Londra’nın İhtişamıyla Büyüleyen Yapısı: Westminster Sarayı

Westminster Sarayı

Westminster Sarayı

31 dk'lık okuma
562 kişi okudu

Westminster Sarayı İngiltere’nin Londra şehrinde bulunmaktadır. Saray 1097-1099 yılları arasında II. William tarafından yaptırılmıştır. 1500’lü yıllara kadar Parlamento Binası olarak da bilinen mekân, VIII. Henry döneminde kraliyet sarayı ve ikametgâhı olarak da kullanılmıştır. 1547 yılında mekân İngiliz Parlamentosu’na verilmiştir. Westminster Sarayı 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesinde ilan edilmiştir.

Westminster Sarayı’nın Tarihi

Avrupa’nın en büyük kraliyet şatosu olan Westminster Sarayı’nın temelleri, William Rufus tarafından 1097 yılında atılmıştır. Westminster Hall olan bu ilk bölümün salonu salonu ziyafet, eğlence ve tören alanları olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunu takip eden birkaç yüzyıl boyunca Chancery gibi hükümetin önemli idari kolları ve Medeni Hukuk Mahkemesi Westminster Hall’de kurulmuştur. 

Kraliyet hanesi ve mahkemesi için 1297’de Edward III tarafından Mary Undercroft Şapeli yaptırılmıştır. Günümüzde sarayın karşısında bulunan Mücevher Kulesi ise kraliyete ait altın, gümüş ve mücevherlerin koruması amacıyla inşa edilmiştir. Bunu takip eden yüzyıllarda bu mekân giysiler, çocuk oyuncakları ve kraliyet satranç takımı gibi krallığa ait parçaları saklamak için depo haline gelmiştir. Günümüzde Mücevher Kulesi, İngiliz Mirası tarafından yönetilmekte olup düzenli olarak ziyaretçi ağırlamaktadır. 

16 Ekim 1834 tarihinde yaşanan yangın sonrası Westminster Sarayı 30 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında yenilenmiştir. Bu onarım sürecinde sarayın tasarım ve düzeni mimar Charles Barry ile yardımcısı Augustus Welby tarafından yapılmıştır. Yangından kurtulan yapılar Mücevher Kulesi, Undercroft Şapeli ve St. Stephan Kilisesi olmuştur.

Westminster Sarayı’nın Bölümleri

Görkemli Westminster Sarayı, Thames Nehri’nin kuzey kıyısındaki Whitehall bölgesinde bulunan diğer kamu binalarının yakınında yer almaktadır. Sarayın farklı mimarisi ve genel düzeni karmaşık bir yapıya sahiptir. 300 metre uzunluğunda cepheye sahip olan saray, 32.375 metrekarelik alanı kaplamaktadır.

Mekân yaklaşık 1.100 oda, 100 merdiven çıkışı ve 4,8 kilometrelik uzun koridorlardan oluşmaktadır. Westminster Sarayı 19. yüzyılda yapılmış olmasına rağmen günümüzde hâlâ birçok özel tören ve etkinliğe ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Sarayda bulunan odaların bazıları; heykellerin olduğu Norman Porch, hazırlanma odası olan Queen’s Robing Room, kraliyet alayı gibi çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Kraliyet Odası’dır. Ayrıca toplantıların yapıldığı Prens Odası, parlamentonun tüm üyelerinin buluştuğu Lordlar Kamarası ve akranlar, merkez lobi, üyeler lobileri ile Avam Kamarası’na da ev sahipliği yapmaktadır. Saray da ayrıca başkanlar için özel devlet daireleri de bulunmaktadır. 

Westminster Sarayı ve çevresinin kontrolleri yüzyıllar boyunca kraliçe temsilcileri tarafından sağlanmıştır. Sonrasında yönetim kontrolleri hükümet ve kraliyet arasında sağlanan anlaşma ile 1965 yılında kamaralara verilmiştir. Günümüzde koruma altına alın çoğu kraliyet odası hala özenle muhafaza edilmektedir.

Sarayın ilgi çekici bölümlerinden olan diğer bir bölüm ise kamaraların olduğu alandır. Burada Avam ve Lordlar Kamarası bulunmaktadır. Avam Kamarası İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştır. Bu alan 1950 yılında Sir Giles Gilbert Scott tarafından Neo-Gotik tarzda yeniden tasarlanmıştır. Muhteşem dış cephesinin aksine Avam Kamarası’nın iç dekorasyonu oldukça sade olmasıyla dikkat çekmektedir. Günümüzde Westminster Sarayı’nın Avam Kamarası’nda yapılan toplantıları ziyaretçiler ücretsiz olarak izleme imkânı bulmaktadır.

