İran Gezilecek Yerler Listesi 2024

Farklı bir kültüre, geçmişe ışık tutan tarihi yapılara ve zarar görmemiş doğal güzellikler ülkesi İran, birbirinden güzel görülecek yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Şiraz’da yer alan Nasır El Mülk Camii, İsfahan’ın tarihi lokasyonu Allahverdi Han Köprüsü, Yezd’in cazibe merkezi Amir Chaqmaq Kervansarayı, Tahran’da bulunan Gülistan Sarayı ve Milad Kulesi, İran’da mutlaka gidilmesi gereken yerlerden bazılarıdır. İran şehirlerinin tamamı, geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunan tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Eram Bahçeleri, Ali Sadr Mağarası ve Hürmüz Adası, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için popüler turistik yerlerdir.

Milad Kulesi

Milad Kulesi, İran’ın başkenti Tahran’da bulunmaktadır. İran’ın en yüksek binası olan Milad Kulesi, aynı zamanda şehrin simgesidir. Yapı aynı zamanda dünyanın 6. en yüksek kulesidir. 435 metre yüksekliğe sahip kulede 11 kat bulunmaktadır. Çok amaçlı olarak hizmet veren Milad Kulesi’nin içerisinde; seyir terası, kafeterya, yemek alanları, kütüphane ve ticaret merkezi yer almaktadır.

Şeyh Lütfullah Camii

Şeyh Lütfullah Camii; İsfahan meydanında bulunan, inanç turizminin önemli noktalarından biridir. İçerisinde ve dışarısında ki duvarlarda mavi, sarı, yeşil ağırlıklı çini desenler ile kaplanmış, kubbesi sarı, pembe ağırlıklı oluşturulmuş tepe noktasında aynı mavi-yeşil çiniler ile bezenmiştir. İç kısmında yer alan darphane ve kervansaray, camini en dikkat çekici alanları arasında yer almaktadır.

Azadi Kulesi

Azadi Tower, Tahran’ın en önemli sembol yapıtlarından bir tanesidir. Mimari dokusu ile kendine hayran bırakan bu yapının dış dizaynı bir yarışma sonucunda belirlenmiştir. Dış mimaride kullanılan kemerler ve tonozlar İran’ın klasik önemini ve orta çağ geçiş dönemini yansıtmaktadır.

Azadi Kulesi Müzesi

Azadi Tower Museum, İran’ın başkenti Tahran’da bulunmaktadır. İran Kulesi’nin bodrum katında yer alan müze, ülkenin tarihi açısından oldukça önemli parçaları muhafaza etmektedir. Farklı tasarımı ile göz dolduran müzenin iç kısmı da oldukça özel bir mimariye sahiptir. Siyah rengin ağırlıklı olduğu müzede eserler ışıklandırma ve efektler ile ziyaretçilere sergilenmektedir.

Nasır el-Mülk Camii

İran’ın Şiraz kentinde yer alan, 2890 metre karelik dev arazi içerisine ve 2216 metrekare olarak inşa edilen Nasır El-Mülk Camii; sahip olduğu devasa alanı, eşsiz işlemeleri ve olağanüstü renklerdeki mimarisi ile tüm ziyaretçilere hitap etmektedir. 6 farklı bölümden oluşan tarihi yapı, yılın her döneminde ziyarete açıktır.

Gülistan Sarayı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gülistan Sarayı, İran’ın başkenti Tahran’a giden turistleri tüm ihtişamı ile karşılamaktadır. İnşasına I.Şah Tahmas Dönemi’nde başlanan saray kompleksi, 20. yüzyıla kadar farklı dönemlerde eklemeler yapılarak günümüzdeki halini almıştır. Günümüzde müze olarak hizmet veren saray kompleksi; mimarisi, sergilediği eserleri ve bahçesindeki eşsiz doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Sadabat Sarayı Tahran

Tahran’da bulunan Sadabad Sarayı, şehrin en özel tarihi binalarından bir tanesidir. İçerisinde birçok farklı yapı yer alır ve her bir yapı bir diğerinden bağımsız halde bir müzedir. Sadabad Sarayı 3 bin dönüm alan üzerine kurulmuştur. İhtişamlı yapısı ve güzellikleri ile yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdikleri yerler arasında bulunmaktadır.

Mescid-i Şah

Devasa büyüklüğe sahip arazi içerisinde yer alan Mescid-i Şah natural motifler ile ustalıkla işlenmiş, İran’ın üç kubbeye sahip tek camisidir. İç ve dış cephesi tamamen çini ve mozaik işlemeler ile rengarenk bezenmiştir. Mavi, yeşil rengarenk duvarların arasında gezerken kubbenin altında ki atmosfer son derece etkileyicidir.

Nakş-ı Cihan Meydanı

Nakş-ı Cihan Meydanı, İran’ın İsfahan kentinde yer alan tarihi yapılarla çevrelenmiş 9 hektarlık devasa bir gezi mekanıdır. Atmosferi son derece etkileyici ve bahçesinde yer alan çiçekler, havuz ve gölet ile ilgileri üzerine toplamaktadır. Meydanda yer alan Mescid-i Şah, Lütfullah Cami gibi anıt yapılar muhakkak görülmesi gereken mimariler arasında bulunmaktadır. Tarihi alan Unesco tarafından koruma altında tutulmakta ve İran Ulusal Mirasları arasında yer almaktadır. 1602 senesinde Şah Abbas tarafından inşa edilmiş olan meydan rengarenk, doğal motifli çinilerden oluşmakta ve ziyaretçilerine görsel şölen sunmaktadır. Tarihi meydanı haftanın her günü, ücret talep edilmeden ziyaretçilerine açık bulunmaktadır.

