Basel Meşhur Yemekleri

Basel mutfağı hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, bulunduğu lokasyon sebebiyle İsviçre, Almanya ve Fransa yemek kültürünün etkisi altında kalmış olmasıdır. Şehrin ünlü yemekleri genellikle hamur işi lezzetlerinden oluşmaktadır.

Basler mehlsuppe, Basel’in en ünlü çorbalarından biridir. Tereyağı ve unun kavrulması ile hazırlanan bu çorbanın içine, et suyu katılmaktadır. Rendelenmiş peynir ile servis edilen basler mehlsuppe, kentte özel günlerde de servis edilmektedir. Basel’de geleneksel yemekler dendiğinde akla gelen ilk lezzet olan basler mehlsuppenin tadılmadan şehirden dönülmemesi tavsiye edilmektedir.

Basel’in ünlü lezzetlerinden olan schlumbergerli, 1950 yılından bu yana şehrin fırınlarında yapılan geleneksel bir ekmek çeşididir. Bir diğer ünlü Basel ekmeği olan schoggiweggli, içinde çikolata parçaları bulunan muhteşem bir yöresel tattır. Turistlerin en çok tükettiği lezzetlerden olan bu ekmek, kahvaltıların yanı sıra atıştırmalık olarak da tüketilmektedir. Basel’in en popüler hamur işi ise fastenwahedir. Ekmek gibi mayalı hamurdan yapılan bu tarife, süt ve tereyağı da konulmaktadır. Basler brunsli ve massmogge isimli lezzetler de Basel’in ünlü tatlılarıdır.

Basler Brunsli

Basler Brunsli

Basler brunsli, Basel’in geleneksel ve ünlü kurabiyesidir. Çikolata, öğütülmüş fındık ve bademle harmanlanan bu lezzet, çeşitli şekillerde hazırlanmaktadır. Tarçın ve karanfil gibi baharatlarla tatlandırılan basler brunsilin, glutensiz olanları da bulunmaktadır. Basel’in en ünlü tatlılarından biri olan bu yöresel lezzet, özellikle Noel zamanında şehrin dört bir yanında satılmakta ve tüketilmektedir. Basler brunsliyi tatmak ya da satın almak isteyenler, şehirde yer alan fırınlardan ve süpermarketlerden temin edebilmektedir.

Basler Mehlsupper

Basler Mehlsupper

Basler mehlsupper, yapımı oldukça basit, lezzetli bir çorbadır. Basel’in en ünlü yemeklerinden biri olan bu çorba; tereyağı ve unun kavrulmasıyla hazırlanmaktadır. Et suyu ile yapılan basler mehlsupper, rendelenmiş peynir ile servis edilmektedir. Basel’de bu çorbanın yapımını bilmeyen genç kadınların evlenemeyecekleri hakkında bir efsane dahi bulunmaktadır. Şehirde gerçekleştirilen özel gün ve kutlamaların vazgeçilmezi olan basler mehlsupper, turistlerin en sevdiği yemeklerden biridir. Schloss Bottmingen isimli restoran bu eşsiz lezzetin deneyimlenebileceği en iyi yerdir.

Fastenwahe

Fastenwahe

Fastenwahe, Basel’in en ünlü hamur işi lezzetidir. Şehirde kutlanan özel günlerde yaygın olarak tüketilen bu geleneksel tarifin üretiminin, Lent döneminde başladığı bilinmektedir. Oruç turtası olarak da bilinen Fastenwahe, süt ve tereyağı ile hazırlanan küçük mayalı hamurlarla yapılmaktadır. Hamurun üzerine haç tasarımına benzer dört tane delik açılmaktadır. Fastenwahe, Basel’de tüm fırınlarda ve süpermarketlerde kolaylıkla bulunabilmektedir.

Massmogge

Massmogge

Massmogge, renkli şeker kabuğunun içinde oldukça lezzetli bir fındık ezmesi dolgusu bulunan şekerlemedir. Basel’de oldukça popüler olan bu şeker, özellikle festival zamanlarında sokaklarda satılmaktadır. Yaklaşık 5,5 santimetre boyunda olan şekerleme, 14 gram ağırlığındadır. Çikolata, limon, çilek gibi gıda ürünlerinden yapılan massmogge, çizgili ve rengarenk şekilleriyle de dikkat çekmektedir. Bu ürünü satın almak isteyenler Confiserie Schiesser isimli mekana mutlaka uğramalıdır.

Schlumbergerli

Schlumbergerli

Schlumbergerli, 1950’li yıllardan bu yana Basel’de fırınlarda yapılan küçük yuvarlak bir ekmek çeşididir. Kabuğu oldukça gevrek olan bu lezzet, kısa bir süre sonra ülkenin dört bir yanına yayılmıştır. Kahvaltıların, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan schlumbergerli, Basel’de tüm fırınlarda ve süper marketlerde satılmaktadır.

Schoggiweggli

Schoggiweggli

Schoggiweggli, 1975 yılında Basel’de Anton Backmann tarafından geliştirilmiş bir ekmek çeşididir. Şehirde hemen her fırın ve süpermarkette satılan bu ekmeğin içinde çikolata parçaları bulunmaktadır. Basel’de özellikle kahvaltılarda tüketilen Schoggiweggli, öğleden sonra atıştırması için yaygın olarak tercih edilmektedir. Tatlı bir ekmek çeşidi olması sebebiyle çay ve kahve ile de yenilebilmektedir. Bu lezzetli ekmeği tatmak ve satın almak isteyen turistlere Confiserie Bachmann isimli mekan tavsiye edilmektedir.

Basel’de şehrin yemek kültürünü yansıtan çok sayıda restoran yer almaktadır. Şehre giden turistlerin nerede yemek yenir sorusuna cevap olabilecek mekanlar, genellikle Ren Nehri kıyısında bulunmaktadır. Eşsiz manzara ve muhteşem bir menüyle ziyaretçilerini karşılayan Schloss Bottmingen, klasik Fransız yemeklerini kusursuz bir şekilde sunmasıyla ünlüdür.

İsviçre’nin en prestijli mimarlık ofisi tarafından yapılan Volkshaus; küçük ahşap masaları, sarkıt avizeleri ve büyük aynaları ile olağanüstü atmosfere sahip olan bir restorandır. Sade ama geleneksel Basel yemekleri sunan bu mekânın bahçesi, ziyaretçileri cezbetmektedir. Gurmelerin ilk tercihlerinden olan, 14. yüzyılda inşa edilen ve Basel tarihinde önemli bir yere sahip Schlüsselzunft ise dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini arayan turistlerin tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Basel’de Türk lezzetleri sunan restoran sayısı da oldukça fazladır. Ephesus isimli mekân, bunların içinde en popüler olanıdır. Diğer ünlü Türk restoranı ise Restaurant Anatolia’dır. Ziyaretçilerden tam not alan bu mekânın menüsünde Orta Doğu mutfağından lezzetler de yer almaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İsviçre Vizesi

İsviçre seyahati için gerekli olan Schengen vizesinin alınması için turistlerin seyahat tarihlerinden 30 gün öncesinde başvuru işlemlerini başlatması gerekmektedir. 90 günün altındaki ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi, gerekli şartları sağlayan Türk vatandaşlarına verilmektedir.