Girit Adası’nın Kalbi Kandiye’nin Hediyelik Eşyaları

Kandiye’den Ne Alınır?

Kandiye’den Ne Alınır?

6 dk'lık okuma
177 kişi okudu

Yüzyıllardır varlığını sürdüren ve çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olan Kandiye, birbirinden farklı hediyeliklere sahiptir. Kandiye’den ne alınır diye soran meraklı turistlere cevap olabilecek sayısız seçenek mağazalarda ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Özellikle Kandiye’de alışveriş dendiğinde akla lezzetli zeytinyağları, yüzyıllardır kentin yöresel kıyafetlerinin bir tamamlayıcısı olan başörtüleri ve hâlâ geleneksel yöntemlerle üretilen Girit bıçakları ilk sırada gelmektedir. Ziyaretçiler Girit Adası’nın başkenti Kandiye’de yaşadıkları unutulmaz tatilin hatıralarını ister sofralarına isterlerse de farklı aksesuarlarla evlerine taşıyabilmektedir. Turistlere sayısız hediyelik seçeneği sunan Kandiye’de alışveriş yapmak, geleneksel eşyalarla tam anlamıyla kentin tarihinde unutulmaz bir yolculuğa çıkmakla eşdeğerdir.

Kandiye’nin Lezzetli Sızma Zeytinyağı

Kandiye, Girit Adası’nda üretilen zeytinyağının çarpıcı kalitesiyle ünlüdür. Kandiye’de üretilen zeytinyağı, Girit’in likit altını olarak kabul edilmektedir. Ayrıca turizmle birlikte zeytinyağı üretimi ve satışı tüm adada önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir.

Kaliteli ve lezzetli zeytinyağı, tüm dünyada adından söz ettiren Girit Diyeti’nin de vazgeçilmez bir bileşenidir. Akla gelebilecek her türlü yemek, bölgenin mutfağında tereyağı ya da ayçiçek yağından ziyade zeytinyağı ile pişirilmekte ve tam anlamıyla bir sağlık deposuna dönüştürülmektedir.

Ziyaretçiler Kandiye’de yaşadıkları unutulmaz tatil deneyimi sırasında damaklarda lezzet şöleni yaşatan yemeklerin kokusunu ve tadını sofralarına taşımak için zeytinyağlarını evlerine de götürmektedir. Bununla beraber likit altın, ayrıca sağlıklı bir hediyelik alternatifi olarak da sıklıkla turistler tarafından tercih edilmektedir. Zeytinyağı, birkaç geleneksel şirket, kooperatif ve hatta adadaki bazı manastırlar tarafından üretilmektedir. Oldukça lezzetli yağlar, Kandiye’de bulunan ’’Olive Oil- Cretan Products’’ isimli dükkanda bulunabilmektedir.

Deri Ürünler

İki Bizans dönemi arasında Girit’i fetheden Araplar, anıtlar veya unutulmaz yapılar bırakmak için adada yeterince zaman geçirme fırsatına sahip olamamışlardır.Ancak yerel halkın benimsediği ve hâlâ yaşamın bir parçası olan çeşitli gelenek ve bilgiler bırakmışlardır. Bunlardan en önemlilerinden biri ise kuşkusuz deri işçiliğidir. Araplar, Giritlilere deri ile çalışmak hakkında bildikleri her şeyi öğretmişlerdir. Özellikle başkent Kandiye’de bu durumun izleri net bir şekilde görülmektedir. 

Giritlilerin dağlarda giydikleri geleneksel uzun çizmelerden güzel deri çantalara, ceketlerden ayakkabılara kadar ziyaretçilerin Kandiye’den hediyelik olarak tercih edebilecekleri pek çok ürün bulunmaktadır. Özellikle kentin geleneksel giysilerini tamamlayan deri ürünler, turistleri cezbetmektedir. 

Deri sandaletler, satın alınabilecek en iyi hediyelik eşyalardan biridir. Bu ürünler oldukça hafif ve dayanıklıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde, muhteşem Kandiye havasını ziyaretçilere hatırlatacak olan bu sandaletler, kaliteleriyle de tam not almaktadır. El yapımı deri ürünler için, Kandiye’de bulunan Kaparounakis Leather, mutlaka ziyaret edilmelidir.

Sariki- Girit Başörtüsü

Çantalarda çok fazla yer kaplamayan ve kesinlikle Kandiye’nin simgesi olan harika bir hatıra seçeneği de yerel halkın normalde de başlarına taktığı eşarplardır. Bu eşarplarda sariki adı verilmektedir. Sariki kelimesinin kökü Latince “kerasikon” kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, Sezar’ın gücünü göstermek için başına taktığı örtünün üzerini örten kısım olarak bilinmektedir. 

