Fransa’da Tarihi ve İhtişamlı Mimarisiyle Bir Müze: Sainte Şapeli

Sainte Şapeli

Sainte Şapeli

12 dk'lık okuma
258 kişi okudu

Fransa Paris’te bulunan Sainte Şapeli, Orta Çağ Kraliyet Sarayı’nın içerisinde bulunan bir kilisedir. Yapımıyla ilgili genel bilgilerde, herhangi bir şekilde mimar, inşaatçı ya da tasarımcı isminin geçmediği bilinmektedir. Fransız Devrimi’nden sonra kilise, müzeye çevrilmiştir. Sainte Şapeli, Adalet Sarayı’na bağlıdır. Hristiyanlar için önemli yer tutan müze, mimarisiyle en nadide örneklerden biridir. Şapel adının kullanımı ve dikenli taç görünümünde yapılan tasarım fikri, Hz. İsa’ya saygının ve çarmıh gününün insanlar için öneminin bir yansımasıdır. Böylece kutsal emanetlerin de sergilendiği bir müze olan Sainte Şapeli’de dikenli taç, sünger, çarmıh parçası, Longinus mızrağı ve birkaç tane de çivi bulunmaktadır. Müzenin tarihi ve mimari yapısıyla birlikte bu özellikleri, turistleri bölgeye çeken detaylardandır.

Sainte Şapeli’nin Tarihi Önemi, Mimarisi ve Bölümlerinin Özellikleri

Sainte Şapeli’nin açılışı, 26 Nisan 1248 yılında gerçekleştirilmiştir. Gotik mimarinin muhteşem örneklerinden biri olan bu yer, Orta Çağ Hristiyanlığının da en önemli detaylarına sahiptir. Saklanan emanetlerden kaynaklı gösterilen bu önem, Hz. İsa’ya büyük tutkuyu temsil etmektedir. Tarihi sürecinde öne çıkan faktörler ise, binanın Kraliyet Sarayı alanında kalan en eski yerlerden biri olmasıdır ve dikkat çeken bir öneme sahip olmasıdır. Ayrıca bina, Fransız Devrimi sırasında hasar görmesine rağmen 19. yüzyılda restore edilmiştir. Bu restorasyon sırasında kilise alanının genel özellikleri ve detayları tarihiyle korunmaya çalışılmış, müze olarak kullanımı ise bu dönemden sonra başlanmıştır. Bina birçok yangına maruz kalmasına rağmen hemen hemen bir hasar görmeden günümüze ulaşmıştır. 

Müzenin iç kısım süsleri ve dış özellikleri muhteşem detaylarla genişletilmiştir. Buna göre özellikle de vitraylarıyla dikkat çeken Sainte Şapeli, dış duvarlardaki bezemelerle öne çıkmaktadır. Sağlam bir yapıda olması için metal bir kemer, dış duvarda bina için yeterli görülmüştür. Mimari yönüyle ise inanılması zor bir teknikle güçlendirildiği ifade edilebilmektedir. Ayrıca dış duvarlara entegre edilmiş heykeller de vardır. IX. Louis’in gerçek haçtan bir parçayı elinde tuttuğu heykel buna bir örnektir. Üst duvarlarda büyük pencereler de göz alıcı yapıdadır. Bu pencereler de demir çubuklarla güçlendirilmiştir. Müzenin iç kısmına geçildiğinde ise iki ayrı kat bulunmaktadır. 600 metrekare vitrayla süslü olan üst katta vitraylar, 15 metre yüksekliğinde bir görünüme sahiptir. 

Müzede alt şapel, Meryem Ana’ya adanmış bölümdür. Şapel kısmından içeriye girildiği zaman ise duvar ve tavanda yer alan süslemeler dikkat çekici yapıdadır. Şapel bölümü üç ayrı nefden oluşmaktadır. Zemin kısmı lacivert renkli olup yaldızlı zambak şekilleriyle süslü bir görünüm kazandırılmıştır. Sütunlar ise daha geniş bir yapıdadır. Kırmızı renkte olan sütunlar, kraliyet amblemini temsil eden altın kale şekillerle donatılmıştır. Müzede üst şapel; kral, ailesi ve arkadaşlarına adanan bölümdür. Kırmızı, mavi gibi farklı renklerle süslenmiştir. Ayrıca bu kısım, Sainte Şapeli ünlü yapan vitray sanatıyla göze çarpmaktadır. Orijinal vitray örnekleri azdır. Ancak vitraylara detaylı bakıldığında İncil’den bölümlerin olduğu görülmektedir. Bu nedenle dini bir öneme sahip olan müze, turistleri cezbeden birçok özelliğiyle kendisine çekmektedir. 

Sainte Şapeli Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri Bilgisi

Sainte Şapeli müzesine giriş yapmak ücretlidir. Giriş ücretleri kişinin yaşına göre değişmekle birlikte sadece Sainte Şapeli kısmını ya da hem Sainte Şapeli’yi hem de Conciergerie’yi birlikte görmek isteyenlere göre de farklılaşmaktadır. Ücretler, sadece 25 yaşından büyük yetişkinler için geçerlidir. Bu yaştan küçük olanların ise herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. 

Sadece Sainte Şapeli’yi görmek isteyen yetişkinler 11,50 Euro ödemelidir. Vieilles maisons françaises, Les amis du Louvre, Abonnés Paris Musées, Pandacraft ve Thalys bölümlerini görmek isteyen yetişkinlerin ise 9 Euro ücret ödemesi gerekmektedir. 

Sainte Şapeli’yi ve Conciergerie’yi beraber görmek isteyen yetişkinler ise 18,50 euro ücret ödemelidir. Vieilles maisons françaises, Les amis du Louvre, Abonnés Paris Musées, Pandacraft, Thalys ve Pass Navigo Culture bölümlerini görmek isteyen yetişkinler ise 16,50 euro tutarında ücret ödemelidir. 

Sainte Şapeli müze alanı her gün açıktır. Mekân, 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye son giriş zamanı, kapanış saatinden 40 dakika önce gerçekleştirilebilmektedir. Müze alanı, engelli bireylerin de gezebilmesine kolaylık sağlayan bir yapıda tasarlanmıştır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Fransa Vizesi

Fransa’yı ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk olarak Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle 80 euro olarak belirlenen vize harç ücreti konsolosluklara yatırılmaktadır. Ayrıca başvuru yapacak olan kişinin mutlak suretle ikamet adresinin yetki alanında bulunduğu konsolosluğu tercih etmesi gerekmektedir. Aksi halde vize başvurusu geçersiz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.