Volos Meşhur Yemekleri

Volos mutfağı hakkında bilinmesi gereken en önemli şey kentin doğal güzellikleri kadar mutfağının da zengin olmasıdır. En ünlü ve geleneksel yemekleri arasında yer alan mezeler, deniz ürünleri ve baharatlar mutfağın büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Şehre bu meze kültürünü tanıtanlar 1920’li yıllarda Anadolu’dan göç eden halktır. Göçmenler Volos genelinde “tsipouradiko” denilen mekanları açmışlardır. Bu mekanların temelinde, tsipouro yani iki kere damıtılan Yunan rakısı servis eden tavernalar vardır. Bu mekanlarda farklı olarak “tsipouro”’nın yanında envai çeşit meze servis edilmektedir. Bu mezeler; bölgeye özgü baharatlar, yaban antep fıstığı, bitkiler, balıklar, turşular, sebze ve meyveler, karides, ahtapot gibi saymakla bitmeyen lezzetler ile yapılmaktadır. Tsitsiravla, spentzofai, pelion strapatsada, pelion sebzeli turta, pelion ekmeği ve peynirli ekmek, pelion bumblebee kentin en ünlü yemekleri arasındadır.

Kolitsians

Kolitsians

Kolitsians, temizlendikten sonra suyundan arındırılan renkli deniz anemonlarının un, süt ve yumurta ile hazırlanan bir harca batırıldıktan sonra kızartılarak hazırlandığı bir çeşit mezedir. Volos’un yerel restoranları olan ve tsipouradiko adı verilen mekânlarda servis edilmektedir. Bu yöresel lezzet denizin aromasını kıtır kıtır hale getirip tabaklara getirmektedir. Nea Ionia bölgesindeki geleneksel Demiris restoranı bu lezzeti tatmak için en uygun yerlerden birisidir.

Pelion bumblebee

Pelion bumblebee

Pelion bumblebee, Volos mutfağının önde gelen lezzetlerindendir. Bir buçuk metre uzunluğundaki koyun bağırsağına; doğranmış ciğer, et, soğan, limon, maydanoz ve acı biberin doldurulması ile hazırlanmaktadır. Yuvarlak bir tepsiye daire olarak sarılan Pelion bumblebee, fırınladıktan sonra servis edilmektedir.

Spetzofai

Spetzofai

Volos Pelion’un en ünlü yemeği olan spentzofainın adı “spentza” yani acı biberden gelmektedir. Pelion köylerinde üretilen dana, domuz ve keçi etlerinin karıştırılması ile yapılan yerel sosisler yemeğin ana malzemesini oluşturmaktadır. Yeşil biberler; sarımsak, domates ve acı biberler ile kızartıldıktan sonra sosislerin üzerine dökülmektedir. Spetzofai, meze olarak da restoranlarda servis edilmektedir. Nikos-Gianna bu lezzeti ziyaretçilere sunan en iyi mekânlardan biridir.

Tsitsiravla

Tsitsiravla

Nisan ayında toplanan yaban antep fıstıklar ile yapılan tsitsiravla, Pelion’a özgü bir lezzettir ve Volos’un yerel restoranları olan tsipouradiko adlı mekânlarda tadılabilmektedir. Antep fıstıklarının sirke ve sarımsakla lezzetlendirilmesi ile hazırlanan tsitsiravla, bir çeşit turşudur ancak meze olarak da tüketilebilmektedir. Tsitsiravla, ayrıca kavanozlanmış bir şekilde marketlerde de satışa sunulmaktadır.

Volos kordonunda gezerken ya da Pelion Dağı’nda yürüyüş yaparken “nerede yemek yenir?” soruları turistlerin aklından mutlaka geçmektedir. Bu sorulara en güzel cevap tsipouradiko denilen mekanlar olacaktır. Kent genelinde 400’den fazla tsipouradiko vardır. Bu yüzden turistlerin kararsız kalmakarı da olağandır. Yerel halka göre en iyi tsipouradikalar sahil boyunca yer alanlardan ziyade arka sokakta kalanlardır. Meze kültürünü getiren Anadolu göçmenlerinin yerleştiği Nea Ionia bölgesi en iyi tsipouradikolara ev sahipliği yapmaktadır. H Yota ve Demiris mekanlarında bu köklü yemek kültürünü işini bilen mekan sahipleri yardımıyla deneyimlenebilmektedir. Kordonda oturup gün batımında deniz seyri ile bu kültürü yaşamak isteyenler ise Mezen Tsipouradiko önerilmektedir. Yerel üreticiler ile yaptığı işbirlikleri sayesinde mekân, bölgedeki en otantik mezeyi sunma felsefesi ile turistleri ağırlamaktadır. Xasomeri ise yine deniz tarafında olup hesaplı meze, yemekler ve tsipuro ile öne çıkmaktadır.

Geleneksel tsipouradiko kültüründe ziyaretçilerin ortalama 4 euroya 25ml’lik sek içilen tsipouro siparişi vermeleri mümkündür. Ayrıca bu fiyata iki tabak meze de dahildir. Ziyaretçilerin Siparişi verirken anasonlu ya da anasonsuz diye belirtmeleri gerekmektedir. Bir diğer 25ml siparişi verildiğinde yine iki tabak meze gelir ancak mezelerin geliş sırası bellidir ve her 25ml siparişinde daha pahalı ve çeşitli mezeler ikram edilmektedir. Bu yüzden ziyaretçiler arkalarına yaslanıp sohbet ederken, mekan sahibi misafirleri için en uygun olan mezeyi sırasıyla masaya yollamaktadır.

Volos’ta bilinen bir Türk restoranı bulunmamaktadır. Ancak yemek kültürü Türk mutfağı ile oldukça benzerlik gösteren kente Türkiye’den giden turistler hiç zorluk yaşamamaktadır. Volos mutfağından yöresel lezzetler sunan restoranlar, Türk turistlerden tam not almaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.