Fransa’nın İlk Gotik İbadet Merkezi: Saint-Denis Bazilikası

Saint-Denis Bazilikası

Saint-Denis Bazilikası

5 dk'lık okuma
124 kişi okudu

Fransa krallarının ve kraliçelerinin ebedi dinlenme yeri olarak bilinen Saint-Denis Bazilikası, Paris’te yer almaktadır. Gotik mimarinin bilinen en eski örneklerinden birisi olarak, Orta Çağ boyunca dini yapılar için bir model görevi görmüştür. Dini yapılar içerisinde günümüzde de büyük öneme sahip olan bazilika, 1966’da katedral rütbesine yükseltilmiştir.

Gotik Mimarinin İlklerinden Saint-Denis Bazilikası

Saint-Denis Bazilikası, Paris’in kuzey banliyöleri olarak kabul edilen yerde bulunmaktadır. MS 250’den beri Hıristiyanların hac ibadetlerini yaptıkları yerlerden birisi olarak ön plana çıkmıştır. Paris’in ilk piskoposu olan Saint Denis’in buraya gömüldüğüne inanıldığı için ismi Saint-Denis Bazilikası olmuştur.

Saint-Denis Bazilikası olarak adlandırılan dini yapı, gerçekte 5. yüzyılın başlarından kalma bir kilisenin kalıntılarını içermektedir. Yıllar geçtikçe bazı yenilikler eklenerek yeniden inşası sonunda tarihteki yerini almıştır. 5. yüzyılda Hristiyanlık, bölge üzerindeki etkisini artırmaya başladığında, Paris’in gelecekteki koruyucu azizi olan Saint Geneviève, Saint-Denis’in mezarı üzerine ilk kiliseyi inşa ettirerek, bazilikanın temelleri atılmıştır.

7. yüzyıla gelindiğinde Kral I. Dagobert, Saint Geneviève tarafından kurulan kilisenin yerine bir manastır kilisesi inşa etmeye karar vermiştir. Otoritesini kurmak isteyen I. Dagobert, Hristiyanlığın bu ünlü şahsiyetini korumak için Saint-Denis Kilisesi’ne gelmiştir. Zamanla Saint-Denis manastırı; bir okul, zengin bir kütüphane ve eski dini metinlerin korunmasına ve iletilmesine yardımcı olan bir yazıhane olarak ön plana çıkmaya başlamıştır. 

Başrahipleri ve kraliyet bağışları sayesinde Saint-Denis Bazilikası’nın hazinesi Batı’nın en zenginlerinden biri haline gelmiştir. 1100’lerden itibaren kraliyet ailesinden bazı şahsiyetlerin mezarlarını da içermeye başlamış ve kraliyetin sembolü olmuştur. 

12. yüzyılda Abbot Suger, çeşitli mimari yenilikler kullanarak kilisesinin bölümlerini yeniden inşa etmiştir. Bu yenileme kiliseye Gotik bir tarz katarak, dünyada bir ilk olmasına olanak sağlamıştır. Sonraki yüzyılda ise Pierre de Montreuil tarafından kilise içerisine cemaat ve piskoposlar için Gotik tarzda farklı alanlar eklenmiştir. 

Günümüzde Saint-Denis Bazilikası

MS 250 yılında ölen Paris Piskoposu Saint-Denis’in mezarı üzerine inşa edilen Saint-Denis Bazilikası, günümüzde bir katedral görevi görmektedir. Her yıl birçok Hristiyan’ın hac ibadetini gerçekleştirdiği bazilika, MS 639’da Kral Dagobert’in ölümünden 19. yüzyıla kadar kraliyet ailelerinin ebedi dinlenme yeri olarak ön plana çıkmıştır. Bünyesinde monarşiye ait 43 kral, 32 kraliçe ve 10 hizmetçinin mezarı bulunmaktadır.

Günümüzde Saint-Denis Bazilikası’nın içerisinde ölü bedenleri tasvir eden heykeller büyük ilgi çekmektedir. Ayrıca bazilikanın bodrum katında 12. yüzyıldan günümüze kadar varlığını sürdüren piskoposlara ait kıyafetler ve kraliyet tacı sergilenmektedir. 

Bir heykel müzesi olarak bilinen Saint-Denis Bazilikası Rönesans Dönemi’nde yapılmış 70’in üzerinde heykel ve anıtsal mezar içermektedir. Ayrıca bazilika, duvarları içinde 12. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar en büyük cenaze heykeli koleksiyonunu da barındırmaktadır.

Hem katedral, hem bazilika hem de müze olarak ön plana çıkan Saint-Denis Bazilikası, ibadetlerin yanı sıra turistik ziyarete de açıktır. Ziyaretçiler bazilika içerisinde yer alan bütün alanları 9,5 euro ödeyerek ziyaret edebilmektedir. Ziyaret saatleri ise dönemlere göre değişiklik göstermektedir.

  • 2 Ocak- 31 Mart arası pazartesiden cumaya 10.00 ile 17.15 saatleri arasında açıkken, pazar günleri ise 12.00 – 17.15 saatleri arasında hizmet vermektedir.
  • 1 Nisan - 30 Eylül arası pazartesiden cumartesiye 10.00 ile 18.15 saatleri arasında açıkken, pazar günleri ise 12.00 ile 18.15 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.
  • 1 Ekim - 31 Aralık arasında pazartesiden cumartesiye 10.00 ile 17.15 saatleri arasında, pazar günleri ise 12.00 – 17.15 saatleri arasında kapılarını açmaktadır.
Sevdiklerinizle Paylaşın

Fransa Vizesi

Fransa’yı ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk olarak Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle 80 euro olarak belirlenen vize harç ücreti konsolosluklara yatırılmaktadır. Ayrıca başvuru yapacak olan kişinin mutlak suretle ikamet adresinin yetki alanında bulunduğu konsolosluğu tercih etmesi gerekmektedir. Aksi halde vize başvurusu geçersiz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.