Antik Kent Olarak Anılan Zadar Hakkında Bilgiler

Zadar Hakkında

Zadar Hakkında

6 dk'lık okuma
104 kişi okudu

Adriyatik Denizi’nin kıyısındaki Kotari bölgesinde yer alan Zadar, Hırvatistan’ın en sevilen antik kentlerinden biridir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu şehirde, şarkılar eşliğinde keyifli geceler geçirmek mümkündür. Zadar hakkında her şey, içerisinde büyük tarihi bağları barındırmaktadır. Özellikle Eski Şehir olarak nitelendirilen alan, Zadar’ın turistler tarafından en çok merak edilen bölgesidir. Şehir ile ilgili bilgiler, Zadar’ın antik kent olarak anılmasında bu bölümün büyük bir payı olduğunu göstermektedir.

Her yıl on binlerce turist, Zadar şehrine güneşin batışını izlemeye gelmektedir. Büyük bir panel kullanılarak hazırlanan Güneş Anıtı, topladığı güneş enerjisini harika ışık şovlarına dönüştürerek ziyaretçilere büyük bir görsel şölen sunmaktadır. Tam bir mimari harikası olan Deniz Orgu ise kendisine çarpan dalgalardan farklı sesler çıkararak, doğanın melodisini turistlerin beğenisine sunmaktadır.

Zadar şehri, farklı dönemlerin mimari inceliklerini sergileyen sayısız kiliseye sahiptir. Aziz Anastasia Katedrali, Aziz Simeon Kilisesi ve Aziz Donat Kilisesi bunlar içerisinde öne çıkan yapılardır. 1. yüzyılda Augustus döneminde yaptırılmış olan forum alanı, Roma İmparatorluğu’ndan kalma birçok tarihi yapıyı da içerisinde barındırmaktadır. Kente girişlerin sağlandığı Kara Kapısı’nda yer alan Aziz Mark Venedik Aslanı ve Zadar’ın koruyucu azizi olan Aziz Chrysogonus’un rölyefi de şehrin sembolü olarak görülmektedir.

Zadar'ın Tarihi

Kuruluşu çok eskilere dayanan Zadar şehrindeki ilk yerleşimlerin, MÖ 7. yüzyılda gerçekleştiği bilinmektedir. Kıyı şehri olması dolayısı ile birçok topluluğun dikkatini çeken Zadar; Fenikelileri, Etrüskleri ve Yunanları da topraklarında ağırlamıştır.

1400’lü yıllarında başında Macaristan Krallığı tarafından Venediklilere satılan şehir, kendisini bambaşka bir yönetimin içerisinde bulmuştur. Zadar şehrindeki Venedik hakimiyetinin izlerini günümüzde de görmek mümkündür. Zira bölgenin önemli bir bölümünde İtalyan restoranları hizmet vermektedir. Venedik döneminde, şehri dış güçlerin saldırılarına karşı savunmak için birçok önlem alınmıştır. Bu süreçte, günümüzdeki Eski Şehir bölgesinde birçok hendek kazılmış ve bu alana adeta bir yarımada görünümü verilmiştir. 16. yüzyılda ise saldırılardan korunmak için bu alanın etrafı surlarla çevrilmiştir.

1797’de Venedik Cumhuriyeti’nin yıkılmasından sonra şehir, 1805 ila 1813 yılları arasında Fransızların hakimiyeti altına girmiştir. Günümüzde Hırvatistan’ın önemli kentlerinden biri olan Zadar, sanat tarihi açısından önem arz eden eserlerini de günümüze kadar korumayı başarmıştır. Kuruluşundan itibaren şehre katkı sunan tüm medeniyetlerin izlerini, günümüz Zadar sokaklarında görmek mümkündür. 

