Tanrıların Mahallesi: Plaka Atina

Önceki
Plaka Atina

Plaka Atina

Sonraki
5 dk'lık okuma
84 kişi okudu

Yunanistan’ın başkentinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Plaka Atina, geleneksel yapıya sahip bir bölgedir. Semt,Neoklasik tarzda renkli ve cumbalı ufak evleri, bahçeleri süsleyen çiçekleri ile adete kasaba havasını andıran bir yerleşkedir. Akropolis’e yakınlığı ve sahip olduğu birçok arkeolojik alan nedeniyle ‘’Tanrılar Mahallesi’’ olarak da bilinmektedir. Mahalle, trafiğe kapatılmış dar, uzun, birbirinden güzel pek çok sokağıyla yerli halk ve ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisidir.

Şehrin En Güzel Noktalarından Biri : Plaka Atina

Plaka Atina’nın en eski bölümüdür. Caddelerin çoğu otomobil trafiğine kapatılmıştır. Bir zamanlar gece kulübü bölgesi olan Plaka, yetmişli yıllarda hükümetin kararıyla yenilenmiştir. Şu anda restoranların, kuyumcuların, dükkanların ve kafelerin bulunduğu bir yer haline gelmiştir. Çoğu insana göre mahalle, Atina’daki en güzel yerlerden birisidir. Bölge, Adrianou ve Kydathineon isimli iki ana cadde ile bilinmektedir. Turizme elverişli olması nedeniyle renkli ve samimi semtte pek çok restoran ve hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.

Şehir içinde kasaba havasını yaşatan Plaka’da Akdeniz mutfağı başta olmak üzere pek çok tatlar sunan mekânlar yer almaktadır. Bölgede vejetaryen ve veganlar için de uygun yerler bulunmaktadır. Plaka, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları dışında bolca müzeye de sahip bir bölgedir. Bunlardan bazıları: Çocuk, Yunan Halk Müzik Aletleri, Yunan Halk Sanatı, Atina, Pavlos-Alexandra Kanellopoulou ve Yahudi müzeleridir.

Plaka’nın en ünlü yeri kesinlikle Anafiotika’dır. Semtte yer alan bu ada köyünün inşası 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yamaçlarda ufak evlerin bulunduğu yerleşke görülmeye değer bir alandır. Bir diğer ünlü yapı ise Suriye Astronomu Andronikos Kyrrestes tarafından inşa edilen Rüzgar Kulesi’dir. Yapımı çok eski zamanlara dayanan ünlü kule aslında bir meteoroloji istasyonudur.

Osmanlı etkisinde kalmış Plaka Bölgesi’nde en çok ziyaret edilen bir diğer yer ise İlahiyat Medrese binasının kapısıdır. Rüzgar Kulesi’nin karşısında konumlanmış kapı, 1721 yılında Mehmet Fahri tarafından kurulmuş bir okula aittir. Arkeolojik zenginliğe sahip kapının yanı sıra, Plaka’da gezilecek yerler arasında cami ve hamam yapıları da bulunmaktadır. Camilerden en bilineni Fatih Sultan Camii olup ismi daha sonra Buğday Çarşısı Camii olarak değiştirilmiştir.

Bölgede saymakla bitmeyecek pek çok anıt ve antik yapı da yer almaktadır. Julius Caesar ve Augustus tarafından yapılan bağışlarla inşa edilmiş Roma Agorası, Demeter Tapınağı, Fethiye Camii, Illissos Nehri üzerinde yer alan eski köprü ve daha birçok antik yapı Plaka Atina’da ziyaret edenleri büyülemektedir.

Yılın ve günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek Plaka Atina bölgesindeki işletmeler genellikle 08.00-21.00 saatleri arasında açıktır. Bu bölgeyi ziyaret etmek için en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu aylarda ziyaret edeceklerin her ihtimale karşı yanlarında şemsiye bulundurması önerilmektedir. Yaz aylarında ziyaret edecek olanların ise güneş kremi ve şapka gibi koruyucu ürünler bulundurması oldukça önemlidir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.