Avrupa’nın En Genç Başkenti Priştine Hakkında Bilgiler

Priştine Hakkında

Priştine Hakkında

39 dk'lık okuma
440 kişi okudu

Sırbistan sınırında yer alan ve Avrupa’nın en genç başkenti olarak bilinen Priştine’nin kuruluş tarihi, 17 Şubat 2008’dir. Kosova’nın bağımsızlığının Bill Clinton tarafından tanınmasının ardından Priştine’nin başkent olarak ilan edilmesi, Priştine ile ilgili bilgilerdendir. Köklü bir tarihi olan ve birçok medeniyetin yaşadığı Priştine’de, günümüzde pek çok kültürden insan yaşamaktadır. Şehirde, geçmiş zamanlara ait pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı ve Sırbistan devletlerinin izleri, Priştine’de hala görülmektedir. Priştine tarihi hakkında her şey, şehirde bulunan müzeler aracılığıyla öğrenilebilmektedir.

Tarihi kadar mutfağıyla da ön plana çıkan Priştine’de, sebze yemekleri ve kırmızı et oldukça önemlidir. Halk genellikle sebze yemekleri tüketmektedir ve bu yüzden sokaklarda, bu yemek türlerinin servis edildiği birçok restoran yer almaktadır. Kendilerine has bir sunum şekli ile servis ettikleri sudak balığı, ziyaretçilerin de oldukça ilgisini çekmektedir. Şehre özgü olan bir diğer ürün ise ayva, üzüm ve armut meyvelerinden yapılan rakılardır. Bu alkollü içecekler, hem yerli halk hem de ziyaretçiler tarafından sevilerek tüketilmektedir.

İklimi nedeniyle bol yağış alan Priştine’de kış ayları oldukça soğuk geçmektedir. Hava genellikle rüzgarlı ve kurudur. Bu nedenle Priştine turunu kış aylarında planlayan ziyaretçilerin gerekli eşyaları yanlarında bulundurması gerekmektedir.

Priştine'nin Tarihi

Avrupa’nın en genç başkenti sayılan ve kuruluşu 17 Şubat 2008 tarihine dayanan Priştine; Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra başkent olmuştur. Balkan coğrafyasının merkezinde, Sırbistan sınırında yer alan Priştine; zengin tarihi ile ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Priştine; 1600’lü yıllardan beri pek çok savaş ve işgal görmüş, yakın geçmişte de buna benzer olaylar yaşamıştır. Bu nedenle şehirde, savaşlardan kalma pek çok tarihi iz görülmektedir. Priştine, tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geçmişten günümüze kadar ev sahipliği yaptığı medeniyetler sayesinde Priştine, çok kültürlü bir Avrupa şehri olarak tanımlanmaktadır.

Priştine sanat tarihi açısından da zengin bir şehir olarak bilinmektedir. Şehirde özellikle mimariye önem verilmektedir. Birçok tarihi yapıyı içinde bulunduran Priştine, Osmanlı Dönemi’nin izlerini ziyaretçilere hissettirmektedir. Bu yüzden şehri gezen turistler, çok sayıda cami ile karşılaşmaktadır. Sadece Osmanlı Devleti değil, üzerinde yaşayan her devlet şehre bir iz bırakmıştır.

Sırbistan Devleti’nin bir yansıması olarak kabul edilen ve 1313 – 1321 yılları arasında Sırp Kralı II. Stefan Uros Milutin tarafından yaptırılan Graçaniça Manastırı, 2006 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Priştine Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Priştine’nin en belirgin özellikleri arasında ilk akla gelen, büyüleyici tarihi mekanları olmaktadır. Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyetin yaşadığı bu şehrin her köşesinde, eşsiz mimariye sahip tarihi yapılar görülebilmektedir. Cami, kilise ve manastır gibi ünlü tarihi yapıları ziyaret edebilmek için her yıl pek çok turist Priştine’ye gelmektedir. Osmanlı dönemine ait ve büyüleyici mimari özelliklere sahip Fatih Camii, Priştine’de yer alan tarihi yapılardan biridir. Ayrıca Çarşı Camii ve Gracanica Manastırı da şehrin ünlü turistik yapılarındandır.

Şehrin asırlar öncesine dayanan kültürü ile Priştine Ulusal Müzesi, bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlere ait birçok eşyayı sergilemektedir. Kosova ve çevresinde bolluğu ve bereketi temsil eden Hyjnesha tanrıçasının biblosu da bu müzede sergilenmektedir.