Zadar Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Zadar’ın, görülmeye değer birçok yönü bulunmaktadır. Sayısız gezi durağına sahip olan şehrin en belirgin özelliklerini de tarihi yapıları oluşturmaktadır. Kente girişler, kara ve deniz kapısı olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. 1500 yılında yapılan her iki kapının mimarı da Veronalı Mimar Michele Sanmicheli’dir. Kara kapısında yer alan Aziz Mark Venedik Aslanı ve Zadar’ın koruyucu azizi olan Aziz Chrysogonus’un rölyefi, şehrin sembolleri olarak değer görmektedir.

Zadar denilince ilk akla gelen mimarı harikası Deniz Orgu’dur. Beton basamakların altına döşenen borular sayesinde sudaki dalgaların melodisini yansıtan yapı, ziyaretçilere keyifli bir müzik ziyafeti sunmaktadır. Deniz Orgu’nun hemen ilerisinde yer alan Güneş Anıtı da kentin ikonik yapılarından biridir. Anıtta yer alan büyük panel sayesinde elde edilen güneş enerjisi benzersiz ışık şovlarına dönüşmektedir. Geceleri bu renkli şovu izleyen ziyaretçiler, şehre bir kez daha aşık olmaktadır.

Dalmaçya bölgesinin en iyi korunmuş kilisesi olan St Donat Kilisesi Zadar’da yer almaktadır. 9. yüzyıla uzanan tarihi ile görülmeye değer olan yapı, son derece iyi bir akustiğe sahiptir. Bu nedenle kilisede dönem dönem konserler de düzenlenmektedir. Kilisenin hemen karşısında yer alan Benedictine Manastırı da şehrin önemli yapılarından biri olarak değer görmektedir. Günümüzde sanat müzesi olarak hizmet veren manastırda, birçok sergi yer almaktadır. Bunun yanı sıra Zadar’da tarih tutkunlarını Arkeoloji Müzesi, farklı zanaatlere ilgi duyanları ise Antik Cam Müzesi karşılamaktadır. 

Zadar'a Gideceklere Tavsiyeler

Zadar tatili yapmak isteyen turistler için gün planlaması yapmak oldukça önemlidir. Zira şehirde keşfedilmesi gereken sayısız mekân bulunmaktadır. Şehre deniz kapısından giriş yapan ziyaretçilere, ilk olarak Narodni Trg adı verilen Halk Meydanı’nda keyifli bir yürüyüş yapmaları önerilmektedir. Buradaki renkli restoranların sunmuş olduğu perspektif oldukça etkileyicidir. Girişlerini kara kapısından gerçekleştiren ziyaretçileri ise Aziz Mark Venedik Aslanı ve Aziz Chrysogonus’un rölyefi karşılamaktadır. 

Roma İmparatorluğu döneminden kalma yapıların bulunduğu forum alanı, özellikle tarihe ilgili olan ziyaretçilerin görmesi gereken bir alandır. Zaman içerisinde tahrip olan yapıların içerisinde hâlâ ayakta olan iki büyük sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar, şehrin en çok resmedilen yapıları arasındadır. Zadar Kalesi de görülmesi gereken diğer bir tarihi yapıdır.

Forum’un hemen yanı başında bulunan Aziz Donat Kilisesi de ziyaret edilmeye değer yapılardan biri olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Özellikle Dalmaçya bölgesi için son derece önemli görülen bu kilisede gerçekleşen konserlere, imkânı olan ziyaretçilerin mutlaka katılması önerilmektedir. Yine Zadar’a giden turistlere Romanesk tarzı mimarileri ve ince işçilikleri ile öne çıkan Aziz Anastasia Katedrali ve Aziz Simeon Kilisesi’ni ziyaret etmeleri tavsiye edilmektedir. 

Zadar’da yapılabilecek en güzel şey akşam saatlerinde sahilde dolaşmaktır. Deniz Orgu’nun müzik ziyafetine eşlik etmek ve Güneş Anıtı’nın sunduğu ışık şöleninde romantik bir gece geçirmek, kentin sunduğu en keyifli aktiviteler arasındadır. Müze ziyaretlerinden hoşlanan turistlere ise özellikle Arkeoloji Müzesi ve Antik Cam Müzesi’ne uğramaları önerilmektedir.

