New York’un En Yüksek Dördüncü Sembolik Binası: Empire State

Önceki
Empire State

Empire State

Sonraki
41 dk'lık okuma
814 kişi okudu

Dünyanın en popüler binalarından birisi olan Empire State, Amerika’nın New York şehrindeki 5. cadde üzerinde yer almaktadır. Günümüzde New York’taki en yüksek 4. ve Amerika’daki en yüksek 6. bina olma unvanına sahiptir. Sadece 1 yıllık inşa sürecinin ardından tamamlanan Empire State binasının yapım aşamasında 3500 kişi çalışmıştır. 102 kattan oluşan binanın yüksekliği ise 380 metredir.

Empire State’in Tarihine Genel Bir Bakış

New York’un Manhattan bölgesinde bulunan Empire State, anten kulesi dahil olmak üzere 443 metre yüksekliğe sahiptir. 1931’de tamamlandığında, Dünya Ticaret Merkezi’nin 1972 yılında hizmete açılmasına kadar ortalama 40 yıl boyunca dünyanın en yüksek binası olarak anılmıştır. Empire State Binası, Art Deco tarzında tasarlanmıştır ve yapıldığı dönemden bu yana Amerika’nın kültürel simgesi olarak kabul edilmektedir.

Empire State binasının yapılma fikri, Walter Chrysler ile John Jakob Raskob arasında oluşan rekabetten doğmuştur. Her iki ünlü mimar, New York’un en yüksek binasını yapma düşüncesi ile yeni projeler oluşturmaya başlamıştır. İlk olarak rekabetin öncülerinden Chrysler, kendi ismini alacak olan Manhattan’ın merkezindeki ünlü Chrysler Binası üzerinde çalışmaya başlamıştır. 

Raskob ise çeşitli yatırımcıları bir araya getirerek, binayı tasarlamak için ünlü mimarlık firması Shreve, Lamb ve Harmon Associates ile anlaşma yapmıştır. Ortaya çıkardıkları Art Deco tarzındaki taslak kabul edilerek Empire State’in inşaat sürecine başlanmıştır. 40 milyon dolarlık bütçeyle bir yıl içerisinde tamamlanan Empire State, dönemin en yüksek binası olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır.

Empire State Hakkında İlginç Gerçekler

Empire State, dünyayı kasıp kavuran 1929 yılının Ekonomik Buhran döneminde inşa edilmiştir. Buhran dönemine denk gelen inşaat süreci, günde 3400 işçinin çalışması ile devam etmiştir. Dönemin ekonomik koşulları göz önüne alındığında, işçilerin ücretleri doğrudan ödenmiş ve ekonomik buhranın etkileri işçilere yansıtılmamıştır. 

Empire State binasının tepesi zeplinlerin yerleştirilebileceği şekilde tasarlanmıştır. O zamanlar zeplinlerin dünya genelinde popüler olacağı düşünülse de, gerektiği kadar popüler olmamasından dolayı hiçbir zaman kullanılmamıştır.

Günümüzün en popüler yapılarından birisi olarak kabul edilen Empire State, bir ticaret merkezi olarak ön plana çıkmaktadır. Bünyesindeki ilk 85 kat, ticarethane ve ofisleri içermektedir. 86. kat ise halkın 360 derecelik New York manzarasını gözlemleyebildiği bir yerdir. Kalan 16 kat, 102. kattaki bir gözlemevi ile kapatılan Art Deco kulesini temsil etmektedir.

Empire State aynı zamanda dünya üzerinde yer alan 100’den fazla katı bulunan ilk bina olma unvanına sahiptir. Toplamda 6500 penceresi ve 73 asansörü vardır. Ayrıca girişten 102. kata kadar 1860 basamaklı merdiveni bulunmaktadır. Bina içerisinde toplam 1000 iş yerine ait ofis mevcuttur. Binanın yapımında 113 kilometre uzunluğunda boru ve 762 kilometre uzunluğunda elektrik kablosu kullanılmıştır. Üstelik yaklaşık 9000 adet musluk mevcuttur.

2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, binada her gün yaklaşık 21.000 kişi aynı anda çalışmaktadır. Bu çalışan sayısı ile Empire State, Pentagon’dan sonra Amerika’nın en büyük ikinci tek merkezli ofis kompleksi olma ünvanına sahip yapıdır.

Empire State’in ilk orijinal yapısı 64 asansörlü olarak inşa edilmiştir. Ancak günümüzde servis asansörleri de dahil olmak üzere toplam 73 asansör bulunmaktadır. Bir hediyelik eşya dükkanını ve binanın yapımını detaylandıran bir serginin bulunduğu 80. kata asansörle çıkmak, bir dakikadan az sürmektedir.

Empire State binasının lobisi üç katlıdır ve kuleye 1952 yılına kadar eklenmemiş olan antensiz gökdelenin alüminyum kabartmasını barındırmaktadır. 1960’lara kadar lobinin tavanını hem gökyüzünden hem de Makine Çağı’ndan ilham alınarak tasarlanan Art Deco bir duvar resmi süslemiştir. Ancak 1960’larda bu resim kaldırılarak tavan daha modern bir döşeme ve floresan aydınlatma ile kaplanmıştır.

Empire State Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Empire State, çoğu ziyaretçinin New York’a geldiğinde ilk ziyaret ettiği yerlerden birisidir. Dünyaca ünlü olan bu yapı, her yıl 4 milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilmektedir. Empire State’in gözlem noktası yılın 365 günü, sabah 08.00’dan gece 02.00’a kadar açıktır. Ayrıca ziyaretçileri gözlem katına çıkaran son asansör, gece 01.15’te yukarı çıkmaktadır.

Empire State’in gözlem katlarına çıkarken ödenmesi gereken bilet ücretleri ise şu şekildedir:

  • Yalnızca 86. katındaki gözlem katına çıkmak için ödenmesi gereken ücret, yetişkinler için 44, çocuklar için 38 ve yaşlılar için ise 42 dolardır.

  • Hem 86. kat hem de 102. katı görmek isteyenlerin en çok tercih ettiği biletin ücreti ise yetişkinler için 77, çocuklar için 71 ve yaşlılar için 75 dolardır.

  • Son bilet türü ise 86. kata aynı gün iki kez giriş yapmayı sağlamaktadır. İkili bilet yetişkinler için 136, çocuklar için 112 dolardır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Amerika Birleşik Devletleri Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri turist vizesi almayı planlayan ziyaretçiler, ilgili konsolosluklara başvurmalı, DS-160 vize başvuru formunu doldurmalı ve belirtilen evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.