Tarihi Bir Liman Kenti Olan Volos Hakkında Bilgiler

Volos Hakkında

Volos Hakkında

23 dk'lık okuma
338 kişi okudu

Volos Yunanistan’ın Teselya bölgesinde bulunan ve Neolitik Çağ’a uzanan yerleşim tarihi olan bir liman kentidir. Pagasit Körfezi ve Pelion Dağı’nın eteklerinde bulunan Volos, Yunanistan’ın en geniş üçüncü limanına ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden şehrin deniz ticareti ile yıllar içerisinde şekillenen kendine has kültürü oluşmuştur. Bir hayli zengin tarihi, mitoloji ile iç içe olan Pelion Dağı ve köyleri, ünlü sahilleri, müzeleri, bölgeye özgü yiyecek ve içecekleri ile Volos her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Volos ile ilgili bilinmesi gereken oldukça önemli bilgiler bulunmaktadır. Volos 1920’li yıllarda Anadolu’dan gelen göç dalgasına ev sahipliği yapmıştır. Bu göçler ile şehirde kültürel değişimler de görülmüştür. Bölgede üretilen Tsipouro denilen ünlü Yunan rakısının, göçler sonrasında kent genelinde açılan tsipouradiko mekânlarında meze ile tüketilmesi ve zamanla bunun Yunanistan geneline yayılması değişikliklerden birisidir. Ayrıca şehrin mimarisi oldukça modern gözükmektedir. Bunun sebebi de 1955’te yıkıcı bir depremin yaşanması ve eski yapıların çoğunun yıkılmasıdır. Volos’un yakınlarındaki Dimini ile Sesklo köylerinde ortaya çıkarılan, MÖ 6.000’li yıllara dayanan ve arkeoloji müzesinde sergilenen kalıntılar da kentin tarihi için oldukça önemlidir.

Volos’ta çok renkli ve hareketli bir gece hayatı da yaşanmaktadır. Özellikle yaz aylarında şehrin sokaklarında ve kordonlarında deniz manzarası eşliğinde birçok bar veya kafede bu canlılığa tanık olunabilmektedir.

Volos'un Tarihi

Modern Volos’un kuruluşu 19. yüzyıla, kentin gelişmesi ve modern bir yerleşim olması ise 1920’li yıllara dayanmaktadır. Ancak, bu bölgenin tarihi Neolitik döneme oradan Antik Yunan’a daha sonra Bizans, Osmanlı ve Yunanistan devletlerine kadar uzanmaktadır. Çok eskiye dayanan tarihi, kültürü ve farklı etnik gruplar tarafından yerleşim yeri olması Volos’un sanat tarihini de etkilemiştir.

Volos, Demetrias, Pagasae ve Iolcos antik kentlerini sınırları içerisinde bulundurmaktadır. Günümüzde hâlâ bu antik kent bölgelerinde mermer heykeller ve sütunlar, tapınaklar, surlar, amfitiyatrolar gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Bu da Volos’a giden turistleri, çok da uzak olmayan bu bölgeleri ziyaret ederken tarihi bir serüvene çıkarmaktadır.

Volos’un batısında bulunan Dimini ve Sesklo bölgeleri ise turistleri Neolitik döneme götürmektedir. Dimini’de bir adet akropolis, duvarlar, iki tane arı kovanı mezarı gibi MÖ 1200’lere yani Miken Uygarlığı dönemine denk gelen tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Aynı şekilde Sesklo’da da Yunanistan’ın MÖ 60000 ile tarihlenen en eski akropolisi bulunmaktadır. Bu bölgelerden çıkarılan tarihi eserler, günümüzde Volos’ta Athanasakeion Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Modern Volos ise Osmanlı’nın Balkanlar’da güç kaybetmesi ve bağımsız Yunanistan’ın kurulmasından sonra şekillenmiştir. Özellikle 1920’li yıllarda Anadolu’dan Volos’a gelen göçler ve sonrası şehri ekonomik olarak kalkındırmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda ise şehir Nazi işgaline uğramış ve bölgedeki yahudiler Pelion Dağı’na çekilmek zorunda kalmıştır.

Volos Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Volos’un en belirgin özellikleri arasında Pelion Dağı’nın eteklerinde bulunan onlarca sahil ve koy yer almaktadır. Turistler Mylopotamos, Agioi Saranta, Damaouchari gibi en çok bilinen sahillerde turkuaz ve cam gibi sularda yüzüp beyaz taşların süslediği altın renkli kumların üstünde dinlenebilmektedir.

Kentin gece hayat dolu kordonu ile cıvıl cıvıl sokaklarında yürüyüş ve ardından bir çeşit taverna olan ünlü tsipouradikolarda yöresel mezeler eşliğinde tsipouro (Yunan rakısı) içmek veya yöresel yemekler yemek de Volos denilince akla gelenler arasında yer almaktadır.

Pelion Dağı da mitolojisi, doğal güzelliği, panoramik manzarası, köyleri ile Volos’un en çok turist çeken yerlerinden birisidir. Pelion ismi mitolojik Kral Peleus’tan gelmektedir. En bilge sentor yani yarı insan yarı at görünümlü varlık olan Chiron’un yaşadığı yerdir. Dağın eğik kısımlarına yayılan 24 adet köyün kendine has gri ve mavi renkli taş mimarileri ile eşsiz deniz ve vadi manzaraları bulunmaktadır. Makrinitsa köyünde bulunan Halk Sanat ve Tarihi Müzesi’nde Pelion halkının kültürünü ve yaşantılarına tanık olmak mümkündür.

