Girit Bölgesi’nin Başkenti Kandiye Hakkında Bilgiler

Kandiye Hakkında

Kandiye Hakkında

16 dk'lık okuma
282 kişi okudu

Kandiye, diğer bir adıyla Heraklion, Yunanistan’ın Girit Adası’nın başkenti ve Akdeniz bölgesinin en büyüleyici ve hareketli şehirlerinden biridir. Keşfedilecek yerlerle dolu olan bölge, harika ortaçağ şehir merkezini ile birlikte üç kıtanın kavşağında konumlandırılmıştır. Dahası, Kandiye tarihinde büyük olaylarla dolu bir geçmişe sahiptir.

Kandiye'de çok sayıda iyi korunmuş bina ve geleneksel mimari unsurlarının yanı sıra restoranlar, kafeler ve barlar bulunmaktadır. Kasabanın en güzel yeri Kandiye'nin simgesi olan Venedik Koules Kalesi, 13. yüzyılda Venedikliler tarafından inşa edilmiş olup, limanın alameti farikası olarak giriş kısmında durmaktadır. Bunlara ek olarak, Matala ve Hersonissos gibi birçok turistik beldenin yanı sıra önemli tarihi anıtlar ve çarpıcı plajlar da Kandiye'de bulunmaktadır.

Şehir aynı zamanda adanın ticari ve teknolojik merkezinde bulunmaktadır. Güneydoğu Akdeniz'de üç kıtayı ve birçok farklı kültürü birbirine bağlayan stratejik ve jeopolitik konuma sahiptir. Kandiye ile ilgili bilgiler arasında çok sayıda müzeye sahip olması bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yaz boyu süren bir sanat festivali, muhteşem gece hayatı ve yıl boyunca süren etkinliklere de sahiptir. Bu sebeple şehrin eşsiz değerlerini keşfetmek için uzun süreler ayrılması ziyaretçilere önerilmektektedir.

Kandiye'nin Tarihi

Bugünkü Kandiye şehri, Endülüs'ten kovulan ve adayı Doğu Roma İmparatorluğu'ndan alan Abu Hafs Ömer'in komutasındaki Araplar tarafından 824 yılında kurulmuştur. Kandiye şehrinin adı, muhtemelen aynı siteyi işgal eden antik Roma Heracleum limanından gelmektedir. Kandiye'nin antik tarihi, Minos Knossos Sarayı ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Strabon gibi antik tarihçiler Kandiye'den Minos uygarlığının merkezi olan Knossos'un limanı olarak bahsetmektedirler. Bu dönem MÖ 16. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar zirveye ulaşmıştır. Yapılan kazılar, şehrin ekonomisini tarım ve ticarete dayalı bir varlık toplumu olarak ortaya çıkarmıştır.

Kandiye'de bulunan eski Minoslular önemli bir navigasyon sistemi geliştirmiş, gemiler inşa etmiş ve genellikle zeytinyağı, tahıl ve şarap gibi ticaret mallarını restore etmek için güzel çömlekler yapmışlardır. Bunlara ek olarak, Kandiye'nin işgali sırasında şehrin etrafına Venedikliler tarafından inşa edilen geniş sur sisteminin çoğu da günümüze ulaşmıştır. 25 yıl Türk kuşatması da yaşayan Kandiye'de bugün hala şehrin etrafına inşa edilmiş eski savunma duvarları, sembolik kale, çeşmeler ve Avrupa karakterindeki diğer sanat eserleri gibi çok sayıda Venedik anıtı hala varlığını sürdürmektedir.

Uzun yıllar işgallere uğramış olan Kandiye'nin sanat tarihi oldukça gelişmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Dönemlerinde yapılmış kaleler, yaşam alanları ve hatta sur sisteminin bir kısmı hala görülebilmektedir. Bunlara ek olarak, şehir Girit'in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Knossos Sarayı'na da ev sahipliği yapmaktadır.

Kandiye Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Kandiye dendiğinde akla gelen birçok yer ve etkinlik bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Knossos ve Faistos arkeolojik alanlarını Kandiye'de keşfetmektir. Knossos'ta bulunan ve Minos uygarlığının muhteşem bir vasiyeti olan Knossos Sarayı'nı ziyaret etmek kesinlikle önemlidir. Merkezi avluyu, kraliyet dairelerini ve 1903 yılında ünlü Phaistos Diski'nin ortaya çıkarıldığı yeri keşfetmek ilk akla gelenlerdendir. Buna ek olarak, Antik Çağa ilgisi olan ziyaretçiler kesinlikle geniş Minos sanatı koleksiyonuna sahip Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmelidir. Müzede öne çıkanlar ise, Yılan Tanrıça'nın küçük heykeli ve deşifre edilmemiş Linear A yazı sisteminin sembollerini içeren bir kil tablet olan Phaistos Diski'dir.

Kandiye dendiğinde akla gelen bir diğer şey ise muhteşem plajlarıdır. Kandiye'nin kuzey ve güney tarafında, Yunanistan'ın her yerinde ünlü sayısız muhteşem plaj bulunmaktadır. Matala, Malia, Agia Pelagia, Amoudara, Hersonissos ve Stalida eşsiz güzellikteki plajlarından sadece birkaçı olarak bilinmektedir. Uzun ve kumlu, kristal suları ile Kandiye yakınlarındaki tüm plajlar, restoranlar, plaj barları, şezlonglar ve su sporları tesisleri ile oldukça iyi organize edilmiş yerler sunmaktadır.

