Demir Tanrısına Adanan: Hephaistos Tapınağı

Hephaistos Tapınağı

Hephaistos Tapınağı

42 dk'lık okuma
677 kişi okudu

Hephaistos Tapınağı, Atina’daki Agora’nın yakınında geçmişten günümüze kadar çok iyi derecede korunmuş, Yunan mimarisinin ilk düzenini kanıtlayan antik yapılardan biridir. 

Birçok arkeoloğa göre MÖ 450 yılında yetenekli mimar İktinos tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Tapınak, Antik Agora ve Attalos Stoa’sının hemen yukarısında, Akropolis ve Monastiraki’ye kısa bir mesafede, Thissio’da yer almaktadır.

Tanrılara Armağan Edilen Hephaistos Tapınağı’nın Tarihçesi

Atina şehrinin batı ucunda olan tapınak, geçmişte çok sayıda dökümhane ve metal işleme dükkanının bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle Demir ve metalurji tanrısı Hephaistos’a adanmıştır. Hephaistos tapınağının mimarı Parthenon’da çalışan mimarlardan biri olan Ictinus’tur. Hephaistos Tapınağı tepedeki konumu nedeniyle Agora’nın en güzel manzaralarından birine sahiptir. MÖ 3. yüzyılda tapınağın etrafına kurulan bahçe nar, mersin, defne ağaçları ve çalılıklarla doludur. Paralel sıralar halinde saksılarla dikilen fidanlar yıllar sonra yapılan kazı çalışmalarında bu çömlekleri karşımıza çıkarmıştır.

MS 7. yüzyılda tapınak, Saint George Akamas’a adanmış bir kiliseye dönüştürülmüştür. 19. yüzyılda Ortodoks olmayan Avrupalılar için mezar yeri olarak kullanılmıştır. Kilisedeki son İlahi Ayin, bağımsız Yunanistan’ın ilk kralı Otto’nun gelişinin kutlanması sırasında 21 Şubat 1833’te yapılmıştır. Otto binayı arkeoloji müzesi olarak kullanma emri vermiş ve eski bir anıt statüsüne dönüştürüldüğü 1934 yılına kadar müze olarak hizmette kalmıştır.

Antik Yunan mimarisinin en iyi korunan yapılarından biri olsa da Hephaistos Tapınağı geçmişten günümüze depremler ve istilalar nedeniyle birçok hasar almıştır. Günümüzde hala yeniden yapılanma ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Arkeolojik kazılarla bir çok mezarın ortaya çıktığı tapınak, 19. yüzyılda Ortodoks olmayan Avrupalılar ve Helenler için bir mezar yeri olarak kullanılmıştır.

Hephaistos Tapınağı’nın Görkemli Mimarisi

Hephaistos Tapınağı Pentelik mermerden inşa edilmiştir. Tapınağın heykelleri Parian mermerinden yapılmıştır. Eşsiz mimarisinin bir göstergesi olarak tapınak şu bölümlerden oluşmaktadır;

  • Pronaos: Yunan ve Roma mimarilerinde tapınak yapısının çekirdeğini oluşturan dörtgen planlı naosun ante duvarları arasında kalan giriş mekanı.
  • Cella: Diğer adıyla naos, sadece din adamlarının girebildiği ibadethane.
  • Opisthodomos: Bir tapınakta genellikle tapınak hazinesinin bulunduğu, cellanın arkasında kalan oda.

Tapınak merkezi olarak kapalı ve cellayı çevreleyen sütunlarla çevrilidir. Tapınağın bir çok noktası frizlerle süslenmiştir.

Hephaistos Tapınağı’nı Neden Ziyaret Etmeliyiz

Dor düzeninde inşa edilmiş, tarihi iyi korunmuş Antik Yunan tapınakları bulmak günümüzde çok zordur. Bir çok fotoğrafta görüldüğü gibi Atina’daki Hephaistos Tapınağı bunlardan biridir. Bu şehirde inşa edilen ilk mermer tapınak olması bize tarihin en güzel armağanlarından biridir.

Hephaistos Tapınağı’na Gidecek Ziyaretçilerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Yunan tarihi ve mimarisi için büyük bir kaynakça görevi gören Hephaistos Tapınağı, günümüzde yerli ve yabancı turistler için açıktır. Tapınağa giriş elbette ki giriş ücretlidir. Giriş ücreti, 3 eurodur. Üniversite öğrencileri için, girişte kimlik göstermeleri koşuluyla, 1.5 Euro olarak ücretlendirilmektedir. Bunun yanı sıra tapınağa girişler her Pazar günü ve bazı özel günlerde ücretsizdir. Bu günler ise şu şekildedir;

  • 6 Mart; Melina Mercury anısına
  • 18 Nisan; Uluslararası Anıtlar Günü
  • 18 Mayıs; Uluslararası Müze Günü
  • Her yıl Eylül ayının son haftasonu; Avrupa Miras Günleri
  • 28 Ekim; Ohi Günü
  • 1 Kasımdan 31 Marta kadar her ayın ilk Pazar günü

Hephaistos Tapınağı’nın açılış ve kapanış saatleri yılın belirli dönemlerinde değişiklik göstermektedir. Tapınakta yaz ve kış saati uygulaması yapılmaktadır. Açılış saatleri ilkbahar sonu ve sonbahar ortalarında gün batımına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bu eşsiz mimari yapıyı görmek isteyen ziyaretçiler için tarihlere göre tapınağın açılış ve kapanış saatleri ise şu şekildedir;

  • Yaz saatleri: 1 Nisan - 30 Eylül

Pazartesi-pazar: 08.00-20.00

  • Kış saatleri: 1 Ekim - 31 Mart

Pazartesi-pazar: 08.30-16.00

Yunan mimarisinin nadide eserlerinden biri olan Hephaistos Tapınağı, yılın belirli dönemlerinde ise ziyaretçi kabul etmemektedir. Yunanistan’ın resmi bayramlarında kapalı olan tapınak için bu tarihler şöyledir;

  • 1 Ocak; Yeni Yıl
  • 25 Mart; Bağımsızlık Günü
  • 1 Mayıs; İşçi Bayramı
  • Paskalya Pazarı
  • 25-26 Aralık; Noel
Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.