Sariki, tüm Girit’te büyük bir geleneksel değere sahiptir. Beyaz ve siyah olmak üzere iki renkte sariki bulunabilmektedir. Yerel halk neşeli günlerde beyaz sariki örterken, hüzünlü günlerde ise siyah olanı tercih etmektedir. Aynı zamanda dürüstlük ve gururun da simgesi olarak değerlendirilen sariki, Kandiye’de Antonella Boutique’den alınabilmektedir. 

Yerel Otlar ve Baharatlar

Girit’in ve başkenti Kandiye’nin eşsiz lezzetlerinin püf noktası, pişirdikleri her yemeğe farklı bir tat katan baharat ve otları akıllıca kullanmalarıdır. Kekik, mercanköşk, biberiye ve adaçayı gibi yöresel otlar çok sevilmektedir. Turtalardan ekmeklere, etlerden sebzelere, yahnilerden çorbalara kadar pek çok farklı yemek bu otlar ile lezzetlendirilmektedir. Tatlı kırmızı biber, tarçın veya kimyon gibi baharatlar da geleneksel mutfağın bir parçasıdır. Bu lezzetli baharatları ziyaretçiler hediye olarak götürmeyi de sıklıkla tercih etmektedir.

Çayları sevenler için eve dönüldüğünde lezzetli bir fincan Girit dağ çayı yapmak amacıyla malotira veya dictamo gibi otlar satın almak da iyi bir fikirdir. İster sıcak bir kaşık Girit balı ile tadını çıkarmak, ister yazın soğuk içmek ve birkaç damla limon eklemek, Kandiye hatıralarının canlanmasını sağlayacaktır. Kandiye’de envai çeşit baharatın bulunabileceği yer ise Botano isimli dükkandır.

Girit Şarabı

Minos döneminden beri Girit Adası’nda ve Kandiye’de şarap üretimi yapılmaktadır. Akdeniz’deki şarap üretiminde kullanılan en eski preslerden biri, bu yüzyıllık geleneğin bir tanığı olarak Girit’te bulunmuştur. Şu an da çok karakteristik koku ve tatlara sahip 12’den fazla farklı üzüm çeşidi ile üretilen eşsiz şaraplar Kandiye’de bulunmaktadır.

Kandiye’yi ziyaret edenlerin yanlarına birkaç şişe yerel şarap almaları ve tadını çıkarmaları oldukça doğru bir tercih olacaktır. Adanın en çok satan şaraplarını almak isteyenlerin, kesinlikle Vidiano ve Vilana gibi beyaz şarapları tercih etmeleri önerilmektedir. Yerel ve özel şarapların alınabileceği yer ise Oinoteka isimli mağazadır.

El Yapımı Seramikler

Kandiye’de oldukça ünlü olan seramik sanatının ve geleneksel çanak çömlek işçiliğinin adada uzun kökleri bulunmaktadır. Bu geleneğin, Minos döneminde başladığı düşünülmektedir. O zamandan beri seramik sanatı Kandiye’nin önemli geleneklerinden biri ve ekonomisinin bir parçası olmuştur. Küçük mezeliklerden tuz ve biber takımlarına, fincanlardan salata kaselerine ve hatta fırında kullanılabilecek kaplara kadar akıllara gelebilecek her türlü seramik obje hediyelik olarak tercih edilebilmektedir. En güzel seramiklerin bulunduğu dükkan ise Pottery Workshop olarak bilinmektedir.

Endişe Boncukları- Komboloi

Kandiye’den hediyelik olarak tercih edilebilecek bir diğer yöresel eşya ise kesinlikle komboloidir. Özellikle erkeklerin kahve içerken veya sohbet ederken severek kullandıkları komboloi bir çeşit tesbihtir. Kandiye’de komboloilere endişe boncuğu adı da verilmektedir. Komboloinin, sigarayı bırakmak veya kaygı düzeylerini azaltmak için de kullanıldığı bilinmektedir.

Komboloi, ülkenin en kutsal yerlerinden biri olan Athos Dağı’nın dini bölgesinden gelen daha manevi bir kökene de sahiptir. Sandal veya paçuli gibi kokulu ağaç türlerinden yapılan komboloiler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kemik, fildişi, akrilik ve kehribardan yapılan komboloiler de bulmak mümkündür. Komboloi özellikle tesbihe meraklı olan kişiler için muhteşem bir seçim olacaktır. Kandiye’de Mayaba Store’dan endişe boncukları alınabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.