Kandiye'de gece hayatı da oldukça ünlü ve eğlencelidir. Kandiye kasabası canlı bir gece hayatına sahiptir. Özellikle Matala Kandiye, Malia Kandiye ve Hersonissos Kandiye geceyi geçirmek, eğlenmek, parti yapmak ve muhteşem tatillerin tadını çıkarmak için öne çıkan yerlerdendir.

Kandiye'ye Gideceklere Tavsiyeler

Kandiye'ye gidecek ziyaretçilere verilebilecek ilk tavsiye trafik ile ilgilidir. Kurallara sıkı sıkıya bağlı olmayan yerel halk sebebiyle, ziyaretçilere yollarda ve özellikle karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.

Şehirde bulunan birçok büyük restoran ve barda ise, faturaya hizmet maliyetlerini dahil etmesine rağmen, ziyaretçilerin bahşiş bırakmaması kaba görülmektedir. Bu sebeple ziyaretçilere bahşiş konusunda cömert olması önerilmektedir.

Mağazalar ise erken saatlerde 08:00 civarında açılmaktadır ve akşam geç saatlere kadar (20:00 - 22:00) ziyaretçi kabul etmektedir. Dahası, gündüz mola vermek için kapanmaktadırlar. Bu mola bazı mağazalarda birkaç saate kadar sürebilmektedir. Pazar günleri izinli olmaları sebebiyle yalnızca plajlarda bulunan mağazalar çalışmaktadır.

Müthiş tarihi ve plajlarına ek olarak, Zaros ve Krasi gibi köylerde ya da sahil kasabası Matala’da vakit geçirmek, bölgenin dağları, Kandiye bağları ve vadileri arasında bir gezintiyle şehri keşfetmek tüm ziyaretçilere önerilmektedir. Son olarak, Kandiye'yi ilk kez ziyaret eden gezginlerin mutlaka bir şehir haritası edinmeleri gerekecektir. Bunun nedeni, şehrin birçok caddesinin aynı veya ünsüz isimlere sahip olması ve bu durumun kaybolmaya sebep olabilmesidir.

Kandiye'ye Giderken Alınması Gerekenler

Kandiye plajları ve muhteşem su sporlarıyla ünlü bir şehirdir. Dolayısıyla giderken su altında çekim yapmak ve eşsiz görüntüler yakalamak için su altı kamerası almak güzel bir tercih olacaktır. Buna ek olarak yine plajda kullanırken daha rahat olabilmek amacıyla mikrofiber plaj havluları, giderken alınması gerekenlerdendir. Hızlı kurumaları ve normal bir plaj havlusundan daha az yer kapladıkları için, mikrofiber olması oldukça önemli bir etkendir. Ayrıca her zaman kumlu olmayan Kandiya denizine girmek için, deniz ayakkabıları yaralanmalara karşı etkili olacaktır.

Havalar oldukça sıcak seyrettiği için, suyu ısınmadan kullanmak amacıyla kaliteli bir termos bulundurmak da önerilmektedir. Dahası, Girit dağlarından akan doğal suyu da kendi termosunuza doldurma şansı sağlamaktadır. Bunlara ek olarak, oldukça sıcak seyreden Kandiya havalarında, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayabilen bir güneş gözlüğü bulundurmak doğru olacaktır.

Muhteşem doğasıyla ziyaretçileri etkileyen Kandiya'da, patikalar ve dağ yolları da bulunmaktadır. Bu muhteşem doğada yürümek için sağlam ve rahat bir çift yürüyüş ayakkabısı alınması önerilmektedir.

Kandiye'nin Hakkında İlginç Bilgiler

Kandiye'deki en ilginç manzara, mermer çeşmeli Venedik meydanıdır. Venedik, Heraclion'u 13. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar yönetmiştir. Bu dönemden hala birçok önemli anıt şehirde bulunmaktadır. Şehirdeki ortaçağ kalesi bir başka önemli manzara olmasının yanı sıra Araplar, Bizanslılar ve Venedikliler gibi her grup şehri yönetirken, kaleler- surlar inşa edilmiştir. Günümüzde ise bu yapılar hala görülmektedir.

Kandiye, Girit'in en büyük, Yunanistan'ın en büyük beşinci şehri ve aynı zamanda Yunan turizminde en çok ziyaret edilen ikinci şehir olarak bilinmektedir. Kandiye limanı, adaya sadece ihtiyaç maddelerinin sağlanması için değil, aynı zamanda adaya gidenler için de önemli bir limandır. Atina'ya her gün direkt feribot seferleri vardır. Dahası, Santorini, Rodos, Naxos, Ios, Paros, Mikonos, Karpathos ve daha birçok yere feribot seferleri bulunmaktadır.

Müze severler için bir cennet olan Kandiye ve çevresinde bulunan 9 farklı müze, burayı tarih severlerin gözdesi haline getirmektedir. Müzelerden bazıları Nikos Kazancakis Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Tarih Müzesi, Knossos Sarayı ve çok daha fazlası olarak ziyaretçiler tarafından oldukça sevilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.