Batı Yarımkürenin En Yüksek Yapısı: Özgürlük Kulesi

Önceki
Özgürlük Kulesi

Özgürlük Kulesi

Sonraki
20 dk'lık okuma
425 kişi okudu

Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek binası olarak kabul edilen Özgürlük Kulesi, New York’un Lower Manhattan bölgesinde bulunmaktadır. 

Günümüzde Dünya Ticaret Merkezi’nin binası olarak geçen kule, 541 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek binaları arasında yerini almaktadır. 2001 yılında bir terör saldırısı sonucu yıkılan ve dönemin Dünya Ticaret Merkezi olarak kabul edilen İkiz Kuleler’in yerine inşa edilmiştir.

Kısaca Özgürlük Kulesi Tarihçesi

Batı yarım kürenin en yüksek binası olarak kabul edilen Özgürlük Kulesi, günümüzde Dünya Ticaret Merkezi’nin ana binası olarak hizmet vermektedir. 2001 yılında terör saldırısında yıkılan kulelerin yerine inşa edilerek, simgesel bir anlam kazanmıştır.

Özgürlük Kulesi’nin yapılması için atılan ilk adım, 2002 yılına kadar uzanmaktadır. Önceki ticaret merkezi olan İkiz Kuleler’in enkazlarının temizleme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandıktan sonra, Lower Manhattan Development Corporation, burada yeni bir binanın yapılması için girişimlerde bulunmuştur. Bundan dolayı yeni yapının baş mimarını bulmak için bir yarışma düzenleneceğini ilan etmiştir. Yapılan yarışma sonucu Polonya doğumlu Amerikalı bir mimar olan Daniel Libeskind yarışmayı kazanmış ve günümüzdeki Özgürlük Kulesi’nin planlayıcısı olmuştur.

İlk etapta Mimar Libeskind, Özgürlük Anıtı’nı çağrıştıran ve orijinal Dünya Ticaret Merkezi ile aynı yükseklikte duran asimetrik bir kule mimarisini benimsemiştir. 1776 yılında gerçekleşen Amerika’nın bağımsızlığını sembolize etmek için Özgürlük Kulesi’nin tasarımın üzerindeki anten ile birlikte toplam uzunluğu 1776 fit yani 514 metre olarak belirlenmiştir. Bu gibi çeşitli sembolik anlamlarından dolayı Özgürlük Kulesi olarak adlandırılmıştır.

2004 yılına gelindiğinde ise David Childs, Özgürlük Kulesi’nin tasarımını devralarak, temelde sekizgen olan ve üst kısma doğru incelerek dikdörtgen bir prizmaya dönüşen simetrik ve daha geleneksel bir kule tasarımını benimsemiştir. Yine aynı yıl içerisinde temeli atılan binanın inşaatı 2006 yılına kadar başlamamıştır. Yaklaşık 6 yıl kadar süren bir inşa sürecinin ardından kule, 2012 yılında tamamlanmıştır. Açılması ise 3 Kasım 2014’te gerçekleştirilmiştir.

Toplamda 104 katlı olan Özgürlük Kulesi’nin 100, 101 ve 102. katları halka açık bir restorana, gözlem güvertesine ve bir bara ev sahipliği yapmaktadır. Amerika’nın en yüksek binası olarak New York’un eşsiz manzarasını gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda gökdelenin yeraltı katında, Manhattan’ın en büyük alışveriş merkezi olan Westfield World Trade Center bulunmaktadır.

Özgürlük Kulesi Hakkındaki İlginç Bilgiler

New York’un Lower Manhattan bölgesinde yer alan ve Amerika’nın en yüksek binası olarak ön plana çıkan Özgürlük Kulesi, Dünya Ticaret Merkezi’nin ana binası olarak kullanılmaktadır. İkiz Kuleler’in yıkılmasının ardından, 5 yıl sonrasında inşaatına başlanmıştır. 2006’da başlanılan inşaat, 2012 yılında son bulmuş ancak 2014 yılına kadar hizmete açılmamıştır.

Özgürlük Kulesi, oldukça geniş bir alana sahip olmasına ek olarak bünyesinde 73 asansörü barındırmaktadır. Bu asansörler batı yarımküredeki en hızlı asansörler olarak ön plana çıkmaktadır. Üstelik asansörlerden beş tanesi saatte 36,5 kilometreden fazla hıza sahip ekspres asansörlerdir.

Özgürlük Kulesi’nin 541 metrelik yüksekliğine eş değer olan 1776 fitlik yüksekliği, Amerika tarihinde 4 Temmuz’da Pennsylvania’da gerçekleşen en önemli anlardan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Bildirgesi’nin imzalandığı yılın sembolüdür. Bu bildirge ile Amerika, İngiltere’nin yönetimi altından çıkarak, kendi bağımsızlığını ilan etmiştir.

Amerika’nın en yüksek binası Özgürlük Kulesi’nin ana mimarı olan David Childs, küresel çapta ün kazanan Skidmore, Owings & Merrill’in başkanlığını yapmaktadır. Childs, aynı zamanda Chicago’nun en yüksek binası olan John Hancock Center ve Willis Tower ve Dubai’de bulunan Burj Khalifa’nın mimarlığını da yapmıştır.

Özgürlük Kulesi, aynı zamanda tamamlandığında dünyanın en pahalı binası olarak da ün kazanmıştır. Şubat 2007’de yapılan ilk tahmin sonucunda, kule bittiğinde yaklaşık 3 milyar dolara mal olacağı varsayılmıştır. Nisan 2012’ye kadar, maliyet 3,9 milyar dolara yükselerek, dünyanın en pahalı binası olarak ün kazanmasına neden olmuştur.

İkiz Kuleler’in bulunduğu alanın bir kısmına inşa edilen Özgürlük Kulesi’nin güney kısmı bir anıta dönüştürülmüştür. 2001’de hayatını kaybeden 2977 kişi ile 1993’te meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 6 kişinin anısına yapılmış anıt, bu olayların anılarını korumaya adanmış kar amacı gütmeyen bir kurum tarafından işletilen bitişik bir müzeye de sahiptir.

Özgürlük Kulesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Özgürlük Kulesi’ni ziyaret etmek için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. 13 ile 64 yaş arası için giriş ücreti 43 dolar, 65 yaş ve üzeri için giriş ücreti 37 dolardır. Ayrıca 5 yaş altı çocuklar için ise giriş ücretsizdir. Ziyaretler, çok kalabalık olabileceğinden ötürü 1 saat ile sınırlandırılmıştır. Özgürlük Kulesi’nde bir saati dolduran ziyaretçilerin ayrılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Özgürlük Kulesi gözlem kulesi haftanın her günü 09.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kulenin restoran ve bar bölümü ise 13.00’da açılmakta ve 21.00’da kapanmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Amerika Birleşik Devletleri Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri turist vizesi almayı planlayan ziyaretçiler, ilgili konsolosluklara başvurmalı, DS-160 vize başvuru formunu doldurmalı ve belirtilen evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.