Romanya’ya Vize Başvurusu Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Romanya Vizesi

Romanya Vizesi

57 dk'lık okuma
535 kişi okudu

Turistik vize işlemlerinde bilinmesi gereken en temel şey, Romanya tatili için Schengen vizesine başvurulması gerektiğidir. Turist vizesi almayı planlayan Türk vatandaşları hazırladıkları bütün evrakları Romanya Konsolosluğu’na teslim etmelidir. Ancak evrak tesliminden önce, tatil vizesi alacak kişiler konsolosluktan randevu alarak sistematik bir şekilde ilerlemelidir. Romanya, Schengen bölgesinde yer alan bir ülke olduğu için vizenin onaylanmasının ardından 90 gün boyunca ziyaret edilebilmektedir.

Romanya Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Romanya, yeşil (hususi), gri (diplomatik) ve gri (hizmet) pasaport sahiplerini 90 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaf tutmaktadır. Ancak bordo (umuma mahsus) pasaport hamillerinin Schengen vizesine başvurması gerekmektedir. Gerekli olan bütün evraklar toplandıktan sonra, online olarak randevu alıp konsolosluğa gidilmelidir. 

Romanya Vizesi için Gerekli Evraklar

Romanya vize başvurusu, e-vize sistemi üzerinden form doldurularak başlatılabilmektedir. Ardından, doğrudan konsolosluğa gidilerek süreç tamamlanmaktadır. Romanya vizesi için gerekli evraklar ise vize başvuru türüne göre değişiklik gösterse de hemen hemen hepsinde standart belgeler bulunmaktadır.

Romanya vizesi kapsamında kullanılacak pasaport, seyahat bitimi sonrasında 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır. Ayrıca eski ve yıpranmış olanlar kabul edilmemektedir. Ek olarak, güncel tarihli biyometrik fotoğraf ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi de evraklar arasında bulunmalıdır. 

Başvuru formunda verilen maddi durum bilgileri ise kanıtlanabilir nitelikte olmalıdır. Seyahat boyunca harcanması beklenilen para miktarının hesapta bulunması ve son 3 aylık hesap dökümünün onaylı çıktısının alınması gerekmektedir. Eğer ziyaret edecek kişi herhangi bir meslek sahibi ise maaş bordrosu ve iş yerinden alınan onaylı bir izin belgesi de evraklar arasına eklenmelidir.

Romanya seyahati boyunca geçerli olan ve uluslararası çapta kullanılabilen sağlık sigortası yaptırmak da zorunludur. Ayrıca Romanya’da bir akraba ya da arkadaş ziyareti söz konusu olduğunda, ülkede ikamet eden kişi noter onaylı bir davetiye ve orada yaşadığını kanıtlayan ikametgah belgelerini göndermelidir. 

Romanya vizesi için teslim edilecek evraklar arasında, seyahat boyunca kalınacak otel bilgileri de bulunmalıdır. Şayet kişi, bir evde ya da kiralık bir dairede kalacak ise tapu ispatı veya kira kontratı sunulmalıdır. Araç ile gidilmesi durumunda da ruhsat, sürücü belgesi ve sigorta poliçesi de ibraz edilmelidir.

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Romanya vize randevuları, oldukça basit bir işleme tabidir. Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden online başvuru yapılarak gerçekleştirilmektedir. Tarih ve saat ise e-vize sistemi tarafından otomatik olarak verilmekte olup kişiye seçim yapma şansı sunulmamakta ve belirlenen zamana kadar bütün evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması istenmektedir. Şayet randevu alıp sonrasında Romanya tarih değişikliği yapmak isteniyorsa, iletişim aracı olarak e-posta kullanılmalıdır. Romanya konsoloslukları tarafından yüz yüze gerçekleştirilen müracaatlar değiştirilmek istendiğinde, konsolosluğun resmi mail adresine e-posta gönderilmelidir.

Romanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Turistlerde merak uyandıran bir diğer şey ise Romanya vizesi kaç günde çıkar sorusunun yanıtıdır. Başvuru yapılacak vize türü, sürecin değişmesindeki en temel etkendir. Ayrıca konsoloslukta fazla yoğunluk varsa, vize çıkış tarihinde gecikmeler yaşanabilmektedir. C tipi olarak adlandırılan turist vizesi başvurusu, bütün evrakların doğru ve tam olarak teslim edilmesinin ardından 3 – 15 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

Romanya D tipi uzun süreli vizelerin neticelendirilmesi ise daha fazla vakit almaktadır. Bunun sebebi ise istenilen belgelerin yoğunluğu ve gerekli incelemelerin zaman alıyor olmasıdır. Romanya Konsolosluğu, D tipi uzun süreli vizeler için 2 – 8 hafta arasında tamamlanma süreci olduğunu bildirmiştir. Ayrıca olası ekspres vize randevusu bulunmamakla birlikte, acil durumlarda doğrudan konsolosluğun aranması tavsiye edilmektedir. 

