Kandiye Meşhur Yemekleri

Kandiye mutfağı hakkında dikkat çeken ilk ayrıntı, geleneksel yemeklerde bol miktarda kuzu eti, yerel yeşillikler, bakla ve rakı bulunmasıdır. Aynı şekilde patates ve fasulye de farklı tatlarla birleştirilerek kullanılmaktadır. Kandiye yemekleri oldukça pratiktir. Fakat, asırlık gelenekler sonucunda bugünkü hallerine ulaşmışlardır. Birçok lezzet, Girit’in ve Kandiye’nin yerel malzemeleri ile bol miktarda sızma zeytinyağıyla yapılmaktadır. Yabani yeşillikler, meyveler, baklagiller, ekmek ve arpa peksimetleri, bol protein ve zeytinyağı içeren yemekler tam bir Akdeniz mutfağının yansımasını oluşturmaktadır. Girit ve Kandiye yerlileri, karşılaşılabilecek en misafirperver insanlardır. Bu durum yemeklerle birlikte servise de yansımaktadır. Mezeler çoğunlukla küçük ve paylaşımcı tabaklarla gelmesinin yanı sıra, çoğu taverna ve yerli ev sahibi, her zaman içecek bir şeylerle birlikte küçük atıştırmalıklar da sunmaktadır. Şehrin en ünlü yemekleri arasında ise, kuzu etiyle yapılan antikristo, yine et çeşitleri içeren gamopilafo ve yerel lezzetlerle birlikte zeytinyağının kullanıldığı dakos yer almaktadır.

Antikristo

Antikristo

Girit'te geleneksel bir et pişirme tekniği olarak bilinen antikriso Kandiye'de oldukça ünlü bir lezzettir. Genç bir kuzu ya da nadiren de olsa keçi dörde bölündükten sonra tuzlanarak hazırlanmaktadır. Daha sonra ateşin etrafına dairesel bir şekilde yerleştirilmiş büyük tahta şişlere rüzgarın yönü dikkate alınarak yerleştirilmektedir. Et, ateşin şiddeti ve ateşle et arasındaki mesafeye dikkat edilerek pişirilmektedir. Bu özel işlem etin kömür yerine alevlerden gelen ısı ile kendi yağında ve tuzunda pişmesini sağlamaktadır. Antikristo adı, bu eşsiz tekniği tanımlayan “ateşin karşısında” anlamına gelmektedir. Et bazen 6 saati bulabilecek kadar uzun süreler boyunca pişirilmektedir. En lezzetli antikristonun şehirde bulunan Athali’de yapıldığı düşünülmektedir.

Apaki

Apaki

Apaki, tipik olarak odun ve kekik, mercanköşk veya adaçayı gibi çeşitli otların kombinasyonu kullanılarak tütsülenen, domuz filetosu ile hazırlanan bir Kandiye lezzetidir. Bu hazırlama yönteminin, insanların eti daha uzun süre saklamak için kullandığı ve köklerinin Bizans dönemine kadar dayandığına inanılmaktadır. İnce şeritler halinde dilimlendiğinde genellikle bir meze olarak tüketilse de apaki, omletlere veya salatalara kolayca dahil edilebilmektedir. Ayrıca kısa sürede pişirilip makarna veya pirinçle de sunulabilmektedir. En lezzetli apakilerin, şehirde bulunan Kouzeineri’de yapıldığı düşünülmektedir.

Askordoulakous

Askordoulakous

Askordoulakous, lezzetli bir Kandiye yemeğidir. Tipik olarak vahşi, dağlık bölgelerde yetişen bir bitki olan Leopoldia Comosa'nın soğanları ile hazırlanmaktadır. Soğanlar toplandığında iyice temizlenmektedir. Genellikle zeytinyağı ve limon suyu veya sirke ile lezzetlendirilerek pişirilebilmekte, haşlanabilmekte, salamura edilebilmekte veya taze olarak servis edilebilmektedir. Yemeğin salata versiyonu, ağırlıklı olarak meze ya da çeşitli et yemeklerinin yanına eşlikçi olarak tüketilmektedir. En lezzetli askordoulakousun, Kandiye'de bulunan Peskesi’de yapıldığı düşünülmektedir.

