Slovenya Vizesine Başvurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Slovenya

Slovenya

13 dk'lık okuma
275 kişi okudu

Turistik vize, Avrupa Birliği’nin bütün üye devletlerinde olduğu gibi Slovenya için de aynı prosedüre sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Slovenya Schengen vizesi almak zorunludur. Bu turist vizesi kapsamında Türk vatandaşları 90 gün boyunca ülkede kalabilmektedir. Müracaat için öncelikli olarak gerekli belgeler doldurulmalı ve Slovence ya da İngilizceye çevrilmelidir. Her iki dilden birisini bilen kişiler formları kendi doldurabilmektedir. Ancak Türkçe olarak temin edilebilen bazı resmi evraklar için yeminli tercüman hizmeti gerekmektedir.

Slovenya Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Slovenya, Schengen bölgesinin bir parçası olduğu için tatil vizesi almayı planlayanlar çeşitli fırsatlardan yararlanabilmektedir. Schengen vizesi kapsamında 90 gün boyunca ülkede gezi planı oluşturmak mümkündür. Sloven hükümeti, planlanan ziyaretin amacına bağlı olarak yabancı uyruklulara farklı vizeler de vermektedir. Vize başvuruları için konsolosluğun ya da büyükelçiliğin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Yeşil pasaport sahipleri herhangi bir başvuru yapmadan ülkeye giriş yapabilirken, bordo pasaport sahipleri tur vizesine başvurmalıdır.

Slovenya Vizesi için Gerekli Evraklar 

Slovenya, Schengen vizesi ile gidilebilen ülkeler arasında yer almaktadır. Gerekli evraklardan ilki başvuru formudur ve içerisinde yer alan önemli sorulardan bazıları şunlardır; 

• Seyahatin amacı,

• Schengen ülkelerinden hangilerinin ziyaret edileceği,

• İlk giriş yapılacak Schengen birliğindeki ülke 

Yukarıdaki temel sorulara ek olarak Slovenya vize başvurusu formunda birçok bilgi istenmektedir. Bunların hemen hepsi detaylı ve doğru olarak doldurulmak zorundadır. Slovenya vize başvuru formu ile birlikte, farklı birçok standart evrak arasında; biyometrik fotoğraf ve seyahat sağlık sigortası ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca gezi planı yapan kişiler, Slovenya’da konaklayacağı yere ait rezervasyon bilgilerini de sunmalı ve tatil sürecinden önce mali durumunu gösteren evrakları da etmelidir. Şayet 18 yaşından küçük bir birey seyahat etmek istiyorsa bir de muvafakatnamenin eklenmesi gerekmektedir.

Slovenya turistik vize için gerekli evraklara ek olarak, mesleki amaçla gitmek isteyenler ise ekstra belgeler sunmalıdır. Her bir iş kolunun kendine ait gereklilikleri olsa da hemen hepsinde benzer evraklar bulunmaktadır. Son üç aylık maaş bordrosu, iş yeri izin yazısı, şirket bilgileri, öğrenciler için onaylı öğrencilik belgesi ve devlet memurları için işyerinden alınmış imzalı ve kaşeli bir yazı, bu belgelerden en önemlileridir. 

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Slovenya vize başvuruları, genellikle aracı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Vize başvuru formu doldurulup, gerekli evrakların hazırlanmasının ardından, yetkili şirkete gidilerek ilk başvuru işlemi gerçekleştirilmektedir. Olası olumsuz durumlar için vize başvurularının, gidiş tarihinden 1 ay kadar önce yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sürede eksik evrakların çıkması durumunda rahatlıkla tamamlamak mümkündür. Genel olarak Slovenya vize başvuruları, işleme alınma tarihinden 15 gün sonra sonuçlanmaktadır. Ayrıca Schengen kapsamında değil de doğrudan Slovenya ulusal vize başvuruları yapmak için aracı bir kurum bulunmadığından, Türkiye’deki Slovenya Konsolosluğu’na başvuru yapılmalıdır. 

