Özbekistan Gezilecek Yerler Listesi 2024

İpek Yolu üzerinde yer alan Özbekistan, Orta Asya ülkeleri olan Kazakistan, Tacikistan ve Afganistan’a sınır komşusudur. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle hayran bırakan Özbekistan, gidilmesi gereken yerler arasındaki tarihi mekanları ile gezginlerin dikkatini çekmektedir. Turistik yerleriyle merak uyandıran ülke, Orta Çağ’dan daha eskiye uzanan sayısız mekanlara sahiptir. Özbekistan’da görülecek yerler denildiğinde ; Gur-I Emir Kalesi, Bibi Hanım Camii, Buhari’deki Ark Kalesi ve Özbekistan Uygulamalı Sanatlar ile Sanat Nukus müzelerini akla ilk gelen mekanlardır.

Afrasiyab Semerkand

Afrasiyab, Semerkant şehrindeki Bibi Hanım Camii’nin yakınındaki bir tepelik alanda bulunan antik bir yerleşim yeridir. Antik site, MÖ 7. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Tarihi boyunca birçok işgale uğrayan şehir, Cengiz Han tarafından tamamen yıkılmıştır. Afrasiyab’da, antik yaşamı anlamamızı sağlayan birçok arkeolojik buluntu gün yüzüne çıkarılmıştır.

Uluğ Bey Medresesi

Uluğ Bey Medresesi, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yer alan tarihi bir yapıdır. Medrese, 1417 yılında ünlü mimarlar İsmail İsfahani ile Necmeddin Buhari tarafından tasarlanmış ve Uluğ Bey tarafından yaptırılmıştır. Uluğ Bey, şehirde bilimi ve ilimi geliştirme amacı ile medreseyi inşa ettirmiştir. 17. yüzyılın sonuna kadar da bu amacını gerçekleştiren medresenin bilimsel öneminin yanı sıra mimarisi de da birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.

Uluğ Bey Rasathanesi

Uluğ Bey Rasathanesi, Timur hükümdarı Uluğ Bey’in astronomi aşkı ile ortaya çıkmış bir yapıdır. Özbekistan’ın Semerkant kentinde yer alan rasathanede, dönemin en büyük meridyen yayı bulunmaktadır. Bu sayede rasathane, günümüzde kullanılan astronomi bilgilerinin neredeyse tamamının keşfedildiği bir yer olmayı başarmıştır.

Registan Semerkand

Registan, Semerkant’ın antik merkezinin kalbinde yer almaktadır. Üç büyük ve mimari özellikleri birbirine benzeyen medreselere ev sahipliği yapmaktadır. Bu medreseler Registan’ı, dünya çapında popüler hale getirmiştir. Her biri, eşsiz Doğu mimarisinin nadide örnekleridir. Günümüzde Registan Meydanı; çeşitli konserlere, kutlamalara ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Bibi Hanım Camii

Bibi Hanım Camii, Semerkant’ın merkezinde bulunmaktadır. Timur, 1399 yılında caminin inşa emrini vermiş ve yapının inşası 1404’te tamamlanmıştır. Timur, caminin gücünün ve kudretinin bir simgesi olarak devasa boyutlarda inşa edilmesini istemiştir. Caminin yapımı için çeşitli yerlerden mimarlar ve mühendisler getirilmiştir. Tarihi boyunca birçok felakete uğramış ve neredeyse tamamen çökmüştür. Büyük bir restorasyon sürecinden sonra ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim sunmaya başlamıştır.

Gur-i Emir

Gur-i Emir, 1404 yılında inşası tamamlanmış bir mozoledir. Gur-i Emir’de; ünlü fatih Timur’un, Timur’un oğulları ve torunlarının mezarları yer almaktadır. Yapı, etkileyici bir mavi kubbeye ve minarelere sahiptir. Mozolenin dış cephesi ve iç cephesi, zengin boyamalarla ve süslemelerle donatılmıştır. Gur-i Emir, kendinden sonrakilere ilham olmuş Babür mimarisinin önde gelen modelidir.

Timur Heykeli

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan görkemli Timur Heykeli, Türk-Moğol hükümdarı Emir Timur adına dikilmiştir. Büyük hükümdar Emir Timur’un bağımsızlık sembolü olan ve tarihi gözler önüne seren bu anıt, ziyaretçilerin en çok ziyaret ettikleri mekanlardan olmaktadır.

Kalan Minaresi

Kalan Minaresi, Özbekistan’ın Buhara şehrinde yer almaktadır. 1127 yılında Karahanlı Padişah Arslan Han tarafından yaptırılmıştır. Yapı, Usta Bako tarafından tasarlanmıştır. Eşsiz mimariye sahip olan yapı Cengiz Han’ın istilası sırasında yıkılmayan yapılar arasında yer almaktadır. Cengiz Han yapının eşsiz mimarisinden etkilenerek yapının yıkılmamasını emretmişti. Kalan Minaresi günümüze kadar eşsiz güzelliği ile gelmiştir.

