Paylaşılamayan Topraklar Olarak BilinenKudüs Hakkında Bilgiler

Kudüs Hakkında

Kudüs Hakkında

33 dk'lık okuma
288 kişi okudu

Modern zamanların başlangıcından itibaren paylaşılamayan topraklar olarak bilinen Kudüs, batı Asya’da Judaean Dağları’na yakın bir platoda yer almaktadır. Kudüs, günümüzde İsrail Devleti’nin başkenti olarak kabul edilmektedir. Şehir kurulduğu günden bu yana çeşitli medeniyetler tarafından istila edilmiştir. Özellikle Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar tarafından ortak bir kanıyla kutsal topraklar olarak kabul ediliyor olması, Kudüs’ün ne kadar değerli ve özel bir yer olduğunu göstermektedir. Kudüs, dünyanın dini ve tarihi merkezi üssü olarak gösterilmektedir. Bu sebeple Kudüs ile ilgili bilgiler ziyaretçilerin çok fazla dikkatini çekmektedir.

Dünya üzerine en önemli şehirlerin başında gelen Kudüs, sanat ile süslenmiş bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Kudüs sınırları içerisinde bulunan tarihi ve mimari yapıların yanında şehirde bulunan müzelerde bu topraklarda yaşamış medeniyetlerden birçok sanat eseri yer almaktadır. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi soykırımında yaşananları gözlemlemek adına Yad Vashem Müzesi, turistler tarafından büyük bir ilgi görmektedir. Tarihiyle yaşayan bir şehir olması, Kudüs’ün en önemli özelliklerinden biridir.

Kudüs, tarihiyle ve yapısıyla dünyadaki en özel şehirlerinden biridir. Bu sebeple şehri ziyaret eden misafirler Kudüs hakkında her şey konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Tüm güzelliklerinin yanında binlerce yıldır farklı medeniyetlerle yoğrulmasından dolayı çok özel bir mutfak kültürüne sahiptir. Kudüs, herkes tarafından bilinen humus ve shawarma gibi lezzetleriyle ziyaretçilerine ziyafet sunmaktadır. Dünya tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan Kudüs; mimarisi, sanatı, mutfağı, doğal güzellikleri ve yeryüzündeki üç büyük dinin kutsal saydığı bir şehir olması sebebiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kudüs'ün Tarihi

Kudüs, tarihiyle dünya şehirleri arasında en özel olanlardan biridir. Günümüzde Filistin ve İsrail Devletleri arasında hak iddia edilen Kudüs, geçmişinde de birçok devlet tarafından kuşatılmaya çalışılmıştır. Bu özelliğiyle Kudüs’e paylaşılamayan topraklar da denilmektedir. Tarih boyunca iki kez yerle bir olan Kudüs, 23 kez kuşatılmış ve 44 kez ele geçirilip geri alınmıştır.

Kudüs’ün Davut Şehri olarak adlandırılan kısmının, göçebe çobanlar tarafından MÖ 4. yüzyılda kurulmuş olduğuna dair kalıntılar bulunmuştur. Şehrin kuruluşu ile ilgili bunun dışında pek çok rivayet vardır. MÖ 8. yüzyılda Yahudi Krallığı’nın dini ve idari merkezi haline gelen şehir, bu tarihlerden itibaren birçok saldırıya uğradığı için çevresi surlarla çevrilmiştir. Fakat bu surlar da şehrin kuşatılmasına engel olamamıştır. Son olarak Osmanlı Devleti’nin kontrolüne geçen şehrin surları 1538 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen emir ile güçlendirilmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Surlarla çevrili Kudüs’ün eski şehri olarak bilinen merkezi, 1981 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Yakın tarihte yapılan savaşlar sonucu, Arap toplulukları ve İsrail Devleti arasında Kudüs yine paylaşılamamıştır. Kudüs, günümüzde hala Filistin ve İsrail Devletlerinin birincil anlaşmazlık nedeni olmaktadır. Tüm bu özellikleri ile eşsiz bir sanat tarihine de ev sahipliği yapan Kudüs, birçok medeniyetten ve dinden sanat eserlerini sınırları içerisinde barındırmaktadır. Kudüs’te sanat tarihi açısından çok özel mimari eserler bulunmaktadır. Özellikle Tapınak Tepesi, Maria Magdalena Kilisesi, Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra ve Eski Şehir Surları ile Kudüs mutlaka görülmeye değer şehirler arasında yer almaktadır.

Kudüs Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Kudüs’ün en belirgin özellikleri hiç şüphesiz kiliseleri, camileri, şehir surları ve ağlayan duvarlarıdır. Kudüs hakkında akla ilk gelen şey de üç büyük dinin merkezi olmasından dolayı kutsal topraklar olarak adlandırılmasıdır. Kudüs’ü ziyaret edenlerin şehri gezerken tarihi ve dini bir mekana rastlamamaları mümkün değildir.

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kudüs; doğal güzellikleri, tarihi ve mimarisinin yanı sıra eşsiz yemek kültürüyle de dikkatleri çekmektedir. Batı Asya’nın geleneksel mutfak kültüründen etkilenmiş olan Kudüs denildiğinde akıllara humus gelmektedir. Çevresinde bulunan komşu ülkelerin yöresel lezzetlerini de mutfağına katmış olan Kudüs’te buna verilebilecek en güzel örnek, baklava ve helvadır.