Büyüleyici Mimarisi ile Westminster Sarayı

Westminster Sarayı’nın dış cephesi kum rengi kireç taşları ile tasarlanmıştır. Ancak zamanla çürüyerek özelliğini kaybeden bu taşlar restore edilmiştir. Yenilenen duvarlar bal rengi taşlarla yeniden tasarlanmıştır. Sarayda 3 ana kule bulunmakta olup bu özel bölümler mimarileri ile göz doldurmaktadır. Görenleri hayran bırakan bu özel kulelerin isimleri; St. Stephen’s Tower, Speaker’s Tower ve Chancellor’s Tower’dır. 

Sarayın merkez bloğu göz alıcı kuleler ile çevrelenmiştir. Sarayın güney tarafında 325 fit yüksekliği ile dünyanın en yüksek taş kulesi olan Victoria Kulesi bulunmaktadır. Kule 1860 yılında inşa edilmiş ve 1497’den bu yana Lordlar ve Avam Kamarası kayıtlarını tutmuş olan sarayın önemli bir bölümü olmuştur. 

Charles Barry’nin tasarımının en özel parçası olan Big Ben Saat Kulesi, sarayın en dikkat çekici noktası olarak kabul edilmektedir. 96 metre uzunluğunda olan kule, 13 tonluk devasa çanı ile sarayın en popüler yeri olma özelliğine sahiptir. Kulenin saati Edward John Dent tarafından tasarlanmıştır. Big Ben’in dört tarafında çapları 7 metre olan kadranlarda saat gösterildiği bu kulede 5 adet çan bulunmaktadır. İlk zamanlar St. Stephen’s olarak adlandırılmış olan kule, zamanla en büyük çanı olan Big Ben’in adını almıştır. Parlamento gece toplanırsa bu mimari harikası olan kulenin tepe kısmında ışık yanmaktadır.

Sarayın Merkez Kule’si ise 91 metre boyundadır. Yapılış amacı içerideki pis havanın bacalar ile dışarıya atılmasını sağlamak olmuştur. Sekizgen şekle sahip farklı mimarisi ile merkez kule sarayın ortasında bulunan Merkezi Lobi üzerine eklenmiştir. 

Westminster Sarayı iç ve dış mimarisi kadar doğal güzellikleri ile dikkat çeken bahçeleri de ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Yaklaşık 4 dönümlük alana yayılan bahçeler ve yeşil alanlar oldukça dikkat çekici olmaktadır. Victoria Kulesi Bahçesi, sarayın güney tarafındaki nehir kenarında bulunan halka açık olan kısımdır. Sarayın en dikkat çeken bahçesi bu kısımdır. Sahip olduğu manzara ve doğallığı ile bahçe yerli ve yabancı turistleri cezbetmektedir.

Lordlar kamarasının karşısında kalan College Green ise televizyon röportajları için en yaygın kullanılan bahçedir. Bunların dışında sarayın diğer bahçeleri olan Black Rod’un Bahçesi, Eski Saray Bahçesi, Cromwell Green, Yeni Saray Bahçesi ve Speaker’s Green’de yeşil alanları ile göz doldurmaktadır. 

Birbirinden ilgi çekici bölümleri ile ziyaretçileri mest eden Westminster Sarayı, hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olup hafta sonu ise kapalıdır. Saray yalnızca sesli ve rehberli turlar eşliğinde gezilebilmektedir. Sesli tur ücreti, yetişkin için 22.50, öğrenci ve 60 yaş üzeri için 19,50, çocuklar için ise 9,50 pounddur. Rehberli tur ücreti yetişkin için 29, öğrenci ve 60 yaş üzeri için 24,50 çocuklar için ise 13 pounddur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İngiltere Vizesi

İngiltere vizesine başvuracak kişilerin öncelikli olarak doğru vize türünü seçmeleri gereklidir. İngiltere’nin resmi konsolosluk sitesinde evrakların tamamı hakkında bilgi yer almaktadır. Başvuru için gerekli olan her şey tamamlandıktan sonra müracaat merkezinden randevu alınması ve bütün evrakların buraya teslim edilmesi gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.