Çehel Sütun Sarayı

Çehel Sütun Sarayı; İran’ın İsfahan kentinde bulunan, bahçesi ve verandaları işlemeli sütunlarla oluşturulmuş, içerisinde yer alan fresk ve minyatürlere eşlik eden kraliyet bahçesinde yer alan heykellerle dikkatleri üzerine toplayan sıradışı tarihi bir mekandır. 15. yüzyılda inşa ettirilmiş olan sarayın etrafında bulunan muhafız heykelleri, aslan statüleri ile bir araya geldiğinde ortaya ihtişamlı bir görüntü çıkartmaktadır.

Tuğrul Bey Türbesi

Tahran’da bulunan Tuğrul Bey Türbesi, 12. yüzyıldan kalmıştır ve içerisinde Tuğrul Bey’in mezarı bulunmaktadır. Kulenin tepesinde Kufi Yazıtları bulunmaktadır. 1922 yılında ilk kez yapılan türbe bir dönem terk edilmiş ve 1998 yılında tekrar yapılmıştır.

Şah Çerağ

Shah Cheragh, İran’ın Şiraz kentinde bulunan göz kamaştırıcı bir camidir. Binlerce küçük ayna ve mücevher parçasından oluşan duvarları ve kubbesi ile tüm dünyanın ilgisini çekmektedir . İnanç turizmi bakımından önemli bir konuma sahip olan camide iki türbe ve dini eğitim merkezleri gibi yapılar bulunmaktadır.

Tabiat Köprüsü

Tabiat Köprüsü Tahran’ın en güzel iki parkını birbirine bağlayan, özel tasarıma sahip bir köprüdür. Mimarisi ile sayısız ödül alan köprü üzerinde yeşil dinlenme alanları ve kafeler bulunmaktadır. Doğayı sevenlerin yoğun ilgi gösterdikleri bu köprü özellikle yerli halk tarafından oldukça sevilmektedir.

Vank Katedrali

Kültürlerarası etkileşimin en iyi örneklerinden ve baş yapıtlarından biri olan Vank Katedrali, Ermenilerin İran’ın belirli bölgelerine göç edip, kendi dini faaliyetlerini gerçekleştirmek istemesiyle yapımına başlatılan, İsfahan’ın en büyük ve en görkemli kilisesidir. İran’ın kalbine inşa edilmiş Ermeni Kilisesi, rengarenk tasvir edilmiş resimleri, muhteşem freskleri ve altın işlemeleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmeyi beklemektedir.

Khaju Köprüsü

Khaju köprüsü, İran’ın İsfahan şehrinde yer almaktadır. Zayanderud Nehri üzerinde uzanan köprü, kentin en güzel yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Köprü günümüzde İsfahan’da hem yerli halkın buluşma noktası hem de turistlerin ilgi odağıdır.

İsfahan Cuma Camii

İran’ın İsfahan kentinde yer alan Cuma Camii, aynı zamanda Ulu Camii olarak adlandırılmakta ve ilk eyvanlı ibadethane olarak bilinmektedir. Dışardan oldukça sade ve toprak rengi mimarinin iç cephesinde rengarenk işlemeler, görsel şölen yaratmaktadır. Tarihi camii Unesco tarafından koruma altında tutulmakta olan dünya mirasları arasında yer almaktadır.

Allahverdi Han Köprüsü

İran’ın turistik kentlerinden İsfahan’da bulunan Si-o-se Pol; kireç taşı, tuğla ve harçlar ile Şah Abbasi’nin şansölyesi Allahverdi Han tarafından, Zayandeh nehrinin sığ kısmına inşa ettirilmiş tarihi bir köprüdür. Nehir seneler içerisinde kurumuş ancak halen uçsuz sarı toprak örtüsü ve etraf manzarası ile dikkatleri üzerine toplamaktadır.

İsfahan Kuş Bahçesi

İran’ın turistik kentlerinden İsfahan’da yer alan zengin kuş cenneti; 55 hektarlık arazi üzerine inşa edilmiş 17 hektarlık devasa çadır içerisinde birbirinden farklı endemik ve nadir türleri barındırmaktadır. Ağaçlarla çevrili bahçe içerisinden geçen nehir, kuş cıvıltıları ile birleştiğinde oldukça etkileyici bir atmosfer oluşmaktadır.

Dowlatabad Bahçesi

Dowlat Abad Garden, İran mimarisinin büyüleyici yapıları arasında yer almaktadır. Görkemli bahçe, benzersiz mimarisi ile ziyaretçilerini mest etmektedir. Ziyaretçiler bahçede huzur içerisinde vakit geçirebilmektedir.

Amir Chakhmaq Kompleksi

Amir Chakhmaq Complex, Yezd kentinin önemli simgelerindendir. Amir Chakhmaq Complex içinde bulundurduğu çeşitli yapıları ile ziyaretçilerine sosyal bir alan sunmaktadır.

Söz konusu “İran’da nerelere gidilir” olduğunda ise liste, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile dolup taşmaktadır. Bu lokasyonlar gezildiğinde, muhteşem bir gezi yazısı kaleme almak için ilham kaynağı aramaya gerek kalmamaktadır. Hazar Denizi’ne kıyısı olması da ülkeyi tam bir cazibe merkezi haline gelmektedir. Gisum ve Chamkha Leh plajları, İran turunda denizin ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için ideal destinasyonlardır. İran gezilecek yerler listesinde; Pers İmparatorluğu’nun başkenti Persepolis, Fin Bahçesi, Mescid-i Şah, Azadi Kulesi, Sadabad Sarayı ve ülkenin keşfedilmemiş yerleri de bulunmaktadır. “İran kaç günde gezilir” sorusuna verilecek cevap ise minimum 5 gündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.