Kudüs denildiğinde müzeler ve sanat eserleri de akla gelmektedir. Müzeler arasında en dikkat çekeni Yad Vashem, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'sında yaşanan Yahudi soykırımı dönemini unutmamak ve orada ölen Yahudileri anmak adına yapılmıştır. Bunun dışında dünya ve İsrail tarihine dokunmuş her medeniyetten birçok eserin yer aldığı İsrail Müzesi de oldukça önemli bir mekandır.

Kudüs’e Gideceklere Tavsiyeler

Tarihin, sanatın ve farklı medeniyetlerin kültürünün iç içe olduğu Kudüs’e gidecek misafirlerin mutlaka Eski Şehir Surları, Mescid-i Aksa, Maria Magdalena Kilisesi, Ağlama Duvarı ve Kubbet-üs Sahra ziyaret etmeleri önerilmektedir. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce son anlarını yaşadığı ve Hz. Davud’un mezarının bulunduğu yer olan Zeytin Dağı’na gitmeden Kudüs ziyaretinden dönmemek gerekmektedir.

Kudüs, tarihiyle yaşayan bir şehirdir. Şehrin adım atılan her yerinde, dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahip mekanlara rastlanılmaktadır. Bu sebeple Kudüs sokaklarında yapılacak bir gezi, misafirlerini dünya tarihinde bir yolculuğa çıkarmaktadır. Geleneksel Kudüs yemeklerinden olan shawarma, İsrail börekleri ve machneyuda tatlısı da ziyaretçilerin mutlaka tatmaları gereken lezzetlerdendir.

Kudüs, İsrail ve Filistin Devletlerinin anlaşmazlık sebeplerinin başında gelmektedir. Bu sebeple zaman zaman Kudüs’te gerginlik had safhaya ulaşabilmektedir. Zaman zaman Filistin güçleri tarafından Kudüs topraklarına ateş açılabilmektedir. Fakat tüm bunlara rağmen kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Çünkü Kudüs’te güvenlik çok yüksek seviyede tutulmaktadır.

Kudüs'e Giderken Alınması Gerekenler

  • Kudüs’te bulunan Zeytin Dağı gibi yerler, uzun yürüyüşler yapılması gereken alanlardır. Ziyaretçilerin yapacakları uzun yürüyüşler esnasında yanlarına bir sırt çantası almaları çok önemlidir. Su şişesi ve hafif atıştırmalıklar koymak için kolay taşınabilir bir çanta, Kudüs turunun olmazsa olmazlarının başında gelmektedir. 
  • Bu yürüyüşler esnasında toprak ve yüksek eğimli yollarda yürürken rahat bir yürüyüş ayakkabısı da tavsiye edilmektedir.
  • Kudüs’de dini mekanlara açık kıyafetlerle girilmesi uygun değildir. Bu sebeple ziyaretçilerin dini mekan ziyaretlerinde kapalı kıyafetler tercih etmeleri gerekmektedir. Şehri ziyaret edecek kadınların seyahat çantasında mutlaka bir şal bulundurulması da önerilmektedir. 
  • Kudüs’de bulunan tarihi mekanların tamamının gezilmesi ve hiç bir detayın atlanmaması için ziyaretçilerin yanlarına şehir haritası alması oldukça önemlidir. 
  • Ayrıca turistlerin yanlarına siyasi ve dini görüşlerini belirten kıyafetler ya da eşyalar almamaları da tavsiye edilmektedir. 
  • Kudüs, yıl boyunca sıcak ve kurak bir yerdir. Bu sebeple hangi dönemde şehre gidilirse gidilsin güneş kremi, güneş gözlüğü ve bir şapka bulundurulması tavsiye edilmektedir.

Kudüs Hakkında İlginç Bilgiler

Hakkında bilinmeyenler ile turistler tarafından büyük bir ilgi gören Kudüs, dünya tarihi için en önemli şehirlerden biridir. Kurulduğu günden bu yana pek çok devlet tarafından ele geçirilmeye çalışılan Kudüs, tarihinde iki kez yerle bir edilmiştir. 23 kez kuşatılan Kudüs, 44 kere de ele geçirilmiş bir şehirdir. Bunların yanı sıra Kudüs’ün İbranice adı olan “shalom” kelimesi, barış anlamına gelmektedir. Şehir, yeryüzünde bulunan üç büyük dini inanca göre kutsal olan bir yerdir. Kudüs’ün bu yapısını kaybetmemesi adına bir kanun çıkarılmış ve yapılan tüm yapıların şehrin tarihi dokusuna uyacak şekilde yapılması şartı konulmuştur. Bu sebeple şehirde yeni yapılan yapılar Kudüs taşı ile kaplanmaktadır.

Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan surlar boyunca, 34 gözetleme kulesi ve 7 geçiş kapısı bulunmaktadır. Ayrıca dünyanın en eski mezar alanı da Kudüs’te bulunmaktadır. Zeytin Dağı’nda bulunan Hz. Davud’un mezarının yanında 150 binden fazla Yahudi mezarı yer almaktadır. Kudüs, müzeler açısından da çok zengin bir yerdir. Kudüs’ün içerisinde tam tamına 60 adet müze bulunmaktadır. Birbirinden farklı tarihi ve sanat eseri içeren bu müzeler, Kudüs’ü yakından tanımak adına ziyaretçilerini beklemektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Filistin Vizesi

Filistin’e seyahat etmek isteyen ziyaretçiler, İsrail vizesine sahip olmalıdır. İsrail Konsolosluğu’na yapılan vize başvuruları, 5-10 iş günü içerisinde olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.