Modern Mirasın Listelenmiş Anıtı: Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi

13 dk'lık okuma
208 kişi okudu

Yunanistan’da yer alan Selanik Arkeoloji Müzesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı olan bir devlet müzesidir. Müze, Selanik’in en uğrak noktalarından biri olarak günümüzde varlığını sürdürmektedir. Mimar Partaklos Karantinos tarafından tasarlanan Selanik Arkeoloji Müzesi, Modern Mirasın Listelenmiş Anıtı olarak belirlenmiştir.

Modern Mirasın Listelenmiş Anıtı Olan Selanik Arkeoloji Müzesi Hakkında Detaylar

Selanik Arkeoloji Müzesi, kentin kurtuluşunun 50. yıldönümü kutlamalarının vesilesiyle 27 Ekim 1962’de açılmıştır. Mimarı Patroklos Karantinos olan Selanik Arkeoloji Müzesi’nde Arkaik, Klasik ve Helenistik dönem eserleri ile birlikte Roma İmparatorluğu’ndan kalan heykeller de sergilenmektedir. Bu heykellerin ortaya çıkış yeri Selanik ve Makedonya çevresi olarak gösterilmektedir.

Başta Arkaik ve Klasik dönemlere ait minyatür sanat koleksiyonunu barındıran Selanik Arkeoloji Müzesi, Derveni’deki mezarlardan çıkarılan Derveni kraterinin de tutulduğu bir yerdir. Derveni krateri ilk kez müzenin açılışının yapıldığı gün halka sergilenmiştir.

1968 yılında Makedon krallarının Vergina’daki mezarlarında yapılan keşiflerde bulunan eserler de Selanik Arkeoloji Müzesi tarafından satın alınmıştır. Bu keşifler arasında Büyük İskender’in babası İkinci Philip’in altın larnax ve mezar tacı da bulunmaktadır. Bu eserler 1997 yılına kadar Selanik Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmiştir. Ardından Vergina Arkeoloji Müzesi’ne taşınmıştır.

Selanik Arkeoloji Müzesi’nde Genişletme ve Restorasyon Çalışmaları

Vergina’nın hazinelerinin sergilenmesi için yeni bir alana ihtiyaç duyulmuş ve Selanik Arkeoloji Müzesi’nin genişletilmesi kararı alınmıştır. Bu düşünce ve olayların ardından müzenin yeni kanadı 1980 yılının Temmuz ayında “Büyük İskender Sergisi” adıyla halka açılmıştır.

1982 yılının Ekim ayında ise Selanik Arkeoloji Müzesi’nde, kentin kuzey banliyösü Sindos Mezarlığı’ndan çıkarılan hazineleri halka sunan önemli bir sergi daha açılmıştır. Bu sergilerin ardından müzede, 2001 ve 2004 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılmıştır.

4 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından sergiler, üç geniş kategoride yeniden düzenlenerek halka sunulmuştur. Merkez Oda, Selanik’ten ve Makedonya’nın daha geniş bölgesindeki arkeolojik kazılardan ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği alandır. Yeni Kanat ise iki sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu sergiler, Makedon Altını ve Prehistorya’da Selanik Bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Selanik Arkeoloji Müzesi’nin Bölümleri ve Hedefleri

Selanik Arkeoloji Müzesinin bölümlerinden biri olan Makedon Altını bölümünde; Sindos, Agia, Paraskevi, Nea Filadelfia, Makrigialos, Derveni, Lete, Serres ve Evrepos mezarlıklarından bulunan parçalar sergilenmektedir.

Müzenin diğer bir bölümü olan Prehistorya’da Selanik Bölgesi’nde ise Geç Tunç Çağı’ndan Neolitik Çağ’a kadar uzanan tarih öncesi yerleşim yerlerinden parçalar ziyaretçilere sunulmaktadır.

Selanik Arkeoloji Müzesi; kültürü, öğrenmeyi, eğitimi, bilimi ve iletişimi teşvik eden bir kurum olmayı hedeflemektedir. Selanik Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine eğitim programları da sunmaktadır. Müze, ziyaretçilerine hem antik hem de modern kültürün temalarından esinlenen periyodik sergiler sunmakta, arkeolojik araştırmaları desteklemekte ve tüm ziyaretçiler için temalı atölyeler, konferanslar, seminerler çeşitli programlar ve etkinlikler düzenlemektedir.

Selanik Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Selanik Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08:00-20:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Müze, 25-26 Aralık, 1 Ocak, 25 Mart, Paskalya Bayramı ve 1 Mayıs’ta kapalıdır.

Selanik Arkeoloji Müzesi’ne giriş için tam biletler 6 Euro olarak belirlenmiştir. Öğrenci bileti ise indirimli olarak 3 Euro’dur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.