Katmandu’nun En Eski ve Kutsal Tapınağı: Swayambhu Tapınağı

Önceki
Swayambhu Tapınağı

Swayambhu Tapınağı

Sonraki
30 dk'lık okuma
417 kişi okudu

Nepal’in Katmandu şehrinde bulunan Swayambhunath, Katmandu Vadisi’nin en eski ve en kutsal kabul edilen tapınaklarından biri olmaktadır. Tapınağın bulunduğu bölge olan Swayambhunath Tepesi’nde yaşayan yüzlerce maymun nedeniyle “Maymun Tapınağı” olarak da bilinmektedir.

Budizm inananları için önemli bir hac ve dua yeri olup muhteşem vadi manzarası ve kültürel önemiyle de Katmandu’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Dünyanın her yerinden turistleri ve Budist hacıları ağırlayan Swayambhunath, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kaydedilmiştir.

Swayambhunath Tarihi

Swayambhunath Tapınağı yaklaşık 2000 yıl önce bölgede var olan ilkel bir gölden oluştuğu tahmin edilmektedir. Tapınağın varlığının en eski yazılı kaydı, M.S. 460 yılında yapılmış bir yazıttır. Bu bilgiye dayanarak tapınağın bu tarih veya daha öncesinden bölgede bulunduğu varsayılmaktadır. Bilim insanlarının tahminlerine göre 1. yüzyılın başlarında bölgede bir türbe bulunmaktaydı. Bu tarihten daha da öncesinde tepenin yine ayinler için kullanılan önemli bir alan olduğu düşünülmektedir.

Swayambhunath Efsanesi

Budist efsanelerine göre; Swayambhunath “kendi kendine yaratılan” anlamına gelmektedir. Tapınağın bulunduğu yerin eski zamanlarda büyük bir göl olduğu ve bu antik gölde aniden bir nilüfer çiçeğinin belirdiği söylenmektedir. Nilüfer çiçeği gittikçe büyüyüp göz kamaştırıcı bir ışık yaymaya başlamıştır. İnsanlar ışığın kendilerine aydınlanma getirdiğine inanarak dünyanın her yerinden bu ışığı görmek için gelmişlerdir. Bilgi ve bilgeliğin Bodhisattvası olan Manjushri de bu yeri ararken, lotusun üzerinde Buda illüzyonunu görmüştür. Manjushri, gölün suyu olmasa daha fazla hacının lotusun ışığını görmek için geleceğine karar vererek kılıcıyla dağda bir geçit açmış ve göl de kurumuştur. Nilüfer çiçeği Swayambhunath Tepesi’ne ve göz alıcı ışık da Swayambhunath Tapınağı’na dönüşmüştür. Tapınak ile ilgili bir diğer efsane ise maymunların bölgede nasıl ortaya çıktığıyla alakalıdır. Efsaneye göre, Bodhisattva görgü kurallarından dolayı Manjushri saçlarını kısa ve temiz tutmalıydı. Ancak Manjushri saçlarının uzamasına izin verdi ve saçlarında bitler ortaya çıktı. Bu bitlerin fırlayarak günümüzde bölgede bulunan maymunlara dönüştüğüne inanılmaktadır.

Swayambhunath Gezisi

Ziyaretçilerin Swayambhunath Tapınağı’na ulaşabilmeleri için birkaç alternatif bulunsa da eşsiz bir deneyim için hacıların da kullandığı 365 basamaktan oluşan antik merdiveni çıkmak en güzel yol olarak bilinmektedir. Tepenin doğu tarafında bulunan bu merdiven çıkıldıktan sonra devasa bir Tibet dua çarkı içeren parlak boyalı bir kapı ziyaretçilerin karşısına çıkmaktadır. Hacılar, dua çarklarını çevirerek duaların ve mantraların cennete yollandığına inanmaktadırlar. Sabahın erken saatlerinde, merdivenin yakınındaki 17. yüzyıldan kalan Buda heykeline kadınların secde ettiği görülebilmektedir. Merdiven boyunca çok sayıda görülebilen mani taşlarının üstünde Tibet mantrası olan Om mani padme hum (nilüferin mücevherine selam olsun) yazmaktadır. Merdivenler ziyaretçilerini yüzlerce maymunun yaşadığı güzel bir ormandan geçirip tapınağa ulaştırmaktadır. Ziyaretçilerin bu yürüyüş mücadelesi sonunda gördükleri büyüleyici manzara emeklerinin karşılığını vermektedir. Ağaçlardan sallanan oyuncu maymunlar ve renkli tapınağın etrafında uçuşan dua bayrakları ile Katmandu Vadisi’nin panoramik görüntüsü nefes kesici olmaktadır.

Swayambhunath Tapınağı Gezi Zamanı ve Ücretleri

Swayambhunath Tapınağı haftanın her günü sabahın erken saatlerinden hava kararana kadar açıktır. Ziyaretçiler için kişi başı giriş ücreti 200 NPR olmaktadır.

Swayambhunath Tapınağı’nı gezmek isteyen ziyaretçilere sabah 09.00’dan önce sabahın erken saatlerinde gelmesi tavsiye edilmektedir çünkü bu saatlerde ziyaretçiler birçok ritüeli ve hacıları görme şansı yakalayabilmektedir.

Cumartesi günleri ise ülkenin izin günü olduğundan tapınak hem yerli hem yabancı turistlerle dolu olup pek çok önemli aktivite bulunabilmektedir. Ziyaret için iklim açısından en iyi mevsimler ilkbahar ve sonbahar ayları olurken tapınağı gezmek için doğru zaman eylül-mayıs ayları aralığıdır. Bu aylarda pek çok dini festivale katılım sağlanabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Nepal Vizesi

Nepal, turistik seyahatlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemektedir. Başvurular, Türkiye’deki tek temsilcilik olan Nepal İstanbul Fahri Konsolosluğu’ndan yapılmaktadır. Ayrıca Nepal sınırında gerekli evrakların teslimi sağlanarak kapı vizesi alınabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.