Pakistan Meşhur Yemekleri

Pakistan mutfağı hakkında söylenecek ilk şey pilav ve ekmeğin oldukça önemli bir yere sahip olmasıdır. Ekmek tüm öğünlerde sofralarda yerini alırken pilav ise Pakistan mutfağında bir ana yemek olarak kabul edilmektedir. Ülkenin geleneksel mutfağında pilav, çeşitli soslar ve baharatlarla lezzetlendirilerek hazırlanmaktadır. Pilav çeşitleri arasında en meşhur olan zardadır. Buna ek olarak sebze ya da et yemekleri de sofralarda pilava eşlik etmektedir. 

Pakistan’ın geleneksel yemeklerinde baharatlar olmazsa olmazdır. Özellikle zencefil, kakule, tarçın, köri, zerdeçal ve garam masala kullanılan en popüler baharat çeşitleridir. Bu baharatlar bilindik tariflere bile bambaşka aromalar katarak Pakistan’ın geleneksel yemeklerinin oldukça farklı ve lezzetli olmasını sağlamaktadır.

Chicken karahi, şüphesiz Pakistan’ın en ünlü yemeklerinden biridir. Bu yemeğin adındaki “karahi”, pişirildiği derin ve kalın tavadan gelmektedir. Yemeğin ana malzemeleri ise tavuk, acı toz biber, kimyon, zencefil, yeni bahar, kakule, domates ve sarımsaktır. Chaat ise ülke genelindeki en popüler sokak yemeğidir. Bu yemeğin tuzlu, baharatlı, tatlı ve ekşi çeşitleri yapılmaktadır. Öte yandan Pakistan, tatlılarıyla da turistlere bambaşka lezzetler sunmaktadır. Pakistanlıların en sevdiği tatlıların başında helva ve sütlaç yer almaktadır. Aslında helva tatlı olmasının yanı sıra aynı zamanda geleneksel bir Pakistan kalvaltılığıdır. Kahvaltıda helvanın yanına geleneksel olarak poori adı verilen yumuşak ve dolgun bir kızarmış hamur, aaloo ki bhaji ve cholay eşlik etmektedir. Böylece ortaya halwa poori adı verilen bir kahvaltılık tarif çıkmaktadır. Pakistan’ın geleneksel tatlıları arasından farklı bir lezzeti keşfetmek isteyenlere ise barfi ve mithai sütlü raitayı mutlaka denemeleri önerilmektedir.

Daal Chawal

Daal chawal, Nepal ve Hindistan gibi farklı ülkelerde de popüler olan Pakistan’a özgü bir yemektir. Kırmızı ve sarı mercimek ile pirinç kullanılarak hazırlanan daal chawal, özellikle Pakistan’a giden vejeteryan turistlerin muhakkak denemeleri gereken bir lezzettir. Daal Chawal, ülke genelindeki pek çok restoranda ana yemek olarak servis edilmektedir.

Kata-kat

Kata-Kat, Pakistan’da oldukça popüler bir et yemeğidir. Karaçi kentine özgü olan bu yemek böbrek, beyin, yürek gibi farklı sakatatların kuzu pirzolası ile tereyağında kavrulması ile hazırlanmaktadır. Kata-kat geleneksel paratha yani bazlama ya da roti ekmeği eşliğinde servis edilmektedir.

Peshwari Naan

Pakistan’ın Peşaver kentine özgü bir ekmek olak Peshwari naan, ülke genelinde çok sevilmektedir. Bu ekmeği diğer naan tariflerinden ayıran ise badem, kurutulmuş Hindistan cevizi ve kuru üzüm ile lezzetlendirilmesidir. Ekmeğin hamuru ise klasik naan tariflerinde olduğu gibi un, su, maya, şeker, yağ ve tuz ile yapılmaktadır. Fırından çıkar çıkmaz ise üzerine tereyağı ya da ghee sürülmektedir. Bu lezzetli ekmek, Pakistan’da pek çok yöresel yemeğin eşlikçisidir.

