Paris’in En Eski Kitabevi: Shakespeare and Company

Shakespeare And Company

Shakespeare And Company

3 dk'lık okuma
87 kişi okudu

Paris’in en eski kitapçısı olan Shakespeare and Company, George Whitman tarafından 1951 yılında açılan ikonik bir kitapçıdır. Paris’te vakit geçirmekten hoşlanan Ernest Hemingway, Gertrude Stein, James Joyce ve Ezra Pound gibi ünlü yazarların uğrak yeri olarak bilinmektedir. Ünlü kitabevi, İngiliz edebiyatının ve İngilizce eserlerin yanı sıra Fransızca eserleri ile de dikkat çekmektedir. 

Shakespeare and Company’nin Cezbeden Tarihi ve Özellikleri

Shakespeare and Company, Paris’in göbeğinde, Notre-Dame Katedrali’nin karşısında yer alan İngiliz bir kitapçıdır. Neredeyse yetmiş yıldır yazarların ve kitapseverlerin buluşma yeri olmuştur. Kitabevi ismini hayatının çoğunu Fransa’da geçiren Amerika doğumlu bir kitapçı ve yayıncı olan Slyvia Beach’in eserinden almıştır. 

Slyvia Beach, Almanların Paris’i işgal ettiği 1941 yılında bir kitabevi açmıştır. Nazi subayı bir gün Beach’in kitabevini ziyaret ederek Finnegans Wake isimli bir kitabın son kopyasını istemiştir fakat Beach Nazi subayına bu kitabı satmayı reddetmiştir. Bunun ardından subay, Beach’in kitaplarına el koyacağını ve kitabevini kapatacağını söylemiştir. Sonrasında Beach bütün kitaplarını ve eşyalarını üst kattaki daireye taşımış ve kitabevini uzun bir süre kapatmak zorunda kalmıştır. 1956 yılında Slvyia Beach, Shakespeare and Company isimli bir kitap yayınlamıştır. Bunun ardından George Whitman, 1951 yılında açtığı Le Mistral kitabevinin ismini değiştirerek Shakespeare and Company yapmıştır.  

Shakespeare and Company kısa sürede İngilizce konuşulan edebi yaşamın merkezi haline gelmiştir. James Baldwin, William Burroughs, Anais Nin, Allen Ginsberg, Richard Wright, Julio Cortázar ve Henry Miller gibi popüler isimler kitabevinin ilk ziyaretçileri arasındadır. Uzun yıllar içerisinde dar bir odadan oluşan kitabevi günümüzde bir labirente dönüşmüştür. Kitabevinin kurucusu George Whitman, burayı oluştururken bir roman yazarı gibi ince ayrıntıları düşünerek tasarladığını, insanların kitabevine girdiklerinde bir romanın içerisine giriyormuş hissi yaşaması için uygun koşullarda düzenlemeler yaptığını açıklamıştır. 

Renkli cephesiyle dikkat çeken Shakespeare and Company’nin dışında ikinci el kitaplar yer almaktadır. Kitabevinin içine girildiğinde ise ziyaretçileri içi kitaplar ile dolu iki kat beklemektedir. Genellikle İngiliz edebiyatı eserlerine yer veren kitabevinde Fransız eserlerinin bulunduğu bir bölüm de ayrılmıştır. Kitabevi açık olduğu süreç içerisinde her zaman kalabalıktır. 

Shakespeare and Company Ziyaret Bilgileri

Shakespeare and Company haftanın her günü ziyarete açıktır. Pazartesi ile cuma günleri arasında 11.00 ile 19.30 saatleri arası hizmet vermektedir. Pazar günleri ise 11.30 ile 19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Shakespeare and Company dünya çapında düzenlenen birçok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya da devam etmektedir. Düzenlenen etkinlikler arasında edebiyat festivali ve yazı yarışması gibi kültürel etkinlikler de yer almaktadır. 

Shakespeare and Company’nin hemen yanında yer Shakespeare and Company Cafe, ziyaretçilerin içeceklerini yudumlarken kitapların keyfini çıkarmalarına da olanak tanımaktadır. Ziyaretçiler Shakespeare and Company’den hem kitap satın alabilmekte hem de üyelik oluşturarak kitapları ödünç alabilmektedir. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Fransa Vizesi

Fransa’yı ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk olarak Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle 80 euro olarak belirlenen vize harç ücreti konsolosluklara yatırılmaktadır. Ayrıca başvuru yapacak olan kişinin mutlak suretle ikamet adresinin yetki alanında bulunduğu konsolosluğu tercih etmesi gerekmektedir. Aksi halde vize başvurusu geçersiz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.