere Tavsiyeler

Filistin; Batı Şeria ve Gazze Şeridi olmak üzere iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Turistlere tatil için özellikle Batı Şeria bölgesi önerilmektedir. Gazze Şeridi, sıklıkla siyasi çalkantıların yaşandığı bir bölgedir. Bundan dolayı maceraperest ve gezgin ziyaretçiler daha çok Batı Şeria bölgesini tercih etmektedir. 

Kudüs, İsrail işgali altında olan bir Filistin şehridir. Şehir; Yahudi, Müslüman, Hristiyan ve Ermeni mahallerine ayrılmıştır. Bu etnik çeşitlilik, Kudüs’ü turistler tarafından keşfetmek için büyüleyici bir şehir haline getirmektedir. Kudüs’te ziyaretçilere tavsiye edilen birçok mekân bulunmaktadır. 1500'lere dayanan Şam Kapısı, İslami türbe Kubbet-üs Sahra, Ağlama Duvarı ve İsa'nın çarmıha gerildiği Kutsal Kabir Kilisesi; Kudüs’te ziyaretçilerin kesinlikle görmesi gereken yerlerdendir.

Filistin’in Bethlehem şehrinde yer alan İsrail Batı Şeria Duvarı, turistlerin ziyaret etmesi gereken diğer önemli yerlerden biridir. İsrail, bu duvarı halkını korumak için inşa ettiğini söylese de duvar, 2004 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından yasadışı ilan edilmiştir. Fakat duvar, günümüzde hala yerli yerinde durmaktadır. Duvarın üzerinde protesto amaçlı barış mesajları, ayrımcılığa karşı sloganlar gibi birçok grafiti yer almaktadır. Bu sebeple duvar, adeta bir sanat eserini andırmaktadır. Filistin’in siyasi tarihi anlamak için her ziyaretçinin İsrail Batı Şeria Duvarı’nı ziyaret etmesi önerilmektedir.

Filistin’e Giderken Alınması Gerekenler

Filistin’de diğer Orta Doğu ülkeleri gibi kadınlarda eşarp şartı bulunmasa da yine de fazla dekolteli ve dar giyinmek toplum tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bu sebeple ziyaretçilerin yanlarına daha mütevazi kıyafetler alması önerilmektedir. Bunun yanı sıra yaz aylarında ülkede sıcaklıklar artmaktadır. Yaz aylarında ülkeyi ziyaret edecek turistlerin yanlarına daha ince kıyafetler ve güneş kremi almasında fayda vardır. Kış aylarında Filistin’de soğuklar artsa da kar yağışı görülmemektedir. Kış aylarında ülkeyi ziyaret edecek turistlerin yanlarına daha kalın ve yağmurdan korunmak adına su geçirmez kıyafetler almaları önerilmektedir.

Filistin Hakkında İlginç Bilgiler

Filistin’de yer alan Ölü Deniz, dünyanın en alçak noktası olarak bilinmektedir. Yaklaşık 1.315 fit yüksekliğe sahip olan denizin tuzluluk oranının fazla olması sebebiyle suda hiçbir canlı yaşamamaktadır. 

28 Nisan'da İsrail topraklarında, Bağımsızlık Günü kutlanmaktadır. Fakat bu kutlama, Filistinlilerin yerlerinden edilmelerine atıfta bulunduğundan Filistin’de aynı tarih, Felaket Günü olarak adlandırılmaktadır.

Zeytin, uzun yıllar boyunca Filistin yaşamının ve geleneklerinin önemli bir parçası olmuştur. Ülke arazisinin %45’den fazlasını zeytin ağaçları kaplamaktadır. Aynı zamanda halk tarafından zeytin ağaçlarına büyük bir saygı duyulmaktadır. 

Filistin hakkında bilinmeyenlerin arasında Noel kutlamaları da yer almaktadır. Ülkede her yıl üç kere Noel kutlanmaktadır. İlki batı geleneğine göre 25 Aralık, diğeri Rum Ortodoksları için 6 Ocak ve Ermeniler adına ise 18 Ocak tarihlerinde Filistin’de Noel kutlamaları yapılmaktadır.

Doğuş Kilisesi, İsa Mesih'in doğum yeri olarak kabul edilmektedir. Kilise hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal bir yer olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu mekan kayıtlara dünyanın en eski kilisesi olarak da geçmiştir. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Filistin Vizesi

Filistin’e seyahat etmek isteyen ziyaretçiler, İsrail vizesine sahip olmalıdır. İsrail Konsolosluğu’na yapılan vize başvuruları, 5-10 iş günü içerisinde olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.