Sajji

Sajji, Pakistan’ın Belucistan eyaletine özgü geleneksel bir yemektir. Geleneksel olarak tuz ve birkaç baharatın karışımı ile marine edilen tavuk eti ile yapılmaktadır. Tercihe göre kuzu eti ile hazırlanan versiyonları da bulunmaktadır. Marinasyon sırasında kullanılan baharatlara ise yeşil papaya ezmesi eklenebilmektedir. Pakistan’da sajji bütün tavukların şişe geçirilip açık ateşte pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Dışı gevrek içi ise sulu ve yumuşak olan sajji genellikle pirinç pilavı ve naan ekmeği ile servis edilmektedir.

Shab Daig

Shab daig, Pakistan’ın Keşmir bölgesine özgü bir yemektir. Yemeğin adı gece anlamına gelen shab ve büyük kazan anlamına gelen daig kelimelerinden türetilmiştir. Shab daigin adının çıkış noktası ise pişirilme tekniğinden gelmektedir. Geleneksel versiyonu horoz eti ile hazırlanan yemek gece boyunca odun ateşinde üzeri hamurla kapatılan bir kazanda yavaş yavaş pişirilmektedir. Ertesi gün ise pirinç eşliğinde servis edilmektedir. Kış günlerinin vazgeçilmezi olan shab daig günümüzde kırmızı et ile hazırlanmakta ve genellikle buharda pişirilen pirinç ile tüketilmektedir.

Sindhi Biryani

Sindhi biryani, Pakistan’ın Sind eyaletine özgü ve ülke genelinde çok sevilen geleneksel bir yemektir. Tüm biryani tariflerinde olduğu gibi sindhi biryanide de basmati pirinç ve et yemeğin baş kahramanıdır. Yemekte et olarak genellikle kuzu, keçi ya da tavuk tercih edilmektedir. Bunlar haricinde kullanılan malzemeler ise domates, patates, soğan, kuru erik, kırmızı biber, nane, kakule gibi baharatlardır. Elbette biryaninin olmazsa olmazı olan et de yemekte yer almaktadır.

Şahi Tukray

Şahi tukray, köklerinin Mughlai mutfağına dayandığı düşünülen Pakistan’a özgü yöresel bir tatlıdır. Adı “imparatorun lokmaları” anlamına gelen bu tatlı tarifi, kızarmış ekmeklerin üzerine sıcak süt şerbeti dökülmesi ile hazırlanmaktadır. Tatlıya asıl tadını ise kakule ve safran ile zenginleştirilen süt şerbeti vermektedir. Oda sıcaklığında soğutulduktan sonra tatlı badem ve Antep fıstığı ile süslenerek servis edilmektedir. Pakistan’da özellikle Ramazan ayında iftar sofralarından eksik olmayan tatlı, bayram ziyaretlerinin de vazgeçilmez ikramlığıdır.

Pakistan’da nerede yemek yenir sorusuna cevap niteliği taşıyan pek çok restoran hizmet vermektedir. Özellikle Lahor kentinde geleneksel yemeklerin sunulduğu restoranlara sıkça rastlamak mümkündür. Butt Karahi, Lahor’daki en popüler restoranlardan biridir. Bunun yanı sıra İslamabad’da bulunan Savour Foods ise Pakistan lezzetlerinin en iyi şekilde sunulduğu mekanların başında gelmektedir.

Pakistan’da Türk yemeklerini özleyen ziyaretçiler için de uygun mekânlar hizmet vermektedir. Lahor şehrinde bulunan Turkish Restaurant and Cafe ve Turkish Doner Kebab gibi başarılı mekânlarda Türk yemek kültürünün en güzel lezzetlerinin tadını çıkarmak mümkündür. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Pakistan Vizesi

Pakistan gri, siyah ve yeşil pasaport sahibi vatandaşlardan 90 gün sınırı ile vize istememektedir. Bordo pasaport sahibi olan turistler ise her durumda vize almalıdır. Başvurular konsolosluk ve büyükelçiliklerden ya da e-vize sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.