İsveç Meşhur Yemekleri

İsveç mutfağı hakkında, deniz mahsullerinin önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Ülke genelinde en çok tercih edilen deniz mahsulü ise ringa balığıdır. Yerel halk bu balıktan birçok çeşit yemek pişirmektedir. Ayrıca İsveç, gıdayı muhafaza etmeye büyük bir önem vermektedir. Bu sebeple İsveç mutfağında, tuzlama, tütsüleme, salamura ve fermente etme gibi yöntemlerin sık sık kullanıldığı görülmektedir. Ringa balığının fermente edilmesi ile hazırlanan surströming, bu durumun en iyi örneklerinden biridir. Ulusal İsveç mutfağında yemek yapımı oldukça kolaydır. Buna rağmen yemekler bir o kadar lezzetli ve doyurucudur. Geleneksel yemekler arasında çorbanın özel bir yeri vardır. Çorbalar genellikle fasulye ve bezelye gibi baklagillerden hazırlanmaktadır. Ancak bazen tariflere tahıl da eklenmektedir. Ayrıca yerel çorbalarda, top haline getirilen köfteler de çok sık kullanılmaktadır. İsveç mutfağında güzel bir yemeğin ardından tatlı vazgeçilmez bir seçenektir. Ziyaretçilere özellikle kuşburnu suflesini tatmaları önerilmektedir.

Ülkenin en ünlü yemeklerinin başını İsveç köftesi olan köttbuller çekmektedir. Bu yemek 18. yüzyılda Kral XII. Charles’ın Türk köfte yemeklerinden etkilenmesiyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise bu tarif dünyanın dört bir yanında sevilerek tüketilmektedir. İsveç köftesinin yanına ayrıca kremalı bir sos ve yaban mersini sosu eşlik etmektedir. Güney İsveç’te bu yemek yoğun olarak domuz etli tüketilirken kuzeye inildiğinde domuz etinin daha az kullanıldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra İsveç, son zamanlarda dünya çapında yaygın olan cinnamon roll olarak bilinen tarçınlı çöreğin çıkış noktalarından biridir. Bu çörek İsveç’te kanelbulle ismiyle tanınmaktadır. Daha çok geleneksel İsveç kahvaltılarında yer alan bu lezzetli tarif ülke genelinde o kadar çok sevilmektedir ki 4 Ekim kanelbulle günü olarak kutlanmaktadır.

Hasselback Patates

Hasselback Patates

Hasselbackspotatis, Stockholm’de çok sevilen bir fırında patates tarifidir. Bu lezzetli tarif hazırlanırken patatesin üzerine derin ve ince kesikler atılmaktadır. Üzerine tuz, pul biber ve karabiber eklenmekte ve fırına verilmektedir. İsteğe göre tarife peynir, ekşi krema, pastırma veya maydanoz gibi farklı malzemeler de eklenebilmektedir. Genellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilen hasselbackspotatis, ilk kez 1953 yılında Stockholm’de stajyer bir şef olan Leif Elisson tarafından yapılmıştır. Hasselbackspotatisin, başarılı restoranlardan biri olan Restaurang Hantverket’te denenmesi önerilmektedir.

Semmelwrap

Semmelwrap

Semmelwrap, ilk kez 2015’te Stockholm’de Mattias Ljungberg tarafından yapılmıştır. Bu lezzetli tarif, İsveç’te çok sevilen ve genellikle Tövbe Salısı’nda tüketilen semlaya modern bir bakış açısı getirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Semmelwrap hazırlanırken öncelikle ince ve yuvarlak bir hamur açılmaktadır. Pişirilen hamurun içine semlanın da iç dolgusunda kullanılan badem ezmesi yani marzipan ve krem şanti konularak rulo haline getirilmektedir. Görüntüsüyle iştah açan bu tatlının 1920Tössebageriet’te yenmesi önerilmektedir.