Romanya Vize Masrafları

Romanya vize ücreti, başvurulan vize türüne ve yaş aralığına bağlı olarak değişmektedir. Kısa süreli ya da turist vizesi olarak bilinen C tipi vize için yetişkinlerin ödemesi gereken harç bedeli 80 euro, 6 – 12 yaş arasındaki çocuklar için yatırılması gereken tutar 40 euro ve D tipi vizeler için talep edilen konsolosluk harç ücreti ise 120 euro olarak belirlenmiştir.

Romanya vizesi için talep edilen konsolosluk harç ücreti öğrencileri ve onlara refakat eden kişileri kapsamamaktadır. Ayrıca bilimsel araştırma için gidenler bunu kanıtlayacak evraklara sahip ise harçtan muaf tutulmaktadır. Şayet Romanya vize başvurusu reddedilirse, para iadesi yapılmamaktadır. Kişi tekrardan başvuru işlemlerini gerçekleştirerek harç ücretlerini ödemek zorundadır. 

Romanya Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Romanya vizesi başvurusu yapanlar, zaman zaman ret cevabı ile karşı karşıya gelmektedir. Olumsuz yanıt alınmasındaki temel sebepler arasında ise tahrip edilmiş ya da eksik evraklar, verilen bilgilerin kanıtlanamaması ya da sahte veri içermesi bulunmaktadır. Böyle durumlarda Romanya Konsolosluğu ve Romanya Büyükelçiliği başvuru sahiplerine vize reddi kararına itiraz etme hakkı sunmaktadır. Ancak ret cevabının ardından herhangi bir para iadesi yapılmamaktadır. Bütün harçların tekrardan ödenmesi gerekmektedir.

Romanya vize reddi söz konusu olduğunda yapılacak ilk işlem, amacı anlatan detaylı bir vize talep dilekçesi yazmak olmalıdır. Arzuhal içerisinde; seyahatin amacı, tarihler, Türkiye’de ne işle ilgilenildiği ve tekrardan Türkiye’ye dönüş yapılacağını garantileyen bilgiler yer almalıdır. Dilekçenin yanında sunulan gerekli evrakların tekrardan teyidi büyük önem taşımaktadır. Bütün evrakların doğru, tam ve kanıtlanabilir nitelikte olması gerekmektedir. Ardından konsolosluk üzerinden tekrardan randevu alarak dilekçe ile birlikte bütün gerekli belgeler teslim edilmelidir. 

Romanya Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Romanya vize başvurusunun ilk adımı online olarak gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise dosyaların teslimi için belirli bir tarih verilmektedir. Genel olarak bütün Romanya vize başvuru işlemleri konsolosluk dahilinde yapılmakta olup herhangi bir aracı kurum ya da temsilci bulunmamaktadır. Başvuru yapacak kişi bulunduğu şehirdeki konsolosluğa giderek işlemleri yüz yüze gerçekleştirmelidir. 

  • Romanya Ankara Büyükelçiliği 

Adres: Kiz Kulesi Sok. no. 7, Gazi Osman Paşa (GOP), 06610 Ankara

Telefon: +9 0312 447 7945

Romanya Ankara Büyükelçiliği’nin görevi dahilinde olan şehirler Adana, Bayburt, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Şırnak, Adıyaman, Bingöl, Eskişehir, Kilis, Niğde, Tokat, Ağrı, Bitlis, Gaziantep, Kırıkkale, Ordu, Trabzon, Aksaray, Bursa, Giresun, Kırşehir, Osmaniye, Tunceli, Amasya, Çankırı, Gümüşhane, Konya, Rize, Van, Ankara, Çorum, Iğdır, Malatya, Samsun, Yozgat, Antalya, Diyarbakır, Hakkari, Karaman, Siirt, Ardahan, Edirne, Hatay, Kahramanmaraş, Sinop, Artvin, Elazığ, Kars, Mardin, Sivas, Batman, Erzincan, Kastamonu, Muş ve Şanlıurfa’dır. Bu şehirlerde yaşayan kişiler, doğrudan Romanya Ankara Konsolosluğu’ndan başvuru yapabilirler.

  • Romanya İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Etiler, Yanarsu Sk. Narin Sitesi No:42, 34437 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: (0212) 358 35 41

Romanya İstanbul Başkonsolosluğu’nun görevi dahili olan şehirler arasında Bartın, Düzce, Kırklareli, Sakarya, Zonguldak, Bilecik, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Bolu, Karabük, Kütahya ve Yalova bulunmaktadır. Belirtilen şehirlerde ikameti bulunan kişiler yalnızca bu konsolosluğa başvuru yapabilmektedir.

  • Romanya İzmir Başkonsolosluğu

Adres: Alsancak, 1479 Sok. No:9, 35220 Alsancak/Konak/Konak/İzmir

Telefon: (0232) 465 04 63

Romanya İzmir Başkonsolosluğu’nun görevi dahilinde olan şehirler arasında Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, İzmir, Muğla, Aydın, Burdur, Denizli, Mersin, Manisa ve Uşak bulunmaktadır. Belirtilen şehirler dışında ikamet edenler konsolosluğa başvuru yapamamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.