İran’ın Başkenti Tahran Hakkında Bilgiler

Tahran Hakkında

Tahran Hakkında

14 dk'lık okuma
415 kişi okudu

 

Tahran, İran’ın başkenti ve en kalabalık şehridir. 18 milyonluk yoğun nüfusu ile bir metropol özelliği gösteren Tahran, tarihi ve kültürel dokusuyla dünyanın her yerinden milyonlarca turisti kendine çekmektedir.

Başkent olduktan sonra hızla gelişen ve modernleşen Tahran, simgesel yapılara ve benzersiz bir kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Tahran, İran’ın diğer şehirlerine kıyasla çok daha gelişmiştir. Tahran’da yer alan sayısız park, köprü, saray, cami ve müze şehri ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır.

Tahran ile ilgili bilgiler binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kadim Pers kültürünün açık bir şekilde hissedildiği şehir, komşu uygarlıklarla da yüzyıllar boyunca etkileşim halinde bulunarak zengin bir atmosfere sahip olmuştur. Tahran hakkında her şeyi öğrenmek isteyen ziyaretçilere en az 1 hafta sürecek olan bir tatil planlamaları önerilmektedir.

Tahran'ın Tarihi

İran’ın en büyük şehri ve başkenti olan Tahran, 1200’lü yıllarda yaşanan Moğol istilasına kadar küçük ve sakin bir kasaba olarak varlığını sürdürmüştür. Bu dönemden itibaren düzenli olarak göç alan Tahran, zamanla genişlemiş ve kalabalık bir nüfusa sahip olmuştur. Tahran daha önce İran’ın başkenti olarak Rey’e bağlı bir küçük yerleşkeyken şehrin kaderi Ağa Muhammed Han Kaçar’ın 1779’da tahta çıkmasıyla değişmeye başlamıştır. Han Kaçar 1785’de Tahran’ı ele geçirip şehri hem Zendler’in hem de Kaçarlar’ın başşehri yapmıştır. Bu tarihten itibaren göçlerin de etkisiyle şehir sürekli gelişip günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Özellikle 1941’den sonra petrol gelirlerinin artması ile birlikte şehir bir cazibe merkezi haline dönüşmeye başlamıştır.

Tahran, tarihi mirasıyla kadim bir kültüre sahip olsa da şehrin fiziksel yapısı oldukça modern bir yapıya sahiptir. 20. yüzyılın başlarından itibaren İran’ın her bölgesinden yoğun bir şekilde göç alan Tahran, giderek kalabalıklaşmış ve gelişmeye devam etmiştir.

Günümüzde İran’ın en kalabalık şehri olan Tahran, Orta Doğu’nun en büyük metropollerinden biridir.

Tahran’ın benzersiz simgelerinden biri olan Azadi Kulesi, Pers ve Sasani mimarisinin özelliklerini yansıtmakta ve sanat tarihi açısından İslam mimarisinin en önemli anıtlarından biri sayılmaktadır. 

Tahran Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Tahran, dünyanın en ilginç ve benzersiz şehirlerinden biridir. Bu benzersizliğini içerisinde bulunduğu zıtlıktan almaktadır. Şehrin kuzeyi ve güneyi birbirine çok zıttır. Kuzey modernizmin sembolü iken kentin güneyi ise tarihi ve geleneksel bir dokuyu yansıtmaktadır. Tahran’ın en belirgin özellikleri arasında görkemli yapıları, büyüleyici çarşıları ve devasa müzeleri gelmektedir. Aynı zamanda Tahran, İran’ın en gelişmiş bölgelerinden biri olma özelliğine sahiptir ve ülkenin cazibe merkezidir.

Azadi Kulesi, Gülistan Sarayı, Sadabat Sarayı, Tabiat Köprüsü gibi şehrin simgesi olan yapılar, başkent Tahran’ı benzersiz hale getirmektedir. Tahran, mimari yapısı ve doğal unsurlarının yanı sıra mutfak kültürüyle de dikkat çekmektedir. Genel olarak İran’a komşu olan ülkelerin mutfak kültürüyle tarih boyunca etkileşim halinde olarak gelişen Tahran mutfağı, baharat ve et bakımından oldukça zengindir. Tahran’ın en özel yemeklerini denemek isteyen ziyaretçilere tarihi Sie-tir Caddesi’ne gitmeleri tavsiye edilmektedir. Zereshk polo ba morgh ve fesenjan gibi yahni türleri, tamamen Tahran mutfağına özgü eşsiz tariflerdir.

Tahran'a Gideceklere Tavsiyeler

Tahran, yaz mevsiminde aşırı sıcaklıkların ve kış mevsiminde dondurucu soğukların yaşandığı bir şehirdir. Bu nedenle Tahran ziyaretçilerine, ilkbahar ve sonbahar aylarında Tahran’a gitmeleri tavsiye edilmektedir. Tahran’da İran’ın kullandığı para birimi olan riyal kullanılmaktadır. Ancak riyal oldukça değişken bir para birimi olduğu için seyahatin hemen öncesinde mevcut durumun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte seyahatte kullanılacak olan paranın tamamının nakit olarak taşınması gerekmektedir. Resmi para riyal olmasına rağmen para birimi oldukça düşük olduğu için çoğu yerde tomans ile karşılaşmak mümkündür. Tahran ziyaretçilerinin bilmesi gereken bir diğer husus ise şehirde kadınların eşarp takma zorunluluğunun olmasıdır. Bu kural turist ziyaretçiler için çok sıkı olarak uygulanmak ile birlikte geçerliliğini sürdürmektedir. Aynı zamanda ülke genelinde olduğu gibi Tahran’da da alkol satışı ve kullanımı illegaldir.