Gustaf Adolfsbakelse

Gustaf Adolfsbakelse

Gustaf Adolfsbakelse, 6 Kasım 1632 yılında hayatını kaybeden eski İsveç Kralı II. Gustav Adolf’un anısına yapılan bir pastadır. İsveç pastası olarak da bilinen tarif ilk kez Göteborg’da Carl Bräutigam tarafından yapılmıştır. Pastanın üzerinde kralın çikolatadan ya da badem ezmesinden yapılan bir silüeti yer almaktadır. Gustaf Adolfsbakelse, geleneksel olarak her yıl 6 Kasım’da kral adına düzenlenen Gustavus Adolf Günü’nde tüketilmektedir.

Hel och Halv Special

Hel och Halv Special

Hel och halv special, üzerine patates püresi konulan bir sosisli sandviçtir. İçerisine isteğe göre hardal ve ketçap gibi klasik sosisli sandviç soslarının yanı sıra salatalık, karides salatası, karamelize soğan gibi garnitürler de eklenebilmektedir. “Hel och halv” Türkçe’de “tam ve yarım” anlamına gelmektedir. Sandviçe; sipariş “hel special” olarak verilirse bir tane, “halv special” olarak verilirse iki tane sosis konmaktadır. Sosisler tercihe göre ızgarada pişirilmekte ya da haşlanmaktadır. Geleneksel bir İsveç içeceği olan Pucko ile tüketilmektedir. Bu lezzetli tarifin ilk gez Göteborg’daki bir fast food büfesine giden iki futbolcunun soslinin üzerine patates püresi eklenmesini rica etmeleri ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Oves Gatukök bu lezzetli sosislinin tadılabileceği en meşhur mekânlardan biridir.

Hönökaka

Hönökaka

Hönökaka, ilk kez Göteborg Takımadalarından biri olan Hönö Adası’nda yapılan yöresel bir ekmek çeşididir. Adı Hönö ekmeği ya da Hönö keki olarak da bilinmektedir. Buğday veya çavdar unuyla ya da ikisinin karışımı ile yapılmaktadır. Gevrek bir yapıya sahip olan ekmek, kolay kolay bayatlamamaktadır. Geleneksel olarak evlerde yapılan hönökaka, 2014 yılından beri Åkes Äkta Hönökakor markası tarafından fabrikasyon olarak da üretilmektedir. Yöresel ekmeğin fabrikasyon olan hali marketlerden alınabilmektedir.

Brännesnuda

Brännesnuda

Brännesnuda, geleneksel olarak domuz budu, havuç, pırasa, kereviz, patates, lahana, yaban turbu, beyaz biber ve yulaf ezmesi ile hazırlanmaktadır. Domuz budu sebze ve baharatlar ile biraz pişirildikten sonra içine yulaf ezmesi eklenmektedir. Tüm malzemeler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra, ince kıyılmış maydanozla süslenerek, hardal eşliğinde servis edilmektedir. Bu lezzetli tarif Malmö’de kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Brunkal

Brunkal

Brunkal, beyaz lahana ile yapılan lezzetli bir garnitürdür. İnce ince doğranan beyaz lahananın içine soya sosu, sirke ve altın şurubu eklendikten sonra yavaş yavaş kavrulması ile hazırlanmaktadır. Brunkal, kelime olarak kahverengi lahana anlamına gelmektedir. Tarifin bu adı almasının nedeni ise pişirme işlemi sırasında lahananın renginin kahverengiye dönmesidir. Genellikle Noel’de çok tüketilmektedir. Brunkal; domuz eti, sosis ya da Noel jambonun yanında servis edilmektedir.

