Gotik Mimaride Başyapıt: Strasbourg Notre Dame Katedrali

Önceki
Strazburg Notre Dame Katedrali

Strazburg Notre Dame Katedrali

Sonraki
72 dk'lık okuma
1665 kişi okudu

Gotik sanatın en önemli eserlerinden olan Notre Dame Katedrali, Fransa’nın Strasbourg şehrinde bulunmaktadır. 

Katedral inşaatı 1015’te başlamıştır ve 1439’da sona ermiştir. Pembe kumtaşından yapılmış olan katedral, günün her saati farklı renkler yansıtmaktadır.

Notre Dame Katedrali’nin İhtişamlı Mimarisi

142 metrelik kuleye sahip olan Notre Dame Katedrali, mimari bir zarafet sergilemektedir. Bunlara ek olarak katedral, Victor Hugo tarafından ’’anıtsal büyüklük ve inceliğin ustaca bir kombinasyonu’’ olarak tanımlanmıştır. 19. yüzyıla kadar Hristiyanlığın en yüksek binası olan katedral, dışarıdan bakıldığında Orta Çağ’ın resmini mükemmel yansıtan bir kitap gibidir.

Notre Dame Katedrali’nin duvarlarında yüzlerce heykel bulunmaktadır ve muhteşem bir ışık, gölge oyunu yansıtmaktadır. Özellikle yaz akşamları katedral etrafında oluşan ışık oyunlarını izlemek ziyaretçilerin kaçırmaması gereken bir gösteridir. 12. ve 14. yüzyıldan kalma pencereler, gül şeklindeki pencereyle büyüleyici bir ahenk içerisindedir.

Katedral İçerisinde Ziyaretçileri Büyüleyecek Eşsiz Eserler

Katedral içerisindeki muhteşem vitray pencerelerin yanı sıra Büyük Gül Pencere başyapıtı da ziyaretçileri oldukça etkilemektedir. Gül Pencere, dünyanın, güneşin ve ayın yuvarlaklığını yansıtmaktadır. Tanrı’nın insanları cennetten izlediğini sembolize eden pencere, yapıldığı dönemlerde okuyamayanlar için minberden İncil hikayelerini göstermeye yardımcı olarak tasarlanmıştır.

Katedral içerisinde, 1486 yılında beyaz kum taşından oyulmuş Strasbourg Meryem Ana Minberi’de dahil olmak üzere Gotik sanatını yansıtan zarif heykeller bulunmaktadır.

Strasbourg Katedrali Orgu da ziyaretçilerin mutlaka incelemesi gereken bir şaheserdir. 20 metre yüksekliğinde olan ve altın telkari kasası bulunan Org, 3 klavyeye, 2200 boruya sahiptir ve menzili 3 oktavdır.

Katedral içerisindeki Astronomik Saat de dünyaca ünlüdür ve dahiyane bir mühendislik eseridir. Saat; sanatçılar, heykeltıraşlar, saat ustaları ve matematikçilerden oluşan bir ekiple yapılmıştır. Mekanizmaları, sonsuz bir takvimi, gezegen kadranını, tutulmaları, güneş ve ayın konumlarının olduğu görüntüler içermektedir. Ziyaretçiler için saatin en önemli özelliği, her gün öğle saatlerinde horoz öttüğünde gerçekleşen İsa ve Havariler figürlerinin alayıdır.

Saatin önünde Kıyametin bir temsili olan Melekler Sütunu bulunmaktadır. Bu sütunların alt ve üst kısmında ölüleri cennete diriltmek için borularını üfleyen dört melek konumlandırılmıştır. Bunların üzerinde ise, tahtta üç melek ve Mesih hala varlığını sürdürmektedir.

Katedral içerisindeki en önemli gösterilerden biri ilkbahar ve sonbahar ekinokslarında gerçekleşmektedir. Yeşil bir ışık huzmesi pencereden minberin üzerindeki haçta bulunan İsa’nın baş kısmına denk gelmektedir. Yeşil ışık Yahuda’nın başka bir penceredeki ayakkabısından süzülür ve sadece güneşli günlerde görülebilmektedir.

Kule ise katedral içerisinde bulunan bir başka güzelliktir. Çevredeki muhteşem manzarayı gözlemleyebilmek için döner merdivenlerle ulaşılan kule, 330 basamaktan oluşmaktadır. Kale tırmanışı sonrasında, Ren Vadisi, Kara Orman, Vosges ve Avrupa Parlamentosu görülebilmektedir. Bunlara ek olarak, Katedralin güney kulesi de planlanmıştır fakat hiç inşa edilmemiştir. Bu nedenle, Katedral asimetrik bir tasarıma sahiptir.

Notre Dame Katedrali Ziyaret Bilgileri

Notre Dame Katedrali her gün açıktır ancak saatleri mevsimsel olarak değişmektedir. Girişleri ücretsiz olan katedralde, Havariler animasyonu için biletler pazartesiden cumartesi öğlen 12:30’a kadar satılmaktadır. Bilet fiyatları, 5-18 yaş arasındakiler ve öğrenciler için 2 Euro, yetişkinler için ise 3 Euro şeklindedir. Animasyon sonrasında Katedral Platformuna katılmak isteyenlerin ilave 5 Euro ödemeleri gerekmektedir. 

Notre Dame Katedrali, her gün 09:30-11:15 ve 14:00-18:00 saatleri arasında açıktır. Katedral içerisindeki Astronomik Saat ise pazar günleri hariç 11:30-12:40 arasında sergilenmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Fransa Vizesi

Fransa’yı ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk olarak Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle 80 euro olarak belirlenen vize harç ücreti konsolosluklara yatırılmaktadır. Ayrıca başvuru yapacak olan kişinin mutlak suretle ikamet adresinin yetki alanında bulunduğu konsolosluğu tercih etmesi gerekmektedir. Aksi halde vize başvurusu geçersiz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.