İran’ın Gözdesi İsfahan Hakkında Bilgiler

İsfahan Hakkında

İsfahan Hakkında

46 dk'lık okuma
770 kişi okudu

İran’ın en büyük üçüncü şehri olan İsfahan, yüzyıllar boyunca pek çok farklı etnik yapıyı potasında eritmiş, tarihi ve kültürel atmosferi benzersiz bir yerdir. Tipik bir şark şehri olan İsfahan, hakkında her şey MÖ 5 ve 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Selçuklu ve Safevi imparatorlukları döneminde İran’ın başkenti konumunda olan İsfahan, kendine has kültürü ve yaşam tarzıyla “Dünyadaki Cennet” olarak nitelendirilmektedir.

İsfahan, doğasıyla görenleri büyülemektedir. Şehrin etrafını çevreleyen dağlar ve çöller turistler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Pers-İslam mimarisinin tam olarak görüldüğü şehirde göz alıcı köprüler, saraylar, camiler ve bulvarlar bulunmaktadır. İsfahan’a gitmeden önce şehirdeki hayat ile ilgili bilgilerin incelenmesi, turistler açısından oldukça faydalı olmaktadır.

İsfahan'ın Tarihi

Kadim tarihiyle dünyanın ilgi çekici yerlerinden biri olan İsfahan’ın kuruluşu ile alakalı en eski bilgiler, MÖ 560’lı yıllara dayanmaktadır. Bu dönemden önceki tarihlerde İsfahan’da yaşayan toplumların olduğu bilinse de konuya dair çok az bilgi bulunmaktadır. İsfahan, uzun yıllar Abbasi halifelerinin egemenliği altında yaşadıktan sonra 10. yüzyılda Selçuklu Türkleri'nin hakimiyetine girmiştir. 11. yüzyılda İsfahan, Selçuklu İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Bu dönemde şehir, kültürel ve mimari açıdan büyük bir gelişme yaşamıştır.

İsfahan, Selçuklu İmparatorluğu’nun gücünü kaybetmesiyle birlikte gerileme yaşamaya başlamış ancak Safevi İmparatorluğu döneminde yeniden popülaritesini artırmıştır. Şehrin altın çağı denilebilecek dönem ise, 17. yüzyılda Safevi hükümdarı I. Abbas’ın iktidarı sırasında yaşanmıştır. I. Abbas, İsfahan’ın merkezine Maydān-e Shāh denilen devasa bir avlu yaptırmıştır. Bununla birlikte şehrin dört bir yanına göz alıcı mimarilere sahip camiler ve külliyeler inşa edilmiştir. İran kültürünün belirgin bir şekilde hissedildiği İsfahan, etnik yapısı, sanat tarihi ve kültürel zenginliğiyle günümüzün en dikkat çekici şehirlerinden biridir.

İsfahan Denildiğinde İlk Akla Gelenler

İsfahan’ın en belirgin özelliği, şehrin dört bir yanında var olan ihtişamlı mimari yapılardır. İsfahan’a gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken, Çehel Sütun Sarayı, İmam Camii, Ali Kapı Sarayı, Si-o-se Pol Köprüsü (Allahverdi Han Köprüsü) gibi pek çok yapı bulunmaktadır.

İsfahan, toplamda üç adet UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiş alana sahiptir.

Nakş-ı Cihan Meydanı, İsfahan Ulu Camii ve Çehel Sütun Sarayı; İsfahan ziyaretçilerinin en popüler durakları arasındadır.

İsfahan, gösterişli mimari yapısının yanı sıra yemek kültürüyle de dünyanın en benzersiz yerlerinden biridir. Yöresel kebaplar, pilavlar ve güveçlerle dolu İsfahan mutfağı, Doğu’nun en güzel lezzetlerine ev sahipliği yapmaktadır.

İran’ın en çok ziyaretçi alan şehri olan İsfahan; camiler, saraylar ve köprülerle çevrili bir şehirdir. Tarihin birçok döneminde başkent olan İsfahan, kültürel açıdan dünyanın en önemli şehirlerinden biri konumundadır.

İsfahan'a Gideceklere Tavsiyeler

İsfahan’a giden turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında Nakş-ı Cihan Meydanı bulunmaktadır. Meydanı çevreleyen muhteşem binalar, camiler ve pazarlar her ziyaretçiyi büyüleyen etnik bir atmosfere sahiptir. Meydanın çevresinde birçok hediyelik eşya, el sanatları ve kıyafet mağazası bulunmaktadır. Bu mağazalarda alışveriş yapmak İsfahan ziyaretini ölümsüzleştirmek için en doğru tercihlerden biridir.

İsfahan, tarihi dokusu kadar doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir şehirdir. Nitekim İsfahan ziyaretçileri, Sufe Dağı’nda vakit geçirmeden tatillerini sonlandırmamalıdır. Sufe Dağı, muhteşem İsfahan manzarasıyla turistlerin ve yerel halkın en iyi vakit geçirebileceği yerlerden biridir. Bununla birlikte İsfahan ziyaretçilerine çölde kamp yapmaları ve develerle gerçekleştirilen yolculuklara katılmaları tavsiye edilmektedir. Küçük bir dünyevi cennet olarak nitelendirilen İsfahan’ı tam olarak görebilmek için, en az bir hafta sürecek şekilde seyahat planlaması yapılmalıdır. Böylece şehrin tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri tam olarak keşfedilebilmektedir.

İsfahan'a Giderken Alınması Gerekenler

İsfahan ziyaretini yaz mevsiminde gerçekleştirecek olan turistlere yanlarına mutlaka hafif ve serin tutacak kıyafetler almaları önerilmektedir. Bununla birlikte kadınların yanlarında eşarp bulundurulması gerekmektedir. İran sınırlarına girildiği an kadınların eşarp takması yasal bir zorunluluktur. Bazı bölgelerde bu kurala karşı daha esnek bir tutum sergilenmekte olsa da tüm seyahat boyunca çoğu yerde eşarp kullanılması mecburidir. Hafif ve bol kıyafetler İsfahan’da oldukça rahat bir seyahat geçirmeye olanak sağlamaktadır. Uzun saatler sürecek olan kültür ve doğal gezileri için ise rahat bir spor ayakkabı mutlaka götürülmesi gereken eşyalar arasındadır.

İsfahan Hakkında İlginç Bilgiler

İsfahan, Meşhed ve Tahran’dan sonra İran’ın en büyük üçüncü şehridir. Şark tarihinin ve kültürünün en belirgin özelliklerini gösteren İsfahan hakkında bilinmeyenler de oldukça fazladır.

Nakş-ı Cihan Meydanı dünyada bulunan en büyük şehir meydanlarından biri olma özelliğine sahiptir.

Nakş-ı Cihan Meydanı ile birlikte İsfahan’da bulunan Çehel Sütun Sarayı ve İsfahan Ulu Camii, UNESCO tarafından dünya miras alanı ilan edilmiştir.

İsfahan’da kamusal alanlarda Batı müziği dinlemek, dans etmek veya aşırı hareketlerde bulunmak hoş karşılanmamaktadır. Sivil şekilde sokaklarda dolaşan polisler bu gibi durumlarda turistleri uyarabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.