Piramit Kek

Piramit Kek

Skånsk spettkaka diğer bir adıyla piramit kek yalnızca taze yumurta, şeker ve patates unu kullanılarak yapılmaktadır. Hem göze hem damağa hitap eden kekin 1600’lü yıllardan beri İsveç’te yapıldığı bilinmektedir. Geçmişte sadece varlıklı insanların tükettiği kek günümüzde Malmö’nün en çok sevilen lezzetlerinden biri halini almıştır. Genellikle vanilyalı dondurma, meyve ve bir fincan kahve ile birlikte servis edilmektedir.

Scanian Elmalı Kek

Scanian Elmalı Kek

Skånsk äppelkaka, elma ile hazırlanan enfes bir tatlı tarifidir. Elma, şeker, ufalanmış ekmek kırıntıları, tereyağı ve tarçın ile hazırlanan äppelkaka, genellikle vanilyalı bir sos ve kremşanti ile servis edilmektedir.

Siyah Çorba

Siyah Çorba

Svartsoppa, geleneksel olarak her yıl Aziz Martin Günü’nde tüketilen bir çorbadır. Geleneksel olarak kaz kanı ile hazırlanan çorbanın yapımında bazen domuz kanı da kullanılabilmektedir. Tarife ayrıca kaz eti ve baharatlar da eklenmektedir. Tatlı, ekşi ve baharatlı bir tada sahip olan çorba farklı lezzetleri keşfetmeyi sevenlerden tam not almaktadır. Koyu kırmızı bir renge sahip olduğu için siyah çorba olarak da adlandırılmaktadır.

Yumurtalı kek

Yumurtalı kek

Äggakaka, Skåne’ye ve dolayısı ile ilin yönetim merkezi olan Malmö’ye özgü tuzlu bir hamur işidir. “Yumurtalı kek” olarak tanımlansa da yapılış ve görünüş itibariyle gözlemeyi andırmaktadır. Bu lezzetli tarifin hamuru yumurta, un, süt, tereyağı ve mısır nişastası ile hazırlanmaktadır. Hamurun pişirildikten sonra üzerine domuz pastırması, frenk soğanı ve İsveç kirazı eklenmekte, böylece servise hazır hale getirilmektedir. Bölgede öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden olan äggakaka, soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilmektedir.

Avrupa’daki en sık ziyaret edilen ülkelerden biri olan İsveç’te “nerede yemek yenir?” sorusuna cevap olabilecek pek çok restorana hizmet vermektedir. Oaxen Krog & Slip, başkent Stockholm’da iki adet şubeye ev sahipliği yapmaktadır. Restoran İsveç’in en ünlü ürünlerinden biri olan ringa balığına da yer vermektedir. Ayrıca Michelin yıldızlı olup, ziyaretçilerine kaliteli lezzetler sunmaktadır. Småland kentinde bulunan PM & Vänner ve Skåne’deki Daniel Berlin isimli mekanlar, diğer alternatifler arasındadır. Fäviken Magasinet isimli mekan ise Michelin yıldızının yanı sıra 2012’de dünyanın en iyi 50 restoranları arasında yer almıştır.

İsveç, kendine özgü yemek kültürünün yanı sıra uluslararası mutfaklara da yer vermektedir. Bu yüzden burada Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri de bulunmaktadır. Amida ve Kebab Hause adlı restoranlar, ziyaretçilerine özlenen Türk lezzetlerini sunmaktadır. Aynı zamanda Amida’da, vegan lezzetlere de yer verilmektedir. Stolckholm’de bulunan Master Kebab ise yoğun ilgi gören bir Türk kebap salonudur. Aynı zamanda Eastanbul Kolgrill o Meze isimli mekan da Türk ve Yunan mutfağını bir araya getirerek farklı lezzetler sunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İsveç Vizesi

Schengen bölgesinde yer alan İsveç’e vize başvurusu yetkili acenteler üzerinden yapılmaktadır. Bu merkezlerden birine başvuran kişinin evraklarını kapalı bir zarf içerisinde İsveç Büyükelçiliği’ne iletilmektedir. Değerlendir yetkisi ise yalnızca büyükelçiliğe aittir.