Bilim İnsanlarının Gizemini Çözemediği Eşsiz Yer: Alagöz Dağı

Alagöz Dağı

Alagöz Dağı

57 dk'lık okuma
853 kişi okudu

Alagöz Dağı, Ermenistan’ın Erivan kentinin kuzeybatısında yer almaktadır. Şehre ise yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 4.090 metre yüksekliği ile Ermenistan’ın ve Küçük Kafkasya’nın en yüksek dağıdır. Alagöz Dağı, en son Orta ve Geç Pleistosen dönemde patlamış olan katmanlı bir yanardağdır. Ayrıca ülkenin toplam arazi alanındaki kaynaklar, yağmur suları ve çözülmeler çok sayıda dağ nehrinin oluşmasına sebep olmuştur.

Alagöz Dağı’nın Gizemi

Alagöz Dağı hakkında çeşitli efsaneler vardır. Buradaki sular yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya doğru akmaktadır. Hatta bazı yerlerde arabalar yukarıya doğru giderken çok garip bir şekilde hız kazanmaktadır. Bu fenomenler fizik yasalarına meydan okusa da Alagöz Dağı’na giden yollarda gerçekleşmektedir.

Alagöz Dağı, Ermeni halkının tarihinde ve kültüründe özel bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, birçok efsane ve halk hikayesi, dağın ismi ve kökeni ile ilişkilendirilmiştir.

En yaygın efsaneye göre; Aragats Dağı’nın adı, "Ara’nın Tahtı" olarak tercüme edilen ve Ermeni Pagan Tanrısı olan Ara’nın adından gelmektedir.

Alagöz Dağı’nda Nefes Kesen Bir Yürüyüş

Alagöz Dağı’na yürüyüş, 3200 metre yükseklikteki Kari Gölü’nden başlamaktadır. Yürüyüş parkuru yaklaşık 5 kilometredir ve yürüyüşler genel olarak 2.5 ila 3 saat sürmektedir. Parkurun zorluğu orta seviyededir. Bu nedenle güney zirvesine tırmanmak için profesyonel olmaya gerek yoktur.

Alagöz Dağı, yürüyüş yapmayı sevenler için paha biçilmez bir yerdir. Zirveye ulaşıldığında panoramik manzara, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Zirveden tüm ihtişamıyla Ağrı Dağı da görünmektedir. Yürüyüşünü uzatmak isteyenler, kuzey zirvesine kadar patikadan devam edebilmektedirler. Ancak kuzey zirvesine gidiş yolunun son 30 metresini tırmanmak çok zor ve tehlikelidir. Bu yüzden çok profesyoneller tarafından tercih edilmektedir. Bu zorlu yürüyüşün sonu, bir o kadar da büyüleyicidir. Kuzey zirvesinin manzarası, görkemli ve nefes kesicidir. Dağın üç zirvesi de buradan görülebilmektedir.

Alagöz Dağı, manyetik ve doğaüstü efsaneleri ile dünyanın dört bir yanında ünlü olmuştur. Anormal bölgeler, bilim adamları için hala çözülememiş bir gizem olmaya devam etmektedir.

Alagöz Dağı, ayrıca "gizemli noktalar", "yerçekimi tepeleri", "manyetik tepeler" ve "gizemli tepeler" olarak da bilinmektedir.

Alagöz Dağı’nın Cazibeleri

Alagöz Dağı’nda zirvelere yapılan yürüyüşün yanı sıra; 4. yüzyıldan kalma dikkat çekici Amberd Kalesi, Agarak’ın 5.000 yıllık tapınak kompleksi, Byurakan Rasathanesi ve Muğni Manastırı da görülmeye değerdir. Ayrıca dağın çevresinde yamaç paraşütü ve alt yamaçlarda mantar toplama etkinlikleri yapılmaktadır.

Alagöz Dağı’nın başlangıç noktasında yer alan Kari Gölü, mutlaka görülmesi gereken şahane bir yerdir. Göl, çoğunlukla kar ve buz ile kaplıdır. Burada ziyaretçiler, geleneksel Ermeni kış çorbası Khash içebilmekte ve kültürel olarak bütünleşmiş votka ikilisi ile hem bedenlerini hem de ruhlarını ısıtabilmektedirler.

Alagöz Dağı, yıldız ve uzay gözlemi için ideal bir yerdir. Bilim adamları, dünyanın en büyük teleskoplarından bazılarını kullanarak kozmik ışınlar ve güneş patlamaları hakkında veri toplamaktadır. Bu nedenle Kari Gölü’nün kenarındaki gözlemevlerinde yıl boyunca çalışmaktadırlar. Alagöz Dağı’ndaki gözlemevleri, Ermenistan’ı Sovyet döneminde dünyanın astrofizik merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Alagöz Dağı’nın yamaçlarında, tarih öncesi kültürün izleri korunmuştur. Kaya oymaları ile su rezervuarlarının ve suya ibadeti simgeleyen kaynakların yakınında, dev "ejderha taşları" yer almaktadır. Ayrıca Alagöz yamaçları çok verimlidir. İlkbahar ve yaz aylarında alpn çayırları ve meralarıyla kaplıdır. Birçok endemik bitki burada yetişmektedir. Hayvan türleri de oldukça zengindir; jerboa, tavşan, tilki, kurt, farklı kertenkele ve yılan türleri burada yaşamaktadır.

Alagöz Dağı’nı Ziyaret Edeceklere Tavsiyeler

Alagöz Dağı, son zamanlarda maceraseverler için ünlü bir yürüyüş yeri haline gelmiştir.

Alagöz Dağı’nda yürüyüş yapmak için en iyi zaman, mayıstan eylüle kadar olan süreçtir. Ziyaret edeceklerin yanlarına güneş gözlüğü, güneş kremi, bir şişe su ve diğer kişisel eşyalar gibi tüm temel ürünleri içeren bir sırt çantası almaları tavsiye edilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Ermenistan Vizesi

Ermenistan gri, yeşil, siyah ve bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarından ülkeye girişler için vize talep etmektedir. Türkiye’de hiç Ermenistan Konsolosluğu bulunmadığından tüm başvuru işlemleri online ya da kapıda gerçekleşmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.