Kohli Bourbouristi

Kohli Bourbouristi

Kohli bourbouristi, Kandiye'de oldukça sevilen geleneksel bir lezzettir. Bu geleneksel Yunan yemeğinin yıldız bileşeni, kabuklarından çıkarılmış, genellikle bol miktarda zeytinyağında veya bir tuz yatağında tavada kızartılan salyangozlardır. Yemek genellikle sirke, maydanoz veya biberiye gibi otların ilavesiyle hazırlanan bir sos ile servis edilmektedir. Salyangozlar kabukların içinde servis edilmekte ve geleneksel olarak kürdan ile yenmektedir. Yerel halk yemeğin yanında genellikle ekmek yemeyi ve bir bardak uzo içmeyi tercih etmektedir. En lezzetli kohli bourbouristinin, Kandiye'de bulunan Pasiphae Restaurant’ta yapıldığı düşünülmektedir.

Portokalopita

Portokalopita

Portokalopita, geleneksel bir Yunan ve Kandiye tatlısıdır. Portakallı bir kek olan portokalopita, yufka kullanılarak hazırlanmaktadır. Pişirildiğinde, yufka ile hazırlanan kek kalın olmakta ve şekerli, portakallı bir şurupla ıslatılmaktadır. Portokalopitanın, farklı versiyonları da bulunmaktadır. Bu lezzetli kek soğuk ve bazen de dondurma ile servis edilmektedir. En lezzetli portokalopitanın  I Thráka tis Plateías’te yapıldığı düşünülmektedir.

Tsigaristo

Tsigaristo

Tsigaristo, Girit kökenli geleneksel bir Yunan yemeğidir ve Kandiye'de oldukça sevilmektedir. Soğanlar zeytinyağında sotelendikten sonra içine baharatlanmış kuzu eti ilave edilerek tavada veya toprak kapta kısık ateşte pişirilmektedir. Pişirme işleminin sonuna doğru, yemeğe biraz limon eklenmektedir. Bununla birlikte, yemeğin birçok varyasyonu da bulunmaktadır. Bazı şefler yemekte, sarımsak ve şarap gibi ek malzemeler de kullanmayı tercih etmektedir. Önemli olan, etin inanılmaz derecede hassas hale gelene kadar birkaç saat boyunca yavaşça pişirilmesidir. En lezzetli tsigaristonun ise Kandiye'de bulunan O Kafenes Tou Kagiabi’de yapıldığı söylenmektedir.

Kandiye, her yıl milyonlarca turisti ağırlaması nedeniyle, nerede yemek yenir sorusuna cevap olan ve ziyaretçilerine yerel lezzetleri tatma fırsatı sunan ünlü restoranlara sahiptir. Tavsiye edilebilecek yerlerden ilki, tamamen yerel lezzetler sunan Peskesi Restoranı’dır. Yine oldukça ünlü olan ve limanda yer alan Ligo Krasi Ligo Thalassa, deniz ürünleriyle birlikte yerel lezzetlerin ve Yunan tatlarının geliştirilmiş halinin sunulduğu mekandır. Ayrıca alkolün ve mezelerinin de oldukça sevildiği Fish Tavern, liman şehri Kandiye’de gidilmesi gereken yerlerdendir.

Kandiye’de Türk mutfağına ait lezzetleri de deneyimlemek mümkündür. Kandiye yemek kültürü ile Türk lezzetlerinin birleştirilerek yeni tatların ortaya çıkarıldığı restoranlardan ilki Superlicious’tur. Geleneksel Türk ve Yunan Kandiye mutfağının harmanlandığı restoran, ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Yine et ve kebap üzerine yoğunlaşmış olan Monastiraki Kebab Restoranı da Kandiye ve Türk mutfağını özellikle mezeleriyle harmanlamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.