Zadar'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Zadar’a gidecek turistlere sağanak yağışlara karşı önlem almaları ve yanlarında küçük boy bir şemsiye bulundurmaları önerilmektedir. Yine ince bir yağmurluk da ziyaretçileri ıslak giysiler ile dolaşma kabusundan kurtarmaktadır. 
  • Nem oranının yüksek olduğu Zadar’a yaz aylarında gidecek olan turistlerin ise özellikle pamuklu giysileri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. 
  • Bunun yanı sıra şapka ve gözlük gibi aksesuarların da unutulmaması gerekmektedir. 
  • Dini mekân ziyaretleri için şal ve kapalı giysiler, uzun yürüyüşler için ise spor ayakkabıları Zadar tatilini daha konforlu bir hale getirecektir. 
  • Öte yandan binlerce turist Zadar’a gün batımını izlemek için gitmektedir. Bu anları ölümsüzleştirmek isteyenlere telefon kameraları yeterli gelmemektedir. Gökyüzünün tüm güzelliğini kaydetmek ve bir ömür aynı canlılığı ile saklamayı arzu eden turistlerin, yanlarına profesyonel bir fotoğraf makinesi almaları doğru bir karar olacaktır.

Zadar Hakkında İlginç Bilgiler

Zadar şehri, hakkında bilinmeyen gerçekler ile turistleri şaşırtmaktadır. Bunlardan ilki kentteki gün batımı manzarasının tam anlamıyla dillere destan olmasıdır. Uzun bir süre Zadar’da kalan ünlü film yönetmeni Alfred Hitchcock, dünyadaki en güzel gün batımının burada yaşandığını söylemiştir. Bu konuda uzun bir demeç veren ünlü yönetmen, şehre olan hayranlığını tüm sevenleri ile paylaşmıştır.

Yaklaşık 75.000 kişinin yaşadığı Zadar’da yerel halkın %93’ü Hırva, geriye kalanların önemli bir bölümü ise İtalyan’dır. Şehrin uzun süre Venedik hakimiyeti altında kalması, ülkedeki İtalyan nüfusunu açıklar niteliktedir. 

Zadar’da yer alan Forum alanında günümüzde hâlâ ayakta kalan iki sütun bulunmaktadır. Bunlardan biri Utanç Sütunu olarak anılmaktadır. Sütuna bu adın verilmesinin temel sebebi ise Orta Çağ döneminde zalimlerin buraya zincirlenerek aşağılanmasıdır. 

Şehrin sembollerinden biri olan Deniz Orgu, sahip olduğu sıra dışı planı ile 2006 yılında “Avrupa Kentsel-Kamusal Alan” ödülünü kazanmıştır. Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı sonrasında yapılan çalışmalar ile 2005 yılında tamamlanan Deniz Orgun’un merdivenleri, yaklaşık olarak 70 metre uzunluğundadır. Altlarında ise gelgitlere göre 5 tonluk 7 akor çalan farklı uzunluk ve yükseklikte 35 boru yer almaktadır. Bu sayede doğanın ritmi eşsiz melodilerde hayat bulmaktadır. Güneş Anıtı ise 22 metrelik devasa bir güneş panelinden oluşmaktadır. Dairesel yapıda olan bu panel, 300 kadar solar panelin birleşimi ile meydana getirilmiş bir mühendislik harikasıdır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hırvatistan Vizesi

Hırvatistan yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinden vize istememektedir. Fakat bordo pasaport sahiplerinin, ülkeyi ziyaret etmek için vize başvurusunda bulunması zorunludur. Ücretsiz şekilde alınan randevu sonrasında, gerekli evraklar teslim edilerek, Hırvatistan vizesine müracaat edilebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.