Kültür Turizminin Denize Açılan Kapısı: Selanik Limanı

Selanik Limanı

Selanik Limanı

10 dk'lık okuma
162 kişi okudu

Selanik Limanı, günümüzde Balkanların en rağbet gören ülkelerinden biri olan Yunanistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Adriyatik denizinde Roma için önemli bir ticari ve askeri konuma sahip olduğu için Romalılar buraya bir liman inşa etmişlerdir. Bu liman günümüzdeki Selanik Limanı’dır.

Tarihte Her Dönem Önemli Bir Yere Sahip Olan Selanik Limanı

Yunanistan’ın Pire’den sonra ikinci büyük açık deniz limanı olan Selanik Limanı, 1901 yılında trafiğe açılmıştır. Avrupa’nın en önemli limanları arasında yer almaktadır. 1914 yılında tamamen Serbest Ticaret Bölgesi haline gelen Selanik Limanı, 1925’te faaliyete başlamıştır. 1930 yılında ise Selanik Liman Fonu kurulmuştur.

1941 yılında Almanya, Selanik Limanını ele geçirerek acımasız saldırıların boy göstermesine sebep olmuştur. Ciddi bir tahribata uğrayan şehir kısa bir süre içerisinde toplanarak yeni bir altyapı ve endüstri inşa etmiştir.

Yeni altyapı ve endüstri oluşumunda Selanik Limanı’nın etkisi oldukça fazla olmuştur. Selanik Liman İdaresi tarafından işletilen liman 1999 yılından bu yana halka açık bir şirket olarak yönetilmektedir.

640 metre uzunluğa, 160 metre genişliğe ve 12 metre derinliğe sahip olan liman, toplamda altı iskeleden oluşmaktadır. Açık ve kapalı olmak üzere tasarlanan depolama alanları çok çeşitli ve işlevseldir. Üç terminale bölünen limanın ilk terminali yolcu trafiği, ikincisi konteyner ve üçüncüsü ise genel kargo terminali olarak kullanılmaktadır.

Kültür ve Turizme Ev Sahipliği Yapan Selanik Limanı

1960’lı yıllarda başlayan kuvvetli çalışmalar ve yeni endüstri politikaları ile limanda petrol rafinerileri, çelik fabrikaları ve petrokimya tesislerini kapsayan bir endüstriyel kompleks kurulmuştur. Günümüzde halen liman üzerinden krom, tarım ürünleri ve manganez ihracına devam edilmektedir. İhracat ve ithalatı kolaylaştıran liman, aynı zamanda yolcu trafiğini de kolaylaştırmakta, önemli turistik faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Turistik faaliyetlere en çok ev sahipliği yapan “Birinci İskele” kısmında bulunan birinci depo ilgi odağı olmayı başarmıştır. Deponun zemin katında yer alan Sinema Müzesi Yunan sinematografisinin tam tarihini sergilemekle birlikte Yunanistan’ın en büyük yedinci sanat kütüphanesini de bünyesinde barındırmaktadır. Deponun ikinci katında ise Fotoğrafçılık Müzesi yer almaktadır. Fotoğrafçılık Müzesi’nde Yunan halkının çağdaş ve eski sanat akımlarında nasıl yetiştiğine doğrudan şahit olunabilecek materyaller halka açık bir şekilde sergilenmektedir. Deponun B1 kısmında ise Çağdaş Sanat Müzesi yer almaktadır. Burada çağdaş sanat, fotoğrafçılık ve heykel alanında sergiler turistlerle buluşturulmaktadır. Deponun B2 kısmında ise ziyaretçileri mutfak ve bir bar alanı karşılamaktadır.

Depo aynı zamanda 4 tane amfi tiyatroyu da içinde barındırmaktadır. İki tanesi 245, iki tanesi 263 koltuk kapasiteli olan amfi tiyatrolarda çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte amfiler aynı zamanda sosyal kongrelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Yüzyıllardır askeri ve ticari faaliyetlerin uğrak mekanı olan Selanik Limanı, günümüzde de halen ilk günkü önemi sürdürürken, gördüğü rağbetten de hiçbir dönem mahrum kalmamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.