17 Metrelik Dev Heykele Sahip Anıt Mezar: Ramesseum

Önceki
Ramesseum

Ramesseum

Sonraki
20 dk'lık okuma
239 kişi okudu

Ramesseum, Mısır’ın Luksor kentinde yer alan Firavun II. Ramses’e ait bir anıt tapınağıdır. Tapınak; Nil Nehri’nin batısında ve Yukarı Mısır’daki Teb Nekropolü’nde yer almaktadır.

Tarihi tapınak, 1829 yılında mezar kalıntılarını ziyaret eden ve ilk olarak II. Ramses’in duvardaki isminin ve unvanının yazılı olduğu hiyeroglifleri okumayı başaran Jean-François Champollion tarafından keşfedilmiştir. Bu keşiften tam 150 yıl sonra tapınak Dünya mirası sit alanı olarak tanımlanmıştır.

17 metrelik oturan II. Ramses heykeli ile ünlü tapınak, tanrı Amon’a ve ölen krala adanmıştır. II. Ramses’in Karnak ve Abu Simbel’de inşa ettirdiği ve iyi muhafaza edilmiş yapıların aksine, anıt tapınağı pek de iyi korunamamış ve sadece yarısı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Oturan Ramses heykelinin de sadece bazı parçaları ayakta kalmayı başarabilmiştir.

Ramesseum’un Etkileyici Mimari Yapısı

Diğer birçok tapınaktan daha ayrıntılı olmasına rağmen Ramesseum, genel olarak Ortodoks inancına göre inşa edilmiştir. Tapınak; iki avlu, hipostil salonları, bir kutsal alan, beraberindeki odalar ve depolardan oluşmaktadır. Büyük hipostil salonunun orijinal 48 sütunundan 29’u hala sapasağlam ayaktadır. Tapınaktaki mezar kat planı, II. Ramses’in annesi Tuya’nınkiyle birleştirilmek için değiştirilmiştir.

Ramesseum Anıt Tapınağı’nın duvarları, Kadeş ve Suriye Savaşları ile Min Festivali’ni tasvir eden sahneler de dâhil olmak üzere çeşitli kabartmalarla süslenmiştir. Firavun’un adının bir yaprağa kazındığını gösteren duvar oyması gibi bazı süslemeler ince ve titiz bir şekilde işlenmiştir. Aynı zamanda, bu tapınak Yunan bir tarihçi tarafından “ Osymandias Mezarı” olarak tanımlanmıştır.

İngiliz Şair Shelley, II. Ramses’in Faniliği ile Alay Ediyor

II. Ramses hükümdarlığı boyunca ölümsüz olduğunu iddia etmiştir. Bunu duyan İngiliz Şair Shelley ise yazmış olduğu “Ozymandias” adlı şiirinde bu iddiaya atıfta bulunmuştur. Şiirinde, anıtın batı merdivenleri girişinde yer alan ve şimdi parçalanmış halde yerde çaresizce yatan II. Ramses’in heykelinin kalıntılarına işaret etmiştir. Şair, yerde bulunan heykel parçalarına şiirinde şu şekilde atıfta bulunmuştur:

Antik diyarlardan bir gezgine rastladım.

İki büyük ve çıplak taş bacak, dedi;

Duruyor çölün ortasında dikili.

Hemen yanında, kumların üzerinde,

Yarısı yere gömülmüş bir çehre.

Ramesseum Anıt Tapınağı’nın Ziyaret Günleri ve Giriş Ücreti

Ramesseum Anıt Tapınağı haftanın 7 günü ziyaret edilebilmektedir. Ziyaretler sabah saat 11:00’de başlamakta ve akşam 18:00’e kadar devam etmektedir. Ramesseum’a giriş ücretleri ise 80 EGP’dir. Bunun yanı sıra 7 yaşın altındaki çocuklar tapınağı ücretsiz şekilde ziyaret edebilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.