Doğunun En Büyük Üçüncü Katedrali: Sameba Katedrali

Önceki
Sameba Katedrali

Sameba Katedrali

Sonraki
95 dk'lık okuma
1520 kişi okudu

Tsminda Sameba ismiyle popüler hale gelen Kutsal Üçlü Katedrali, adeta Gürcistan ile simgeleşmiş, yerel halk tarafından ülkenin en önemli ve görkemli katedrali olarak kabul edilmiştir. Bu görkemli yapı başkentin her köşesinden görülebilmektedir. Tsminda Sameba, ülkenin ana katedrali olmasının yanında, dünyanın üçüncü büyük Doğu Ortodoks Katedrali ünvanını da elinde bulundurmaktadır. Katedral, Gürcü halkının ulusal ve ruhsal uyanışını, birliğini ve gücünü temsil etmesiyle simgesel olarak ayrıca özel bir anlama sahiptir.

Katedral dış cephesi, kemerleri ve eşsiz oyma işçiliği ile inanılmaz bir zarafete sahip olduğunu ilk bakışta göstermektedir. Sameba Katedrali’nin duvarlarında ikona ressamı Amiran Goglidze’nin gözetiminde resmedilmiş birbirinden güzel freskler sergilenmektedir. Gürcistan Patriği II. İlia, Tsminda Sameba Katedrali’nin resim çalışmalarında yer almıştır. Katedralin girişinde gezginleri karşılayan birkaç ikon ve büyük boyutlardaki Meryem Ana tasviri bulunmaktadır. Yerin altında ise katedralin iki katı daha vardır. İkinci katta müze ve konferans salonu yer almaktadır.

Tsminda Sameba Katedrali ve Kısa Tarihçesi

Tsminda Sameba Katedrali, 1995 ve 2004 yılları arasında, İsa Mesih’in doğumunun 2000. ve Gürcü Kilisesi’nin 1500. yıldönümleri onuruna, Gürcistan Patriği II. Ilia’nın öncülük etmesiyle inşa edilmiştir. Mayıs 1989’da Gürcü Ortodoks Patrikhanesi ve Tiflis resmi makamları tarafından “Kutsal Üçlü Katedrali” projesi için uluslararası bir yarışma organize edildiği duyurulmuştur. Yüzden fazla projenin sunulduğu yarışmanın ilk turunda kazanan çıkmamıştır. Sonunda mimar Archil Mindiashviliwon’un tasarımı beğenilmiş ve kabul görmüştür. Ancak, ülke geneline yayılan iç huzursuzluk, çalkantılı yıllar projenin başlamasına izin vermemiştir. Altı yıllık bir gecikmenin ardından, inşası 2004 yılında bitecek olan katedralin temelleri 23 Kasım 1995’te nihayet atılmıştır.

Katedralin ilk kutsal ayini inşa çalışmalarının sürdüğü 2002 Noelinde, 25 Aralık’ta gerçekleşmiştir. Katedralin inşası şehrin ileri gelenleri, zenginler, kısmi olarak da vatandaşlar tarafından desteklenmiştir. Semeba Katedrali’nin meydanı 5000 metrekarelik bir alana sahiptir. Katedral aynı anda 15.000 ziyaretçiyi ağırlayabilmektedir. Ayrıca güzel bir bahçesiyle büyük bir avlusu vardır. Ünlü Lagidze limonatalarının da servis edildiği bir kafe bulunmaktadır.

Sameba, ana katedral, çan kulesi, Patrik konutu, manastır, ilahiyat okulu ve akademisini içerisine almaktadır. Yapı, alt katta bir kilise müzesi ve azizlerin onuruna inşa edilen dokuz şapelden oluşmaktadır. Katedralin mimarisi, Gürcü Ortaçağ kilise mimarisi gelenekleriyle modern değerlere yaşam vermektedir. Katedralin dış cephesi kemerler ve taş üzerine ince oymalarla süslenmiştir.

Sameba Katedrali Ziyaretçileri İçin Kısa Notlar

Katedral, Tiflis’te mutlaka görülmesi gerekenler yerler listesinde ilk sıradadır. cumartesi günleri saat 16.00 ve pazar saat 09.00 arasında ayin vakti olup ayin dili Gürcücedir. Katı kurallarla herhangi bir sınırlama olmasa da kültürel nedenlerden ve kutsal alanlara saygı gösterilmesi açısından ziyaretçilerin davranış ve giyim kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gürcistan’ın farklı yerlerinden olan yerel halk özellikle yaz döneminde katedralde evlenmeyi tercih etmektedirler.

Sameba Katedrali ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Ayrıca dini resimleri incelemek, dua etmek, mum yakmak ya da ayin saatlerinde katılımcı olarak bulunmak da ziyaretçiler için farklı bir deneyim olabilmektedir.

Haftanın yedi günü ziyaretçi kabul eden Sameba Katedrali 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ziyaretçilerin gezisi için genelde yarım saatlik bir zaman dilimi yeterli görülmektedir. Pazartesi, Salı ve Cumartesi günleri öğleden sonra 15.00 ile 16.00 saatleri arasında katedral bir hayli yoğun olmaktadır.

Katedral, gerek tarih gerekse de sanat severler, hatta mimariye ilgi duyanlar için alternatif gezi imkanı sunmaktadır. Tarihi dokunuşları, kültürel dokusu, iç ve dış güzellikleri, manzara meraklıları ve fotoğrafçılığa ilgi duyanlar için de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.