Tahran’ı ziyaret edecekleri pek çok turistik bölge beklemektedir. Bunların en önemlilerinden birisi Gülistan Sarayı’dır. Tahran ile özdeşleşmiş olan bu saray, şehrin başkent olmasına ve gelişmesine büyük katkısı olan Kaçar Hanedanı döneminden kalmadır. Bunun yanında şehrin en modern yapılarından bir tanesi olan Azadi Kulesi, İran’ın kuruluşunun 2500. yılını kutlamak için 1971 yılında açılmıştır.

Şehrin kuzeyine çıkıldığında ise Sadabad Sarayı ziyaretçileri karşılamaktadır. Kaçarlar ve Pehlevi Hanedanı dönemlerinde yapılan ve geliştirilen bu büyük alan ormanlar, pınarlar ve bahçelerle doludur.

Kaçar ve Safevi Hanedanlıklarının mücevherlerinin sergilendiği Ulusal Mücevher Müzesi de Tahran’ın görülmeye değer en önemli noktalarından bir tanesidir. İran’ın görkemli tarihinin izlerini takip edilebileceği bu müze, eşine az rastlanır bir güzelliktedir.

İran tarihine meraklı olanlar için ise en eşsiz yer İran Ulusal Müzesi’dir. Antik Pers döneminden çok sayıda buluntunun sergilendiği bu müze, İran’ın köklü tarihini bugüne taşıması sebebiyle çok önemlidir. Bunların yanında Tabiat Köprüsü, Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, İran Halı Müzesi ve Ebrat Müzesi gibi onlarca görülmeye değer mekân Tahran’da ziyaretçilerini beklemektedir.

Dünya genelinde gökdelenlerin popüler olmasıyla birlikte İran’da da 2007 yılında dünyanın en büyük dördüncü gökdeleni olan Milad Kulesi’nin yapımı tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır.

Şehrin modern yüzlerinden birisi olan bu kule de görülmeye değer yapılardan biridir. 

Tahran'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Tahran’a gidecek olan ziyaretçilerin yaz ayları için yanlarında mutlaka hafif ve bol giysiler götürmesi gerekmektedir. Yazları oldukça sıcak olan Tahran, kış aylarında da bir o kadar soğuk olmaktadır. Bu nedenle seyahat öncesinde Tahran’ın en az 1 haftalık hava durumunun kontrol edilmesi ve ona uygun kıyafetler alınması tavsiye edilmektedir.
  • Tarihi eser ve müze bakımından oldukça zengin bir yer olan Tahran’da, ziyaretçileri gün boyu sürecek olan uzun yürüyüşler beklemektedir. Rahat bir spor ayakkabı ve yeniden kullanılabilme özelliği olan bir su şişesi mutlaka giderken alınması gereken eşyalar arasındadır.
  • İslami kurallara göre yönetilen Tahran’da kadınların eşarp takması yasal bir zorunluluktur. Turistlere karşı bu yasa daha serbest tutulsa da herhangi bir sorun yaşamamak için kadın ziyaretçilerin yanlarında mutlaka eşarp bulundurması gerekmektedir.
  • Bunun haricinde turistler için yanlarında kolları ve yakası kapalı kıyafetler ve uzun pantolonlar bulundurması tavsiye edilmektedir.
  • Aynı zamanda kadın-erkek fark etmeksizin vücudu sarmayan bol kıyafetler Tahran’da daha rahat bir tatil sunmaktadır.

Tahran Hakkında İlginç Bilgiler

Tahran, İran’ın en önemli şehridir. Bu nedenle hakkında bilinmeyenler de bir hayli fazladır. Başkent olduktan sonra çok hızlı bir şekilde gelişme gösteren Tahran, İran’da bulunan diğer şehirlerden çok daha modern bir yapıya kavuşmuştur. Sayısız köprü, saray ve camiye ev sahipliği yapan Tahran, yüzyıllar boyu komşusu olan birçok bölgenin kültürüyle alışveriş içerisinde olmuştur. Türk, Yunan ve Arap milletleriyle ortak pek çok tarihi ve kültürel unsuru kendi potasında eriten Tahran, günümüzde her yıl milyonlarca ziyaretçinin durağı olan bir turizm cenneti halini almıştır.

İslami hukuk yapısının geçerli olduğu Tahran’da kadınların eşarp takması yasal bir zorunluluktur. Ayrıca şehir içerisindeki toplu alanlarda Batı müziği dinlemek yasaklanmıştır. Bunun yanında 2012’de internetin zararlarını önlemek ve siber savunmayı desteklemek sebepleriyle birçok sosyal medya uygulaması kısıtlanmıştır. Her ne kadar bu yasak son dönemlerde deliniyor olsa da resmi olarak hala yasak söz konusudur.

Kılık kıyafet konusunda oldukça hassas olan Tahran’da dar ve hatları belli eden kıyafetler kadın-erkek fark etmeksizin hoş karşılanmamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.