Slovenya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Slovenya vize başvurusu yapanlar sonuç için maksimum 15 iş günü beklemektedir. Ancak resmi tatil ya da yoğunluğa göre bu süreç bir miktar daha uzayabilmektedir. Bazı durumlarda konsolosluk vize başvurusunda bulunan kişileri mülakata çağırabilmekte ya da eksik belgeleri tamamlamalarını isteyebilmektedir. Bu yüzden kısa bir süre içerisinde Slovenya’ya gitmeyi planlayanların bütün bunları göz önünde bulundurarak yaklaşık olarak 1 ay öncesinde başvuru yapmaları gerekmektedir.

Slovenya ekspres vize başvurusuyla işlemleri hızlandırmak mümkündür. VIP vize olarak da bilinen uygulama ile ekstra ücret karşılığında randevu önceliği verilmektedir. Bu hizmet yalnızca randevu sürecini kolaylaştırmakta, konsolosluk işlem süresini etkilememektedir. 

Slovenya Vize Masrafları 

Slovenya Schengen vizesi almak isteyenlerin konsolosluk harç ve hizmet bedellerini kapsayan Slovenya vize ücretini ödemeleri gerekmektedir. Bir yetişkin için standart Slovenya Schengen vize ücreti 80 euro, 6 - 12 yaş arası çocuklar için ise 40 eurodur. Fakat eğitim, bilimsel araştırma ve kurumlar tarafından hazırlanan seminerler için ziyarette bulunan kişiler vize ücreti ödemekten muaf tutulmaktadır. Ayrıca yeşil (hususi), siyah (diplomatik) ve gri (hizmet) pasaportlara sahip vatandaşlar da ödeme yapmamaktadır.

Başvuru sürecinde belirli bir ücret karşılığında kopyalama, kurye, başvuru formu doldurma, SMS ve fotoğraf hizmeti gibi olanaklardan faydalanmak da mümkündür. Ücretlendirmelerde değişikler olabildiği için güncel fiyatları öğrenmek adına Slovenya Konsolosluğu ile iletişime geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Slovenya Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Slovenya vizesi için yapılan başvuru ret ile sonuçlandırıldıktan sonra 8 gün içerisinde itiraz etme hakkı sunulmaktadır. Bunun için ilk olarak nelerin eksik olduğunu öğrenmek ve vize reddi formu doldurarak konsolosluğa iletmek gerekmektedir. İtiraz sonucunun olumlu ya da olumsuz olmasına bakılmaksızın 153 euro temyiz ücreti ödenmektedir.

Ret aşamasından sonra eksik ya da yanlış belgelerin gözden geçirilmesi oldukça önemlidir. Vize başvurusunda bulunurken doldurulan formlardaki bilgiler gerçek ve tutarlı olmalıdır. İtiraza rağmen sonuç yine ret şeklinde olsa da Slovenya vize müracaatı tekrardan yapılabilmektedir.

Slovenya Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Slovenya vize başvurusu için İstanbul, Ankara ve İzmir’deki büyükelçilikler ve başkonsolosluklar hizmet vermektedir. Türkiye’de yer alan Slovenya konsoloslukları ve yetki alanları şu şekildedir; 

  • Slovenya İstanbul Başkonsolosluğu 

Adres: Burhaniye, Hacı Reşitpaşa Sokağı No:4 34676, 34676 Üsküdar/İstanbul

Telefon: +90 (216) 321 9000

Slovenya İstanbul Başkonsolosluğu’na İstanbul, Bursa, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Adapazarı, Yalova, İzmit, Kocaeli, Balıkesir, Kırklareli ve Düzce illerinde ikamet eden kişiler başvuru yapabilmektedir. 

  • Slovenya Ankara Büyükelçiliği 

Adres: Büyükesat, 06700 Çankaya/Ankara, Turkey

Telefon: +90 312 405 42 21 

Slovenya Büyükelçiliği bölge ayrımı yapmadığı için Türkiye’nin 81 ilinden de başvuru kabul etmektedir.

  • Slovenya İzmir Fahri Konsolosluğu 

Adres: Konak, 857. Sok. İzmiroğlu İş Merkezi No:6 D:212, 35250 Konak/İzmir, Turkey

Telefon: +90 232 425 51 17

Slovenya İzmir Fahri Konsolosluğu’nun görev bölgesi olan iller İzmir, Manisa, Çanakkale, Aydın, Denizli, Uşak, Kütahya, Muğla, Burdur, Isparta ve Karaman’dır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.