Dimini ve Sesklo arkeolojik kazı alanları da turistlerin gezilecek yerler listelerinin başlarında yer almaktadır. Dimini’deki Neolitik Çağ’dan kalan her evin duvarlar ile ayrılması ve mutfakların evin içerisinde bulunması buradaki insanların özel hayata döneme kıyasla daha fazla dikkat ettiklerini göstermektedir. Sesklo ise Avrupa’daki ilk Neolitik kültür ve yerleşim alanıdır. Bu yüzden bu iki alan Volos’un en popüler yerlerindendir.

Volos'a Gideceklere Tavsiyeler

Volos’u ziyaret etmek için mayıs ve eylül ayları tercih edilmektedir. Bu aylar her ne kadar sıcak ve nemli olsa da Pelion Dağı eteklerindeki cam gibi turkuaz koylarda yüzmek için uygun zaman olacaktır. Ayrıca turistler güneş batımında kordonda denizin meltemiyle yürürken güneşin de suların hizasında batmasını görmek için burayı tercih etmektedir. Akşam olduğunda ise turistler bir tsipouradikoya uğrayıp burada envai çeşit meze eşliğinde tsipouro içip şehrin kültürünü paylaşmaktadır. Alkol tüketmeyenlere ise bu mekanlardaki mezelerden veya yemeklerden yemeden dönmemesi tavsiye edilmektedir. Tsitsiravla, kopanisti Volou, boubari gibi yerel mezeler en çok tavsiye edilenler listesindedir.

Pelion Dağı ve köyleri de dönmeden mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Son derece otantik Pelion demiryolu ile durakları olan köylere gidilebilmekte ve yolculuk sırasında mükemmel panoramik manzaraya tanıklık edilebilmektedir. Kentin; Makrinitsa, Millies, Portaria, Ano Volos, Drakia gibi daha nice köyleri kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındandır. Hangi köye gidilirse gidilsin mutlaka yerel hayatın renkliliği ve misafirperverliği görülebilmektedir. Köyler Pelion eteklerinde konumlandığı için de gün batımı veya gece olduğunda da kentin ışıkları ziyaretçilere unutulmaz anılar bırakacaktır. Makrinitsa ve Drakia köylerindeki müzeleri de gezmek ihmal edilmemelidir. Ayrıca Athanasakeion Arkeoloji Müzesi, Dimini ve Sesklo arkeolojik kazı alanlarını gezip Neolitik Çağ’a ait kalıntılar da görülmeden de tatil sonlandırılmamalıdır.

Volos'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Volos’ta yaz aylarında ortalama hava sıcaklıkları 28 °C’ye ulaşmaktadır. Bu yüzden ziyaretçilerin yanlarında hava durumuna uygun kıyafet ve şapka bulundurmaları konforlu bir tatil için olmazsa olmazlardandır.
  • Ayrıca Volos’un sokakları çoğunlukla yayalara ve bisikletlere ayrılmıştır. Kentin kordonunu ve caddelerinin uçtan uca keyifli bir şekilde keşfedilmesi için ziyaretçilerin yanlarında terletmeyen spor ayakkabı da bulundurmaları ihmal edilmemelidir.
  • Volos’taki katedral ve kiliseleri sorunsuz gezmek için de turistlerin yanlarında omuz ve dizleri kapatacak kıyafetler bulundurmaları iyi olacaktır. 
  • Pelion Dağı’nın eteklerindeki veya şehir merkezindeki sahillerin cam gibi turkuaz sularında yüzmek isteyenlerin de mutlaka güneş kremi ve deniz gözlüğü getirmeleri tavsiye edilmektedir. Birbirinden güzel koylardaki deniz canlılarını gözlükle keşfetmenin zevki bir başka olacaktır.

Mitolojiye merakı olan ziyaretçilerin yanlarına kesinlikle bir Yunan Mitolojisi rehber kitabı almaları faydalı olacaktır. Volos, mitolojideki en ünlü kahramanların yaşadığına inanılan bir bölgedir. Dolayısıyla şehrin her karışında bu hikayelerin yansımaları görülmektedir. Bu efsanelerin farkında olarak gezmek kentin tarihini ve kültürünü anlamak için bir şans olacaktır.

Volos'un Hakkında İlginç Bilgiler

Volos hakkında bilinmeyenler arasında şehrin mitolojisi yer almaktadır. 

Örneğin, Pelion Dağı sentorların yani yarı at yarı insan formundaki varlıkların efsanevi evidir. Burada en bilge sentor Chiron’un yaşadığına inanılmaktadır. Chiron’un Akhilleus ve Jason gibi mitolojik kahramanların hocası olduğu düşünülmektedir. Bu betimleme Volos müzelerinde antik vazoların üstünde görülebilmektedir.

Argonotların lideri Jason’un zenginliğin ve itibarın sembolü olan Altın Post’u almak için Volos’tan Karadeniz’e yola çıktığına söylenmektedir. Pelion Dağı’nın ağaçlarıyla yapılan, Argo adlı, 50 kürekçinin ve savaşçıların bulunduğu, zamanın en iyi gemisi ile çıkılan bu yolculuk ile elde edilen zaferin tarihi Volos’un müzelerinde aktarılmaktadır. Ayrıca yaz aylarında Volos limanına bu geminin bir replikasını koyulmaktadır. Kent için mitolojinin son derece önemli bir yeri vardır bu yüzden de şehrin logosunda Argo gemisi bulunmaktadır. Kentteki bazı dükkanların veya restoranların isimleri dahi bu efsanevi hikayeden gelmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.