Şirdar Medresesi

Şirdar Medresesi, Semerkand’ın ünlü Registan Meydanı’ında yer alan bir yapıdır. Uluğ Bey Medresesi’nin karşısında konumlanan yapı, tasarımı ile de bu medresenin yansıması olarak tasarlanmıştır. Girişinde yer alan aslan ve güneş figürleriyle Özbekistan’ın sembolü haline gelmeyi başaran medrese, iki uzun minaresi ve masmavi kubbesi ile de ilgi çekmektedir.

İmam Buhari Türbesi

İmam Buhari Türbesi, Özbekistan’ın Semerkant kentine bağlı Hortang köyünde yer alan bir mozoledir. Türbede, ünlü hadis ilahiyatçısı İmam Buhari’nin kabri yer almaktadır. Geçirdiği restorasyonlar ile birlikte türbeye; cami, ofis binası, kütüphane, araştırma merkezi ve hediyelik eşya dükkanları eklenmiştir. Böylece etkileyici figürlere sahip mozaikler ile göz kamaştıran yapı, türbe kompleksine dönüşmüştür.

Tilla Kari Medresesi

Tilla Kari Medresesi, Semerkant’ın en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Registan Meydanı’nda yer almaktadır. Medrese, Semerkant Hükümdarı Yalangtush Bakhadur’un emriyle, 1646-1660 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış ve iç dekorasyonunda kullanılan yaldızlı süslemeler nedeniyle Tilla Kari; yani “altın ile süslenmiş” adı verilmiştir. Medrese, eşsiz bir mimariye ve dekorasyona sahiptir.

Chorsu Market

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Chorsu Pazarı, en eski geleneksel pazarıdır. Ziyaretçiler pazarda doğu baharatlarından el yapımı milli müzik aletlerine kadar pek çok ürünü görme ve deneme fırsatı bulmaktadırlar.

Emir Timur Meydanı

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Emir Timur Meydanı, 31 Ağustos 1994’te büyük hükümdar Emir Timur’un onuruna son kez adlandırılmıştır. Emir Timur Meydanı’nda hem tarihsel olarak büyük öneme sahip hem de Taşkent’in görkemli mimarisini gözler önüne seren yapılar bulunmaktadır.

Hazreti İmam Külliyesi

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Hazreti İmam Kompleksi, Taşkent’in en önemli din merkezlerinden biridir. Ziyaretçiler komplekste yer alan yapıları gezerken hem tarihi hem mimari hem de dini yönden bilgi sahibi olabilmektedirler.

Taşkent Hayvanat Bahçesi

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Taşkent Hayvanat Bahçesi, Orta Asya’nın en eski hayvanat bahçelerinden biridir. Egzotik kuş türlerinden akvaryumdaki köpek balıklarına kadar geniş hayvan türlerini gözler önüne seren bahçe, turistler arasında popüler mekanlardan biridir.

Aşkabat Parkı

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Aşkabat Parkı, Özbekistan ve Türkmenistan arasındaki dostluğun onuruna 2018 yılında açılmıştır. Eğlence noktaları, dinlenme yerleri ve özenli dekorasyonuyla ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olmaktadır.

Küçük Cami Taşkent

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Minor Mosque, Taşkent’in en genç camisidir. Görkemli beyaz mermer dış kaplaması ve içindeki zarif tasarımıyla ziyaretçilerin Taşkent gezisinde mutlaka görmeyi tercih ettiği yerlerdendir.

Anhor Lunapark

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Anchor Lokomotif, eşsiz bir eğlence ve kültür parkıdır. Birbirinden güzel eğlence noktalarıyla, etkinlikleriyle ve yerel havasıyla park ziyaretçilerin sevgisini kazanmayı başarmıştır.

Taşkent Televizyon Kulesi

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan TV Kulesi, Orta Asya’nın ikinci en yüksek yapısıdır. Taşkent’in kuşbakışı bir görünümünü sunan bu dayanıklı yapı ünlü dönen restoranıyla da ziyaretçilerin gezmeyi tercih ettiği yerlerden biridir.

Timur İmparatorluğu Tarih Müzesi

Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Emir Timur Müzesi, Timur hanedanlığının zengin tarihini gözler önüne sermektedir. Tarihi eserleri ve muhteşem doğu mimarisi ile Emir Timur Müzesi ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olmaktadır.

Kültürel açıdan zengin olan Özbekistan; özellikle Timur Müzesi, Registan Meydanı ve Taşkent Botanik Bahçesi’yle adını duyurmuştur. Keşfedilmemiş yerleriyle de misafirlerini şaşırtan ülkede; Kukeldash Medresesi, Chorus Pazarı, Itchan Kala ve Chimgon gibi önemli lokasyonlar da bulunmaktadır. Önceden ülkeyi ziyaret etmiş ve gördüklerini gezi yazısına aktarmış olan gezginlerden de yardım alan turistler, ülkedeki en özel yapıları görmek için rotalarını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda Özbekistan’da nerelere gidilir denildiğinde akıllara ilk olarak Taşkent gelmektedir. Nukus’taki Mizdakhan Necropolis ve Khudáyár Khán Sarayı’na da gidilmesi tavsiye edilmektedir. Özbekistan şehirlerinin tüm güzelliklerini görmek isteyen gezginler, kaç günde gezilir sorusunu sorduklarında minimum 4-5 gün cevabını almaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.