1900 Yıllık Efsane Su Yolu: Korint Kanalı

Önceki
Korint Kanalı

Korint Kanalı

Sonraki
2 dk'lık okuma
44 kişi okudu

Korint Kanalı, Saronik ve Korint körfezlerini birbirine bağlayan yapay bir su yoludur. Aynı zamanda Mora Yarımadası’nı Yunanistan ana karasından ayıran bir kanalın adıdır. Toplam uzunluğu 6.4 kilometre, genişliği ise 21.4 metredir. Kanalın genişliğinin az olması sebebiyle her gemi buradan geçiş yapamamaktadır.

Korint Kanalı’nın Hikayesi

Korint Kanalı’nın yapım fikri oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. İlk olarak Antik Yunan döneminde milattan önce 7. yüzyılda Tiran Periander kanalın yapılması fikrini ortaya atmıştır. Ancak bazı zorluklar ve tanrıların kanalın yapılmasına kızacağı düşüncesi sebebiyle projeye başlanmamıştır. Milattan sonra 67 yılında ise, bu sefer Roma İmparatoru Neron tarafından Korint Kanalı’nın yapımı başlatılmıştır.

Kanalın yapımı için 6.000 adet köle işçi görevlendirilmiş olmasına rağmen, bölgenin kayalık yapısından dolayı proje İmparator Neron’un ölümünden sonra durdurulmuştur. 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra, Korint fikri tekrar gündeme gelmiştir. Böylelikle projeye 1882 yılında başlanmıştır. Kanalın inşası 11 yıl sürerek 1893’te sona ermiştir.

Korint Kanalı, Yunanistan anakarası ile Mora Yarımadasını birbirinden ayırarak, deniz yolunu 700 kilometre kısaltmaktadır. Kanal, Adriyatik Denizi’nin Korint ile Ege’deki Saronik Körfezi’ni birbirine bağlamaktadır. Bu yapay su yolu teknik olarak ise Mora Yarımadası’nın aslında bir adaya dönüşmesine neden olmuştur.

Korint Kanalı oldukça dar olduğu için, ancak tek yönlü trafiğe izin vermektedir. Günümüzde ise ticari değerini tamamen kaybetmiştir. Ancak doğal güzelliği ve ilginç yapısı sebebiyle başta turistik amaçlı gezi tekneleri ve yatlar olmak üzere yaklaşık 15.000 kadar gemiye ev sahipliği yapmaktadır.

Mora Yarımadası’na giriş kapısı olarak kabul edilen Korint Kanalı, antik Yunanistan ile ilgili birçok unsura sahiptir. Kanal, Apollo Tapınağı’nın kalıntıları gibi en popüler turistik mekânların keşfedilmesini sağlamıştır. Kanalın bulunduğu Korint şehri, Atina’ya 83 kilometre uzaklıktadır. Salı günleri 06.00-18.00 arası kapalı olan Korint Kanalı, kalan günler 24 saat boyunca açıktır. Kanaldan geçiş ücretleri tercih edilen gemi veya tekneye göre farklılık göstermektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.