Priştine denince akla gelen bir başka konu da alışveriştir. Şehirde sokak satıcılarından AVM’lere kadar hemen her yerde yöresel eşyalar satılmaktadır. Bunların başında yöresel şapka plisi gelmektedir. Üzüm, armut ve ayva gibi meyvelerden üretilen rakılar da oldukça ünlüdür.

Priştine'ye Gideceklere Tavsiyeler

Sanatın ve tarihin birbiriyle harmanlandığı Priştine’de; şehrin en merkezi konumlarından biri olarak bilinen Skanderberg Meydanı, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca şehrin popüler meydanlarından olan Zahir Pajaziti Meydanı ve Azize Terasa Bulvarı da Priştine seyahatinde ziyaret edilebilecek ünlü duraklardır.

Priştine’nin köklü tarihini yansıtan Ulusal Müze ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gracanica Manastırı da Priştine turunda mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.

Öte yandan kentin en ünlü alışveriş merkezleri olan ALBI AVM ve Pristina City Park’a uğrayarak keyifli vakit geçirmek de mümkündür. Alışveriş merkezlerinin yanı sıra sokak butikleri ve seyyar satıcılardan yöresel eşyalar alarak, Priştine seyahatinden eşsiz bir hatıra edinilebilmektedir.

Priştine’de mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında ise hiç şüphesiz Priştine’ye özel bir sunumla servis edilen sudak balığı gelmektedir. Ayrıca Priştine’nin mutfağında sebze ve kırmızı et de oldukça önemli bir yere sahiptir. Benzersiz yöresel lezzetlerin tadına bakabilmek için şehrin ünlü restoranlarının ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Priştine'ye Giderken Alınması Gerekenler

  • Priştine, iklimsel özellikleri nedeniyle yılın her mevsimi yağış alan bir şehirdir. Bu nedenle Priştine seyahatine çıkarken ziyaretçilerin, yanlarına mutlaka şemsiye ve yağmurluk gibi koruyucu eşyalar almaları önerilmektedir.
  • Bunun yanında su geçirmez çanta ve ayakkabı da Priştine turu esnasında bulundurulması gerekenlerdendir.
  • Priştine’de ziyaretçiler, rüzgar ve kuru havanın oluşturabileceği zararlardan korunmak için çeşitli el kremleri ve nemlendiriciler bulundurmalıdır.
  • Kış aylarında düşük sıcaklıkların görüldüğü Priştine gidecek olan ziyaretçilerin, yanlarında mutlaka sıcak tutacak kıyafetler bulundurmaları önerilmektedir.
  • Priştine’de ziyaretçiler, çoğu aktivitelerini yürüyerek yapmaktadır. Bu nedenle rahat bir yürüyüş ayakkabısı oldukça faydalı olmaktadır.
  • Bunun yanında hafif bir çanta ve rahat bir eşofman takımı bulundurmak da akıllıca bir tercih olacaktır.

Priştine Hakkında İlginç Bilgiler

Her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan Priştine hakkında bilinmeyenler de oldukça fazladır. Kuruluşu yakın bir tarihe dayanmasına rağmen Priştine, bulunduğu topraklarda çok fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehrin nüfusunun çoğu Müslüman’dır. Ayrıca Kosova’nın resmi dili Arnavutça ve Sırpça olmasına rağmen şehirde Türkçe konuşanlar da oldukça fazladır. Priştine hakkında bilinmeyenlerden bir diğeri de şehirdeki George Bush sokağı ile ilgilidir. Geçmişte Sırbistan ve Arnavutluk arasında bu değerli topraklar bir sorun haline gelmiş, dönemin Amerikan Başkanı Bill Clinton ise Kosova’nın bağımsızlığını tanıyarak bu tartışmaya bir son vermiştir. Bu sebeple Priştine'de George Bush'un adını taşıyan bir sokak bulunmaktadır.

Priştine, 15. yüzyılın ortasından 20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi altında kalmıştır. Osmanlı'nın Kosova'yı fethetmesiyle birlikte bu bölgenin eski sakinleri olan Arnavutlar da buraya geri dönmüştür. Bu süre boyunca şehirde İslam yayılmıştır. Bu nedenle Priştine’de yer alan cami sayısı oldukça fazladır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.