3 Kez İnşa Edilen Bir Mısır Tapınağı: Medinet Habu

Önceki
Medinet Habu

Medinet Habu

Sonraki
28 dk'lık okuma
416 kişi okudu

Medinet Habu, III. Ramses’in mezarının da yer aldığı tapınağa verilen genel addır. Tapınak, Mısır’ın Luksor kentinin Batı yakasında yer almaktadır.

Medinet Habu, Thebes’teki türünün en iyi korunmuş örneği olma özelliği taşımakla birlikte bir tapınağın klasik özelliklerinin çoğunu bünyesinde barındırmaktadır.

Eski zamanlarda Madinat Habu, Djanet olarak nitelendirilmiştir.

Bir inanışa göre ise Medinet Habu, Amon’un ilk ortaya çıktığı yerdir.

Hem Hatshepsut hem de III. Tuthmosis, burada Amon’a adanmış bir tapınak inşa ettirmişlerdir. Sonrasında III. Ramses aynı alana çok daha büyük bir anıt tapınağını yani Medinet Habu’yu inşa ettirmiştir.

Medinet Habu’nun Mimarisi

Medinet Habu’nun bulunduğu bölgeye tam üç kez tapınak inşa edilmiştir. Üçüncü yani son inşası ise III. Ramses tarafından yaptırılmıştır. Son tapınağın inşasından sonra bölge, Medinet Habu olarak anılmaya başlanmıştır.

Medinet Habu, doğu tarafında Suriye Migdol Kaleleri’ni taklit eden dikkat çekici giriş kuleleri ile güçlendirilmiş bir çevre duvarı içinde yer almaktadır. O dönemde askeri bir deha olarak kabul edilen III. Ramses, bu tapınağın açık ön avlusunun güneyine bir kraliyet sarayı inşa ettirmiştir. Rahiplerin konutları ve idari binaları tapınağın her iki yanında yer aldığından Ramses’in zaman zaman burada ikamet etmiş olduğu düşünülmektedir. Tapınağın giriş bölümünde Nil Nehri’ne bağlanan bir kanal yer almıştır. Ancak günümüzde bu kanal çöl tarafından yok edilmiştir.

III. Ramses’in Libyalılar, Nubyalılar ve Deniz Halkı’na karşı savaşlarının dini sahneleri ve tasvirleri Medinet Habu’nun duvarlarına oyularak işlenmiştir. Ayrıca mimariyi yerinde inceleyen arkeolog ve rehberlerin iddialarına göre tapınağın bazı yerlerinde hala orijinal boya işçilikleri görülmektedir. Günümüze çok az bir kısmı ulaşmış olsa da yoğun incelemeler sonucunda bu boyaların orijinal oldukları anlaşılmıştır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.