Kıbrıs’ın En Görkemli Manastırı: Cikko Manastırı

Önceki
Cikko Manastırı

Cikko Manastırı

Sonraki
1 dk'lık okuma
42 kişi okudu

Trodos dağlarının zirvesinde eşsiz mimarisi ve büyüleyici mozaikleriyle duran Cikko Manastırı, tarihi ve büyüklüğü ile Kıbrıs’ın en önemli manastırlarındandır. Yapımı 11. yüzyıla kadar uzanan Cikko Manastırı Ortodoks’lar için önemli bir yer olarak kabul edilmektedir. Kıbrıs Lefkoşa’da bulunan Pedoulas köyünün yalnızca 20 km batısında yer alan Cikko Manastırı, Kıbrıs’a gidenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır. I. Aleksios Komnenos tarafından 11. yüzyılda yaptırılan Cikko Manastırı, yüzyıllar içinde birçok kez yıkılmış ancak yeniden yaptırılmıştır ve hâlâ Kıbrıs’ın en bilinen manastırları arasında yer almaktadır.  Manastırın adının nereden geldiği hakkında birden fazla rivayet vardır. Bunlardan biri “Kykkos” kelimesinin “Kokkos” adında yerel bir bitkiden geldiğini ve zaman içinde günümüzdeki haline ulaştığını öne sürmektedir.

Cikko Manastırı Hakkında İlginç Efsaneler

Cikko Manastır’ı hakkında en çok anlatılan efsanelerden biri de şudur “Bir gün Kıbrıs’ın Bizans valisi Manuel Boutoumites avlanmaya çıkar. Manastırın bulunduğu yere yakın bir mağarada inzivaya çekilen Esaias’a rastlayan vali Manuel Boutoumites, Esais’a sorular sorar, ancak suskunluk orucu tutan Esaias vali Manuel Boutoumites’a cevap veremez. Bu duruma sinirlenen vali Manuel, Esaias’ı cezalandırır, daha sonra eve dönen Manuel çaresi olmayan bir hastalığa yakalanır ve yaptığı hatayı anlar. Esaias’a giderek özür dileyen Manuel ondan kendisini iyileştirmesini ister ve Esaias, Manuel’i iyileştirir. Bunun karşılığında bugün ki adıyla İstanbul’da bulunan Meryem Ana simgelerinden birini istemektedir. Bunun üzerine yola düşen Manuel ve Esaias, İstanbul’a giderler, İmparatorun hasta kızını iyileştiren Esaias, karşılığında istediğini alır. Meryem Ana simgeleri bu şekilde Kıbrıs’a ulaşır ve Cikko Manastırı’nda kullanılır”. Ayrıca Kıbrıs’ın ilk cumhurbaşkanı olan Başpiskopos III. Makarios bu manastırda bir dönem görev yapmıştır ve mezarı manastırın 3 km yakınındadır.

Cikko Manastırı Ziyaret Saatleri ve Ücretleri

Cikko Manastırı, resmi tatiller dışında her gün ziyaretçilerini kabul etmektedir. Kasım ve mayıs ayları arasında manastır, 10.00 ile 16.00 arasında açıktır. Hazirandan ekime kadar olan zaman zarfında ise kapanış saati 18.00’a çekilmektedir. Ayrıca manastırda 15 Ağustos ve 8 Eylül tarihlerinde dini panayırlar düzenlenmektedir. Cikko Manastırı için girişler ücretlidir. Manastırın eşsiz güzelliğine ve görkemli tarihi dokusuna tanıklık etmek isteyenlerin ödemesi gereken tutar 5 eurodur. Gruplar için indirimli fiyat ise 3 euro şeklinde ücretlendirilmiştir.

Cikko Manastırına Girerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cikko Manastırı’na giden ziyaretçilerin, kültürel olarak kıyafet kurallarına uymaları tavsiye edilmektedir. Manastırı gidenlerin ziyaret sırasında şort giymeleri uygun karşılanmamaktadır. Ayrıca kadınların omzu açık kıyafetleri tercih etmemeleri gerekmektedir. Cikko Manastırı bir ibadethane olduğu için içeride yüksek sesle konuşulması ve gürültü yapılması da uygun değildir. Yaz ayları çok sıcak olduğu için ilkbahar ve sonbahar  aylarında ziyaret etmeniz sizler için daha iyi olacaktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.