Baş Döndürücü İşlemeleri ile Nasır el-Mülk Camii

Önceki
Nasır el-Mülk Camii

Nasır el-Mülk Camii

Sonraki
51 dk'lık okuma
680 kişi okudu

Mekanın içerisinde bulunan sütunlar dahi özel olarak şekillendirildiği için İran’ın en değerli ibadethanesi olarak bilinmektedir. 

İran’ın Şiraz ilçesinde yer alan ve bölgenin en eski camisi olarak bilinen Nasır El- Mülk; farklı vitray işlemeleri ve göz alıcı kusursuzluktaki mozaik motifleri ile olağanüstü bir görsel şölen yaratmaktadır.

Toplamda 2890 metrekarelik alana sahip olan Cami, 2216 metrekarelik dizaynı ile hizmet vermektedir. Bu sayede bahçe için 670 metrekareyi aşkın bir alan ayrılabilmiştir.

İran’ın En Farklı Camii Nasır El-Mülk

İran’ın Şiraz bölgesinde bulunan eşsiz camii Nasır El- Mülk, 1888 senesinde Fars Hükümdarı Mirza Hassan Ali Khan tarafından inşa ettirilmiştir. İran’ın dev camisinin toplam alanı 2890 metrekare iken, iç mekan genişliği 2216 metrekaredir. Her camide bulunan kubbe formu, Nasır El-Mülk Camii mimarisinde kullanılmamıştır. Bu nedenle emsallerinden oldukça farklı bir mimariye sahiptir. Devasa mimari, ziyaretçilerin gezisini kolaylaştırmak adına 6 farklı kısımda ele alınmıştır. Bu kısımlar ise kısaca şu şekilde tanıtılabilmektedir;

  • Giriş Bölümü: Bu bölümde ağırlıklı olarak taş çerçeveli ahşap bir kapı, üzerinde büyükçe bir cevher ve yay ile yapılmış olan ilginç süslemeler göze çarpmaktadır.
  • Vestibule Bölümü: Girişten hemen sonra gelen bölümdür. Aynı renkte ve desende mozaik işlemelerle dekore edilmiş, tuğladan örülmüş avlu kısmıdır.
  • Koridor Bölümü: Karanlık mimarisi ile Nasır el-Mülk Camii’nde derin bir anlama ve öneme sahiptir.
  • Avlu ve Dış Cephe Bölümü: Bu bölüm, arazinin meydanı olarak da bilinmektedir. Meydandaki pembe-mavi avlu duvarlarının tam ortasında, etrafı çiçeklerle bezenmiş, hayli büyük ve dikdörtgen formda bir süs havuzu bulunur.
  • Cami Kemerleri Bölümü: Cami kemerleri, kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kuzey kemeri; “İnci Kemer” olarak da adlandırılmaktadır. Tamamen işlemeli ve çatısında sarkıtlar bulunan muazzam bir yapıdır. Güney kemeri ise kuzey kemerini ön plana çıkartmak amacıyla yapılmıştır.
  • Yatak Odaları Bölümü: Bu odaların her biri, oldukça görkemli bir şekilde inşa edilmiştir. Aynı zamanda doğu ve batı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Yatak odalarının kapısı, “İnek Kuyusu” olarak adlandırılan alana çıkmaktadır.

Şiraz’da bulunan Nasır El-Mülk Camii, Cuma günleri dışında yılın her günü ziyaretçilerini beklemektedir. Ziyaretçilerin kabul edildiği hizmet saatleri ise 07.00-19.30 aralığı olarak belirlenmiştir. Nasır el-Mülk Camii gezisi için tavsiye edilen ortalama gezi süresi, 30 ila 60 dakikadır. Ancak ihtişamlı detayları daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler, bu süreyi uzatabilme imkanına sahiptir. Cami ziyaretleri için talep edilen ücret ise kişi başı 150 bin İran Riyali olarak belirlenmiştir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.