Cape Town’un Ünlü Adası; Robben Adası

Önceki
Robben Adası

Robben Adası

Sonraki
17 dk'lık okuma
349 kişi okudu

Robben Adası, Güney Afrika’nın Cape Town şehrine bağlı bir adadır. Ana şehirden kolaylıkla görülebilmektedir. Yıllar içinde pek çok amaçla kullanılsa da en çok hapishane dönemi ile anılmaktadır. Irksal ayrımcılığı savunan Apartheid Dönemi’nin bitmesiyle birlikte hapishane kapatılmış ve ada ziyaretçilerine açılmıştır. Fakat hala ziyaretçiler belli bir rota ile sınırlandırılmakta ve bu çerçevede gezilerini gerçekleştirmektedirler. Bunun yanı sıra ada, eşsiz Cape Town manzarasını da en iyi gösteren alanlardan biridir. Bundan dolayı ada, her sene milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Robben Adası’nın Köklü Tarihi

Robben Adası, Cape Town sahilinden 7 km uzaklıkta yer almaktadır. 

1999 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenerek koruma altına alınmıştır. Yıllar içinde pek çok amaç için kullanılmıştır. Balina avcılığı istasyonu, cüzzam kolonisi ve en önemlisi siyasi hapishane olarak kullanılmıştır. 1652 yılında Hollandalılar Cape Town’a vardıklarında adayı koyun ve sığır otlatma istasyonu olarak kullanmaya başlamıştır. 1806 ve 1820 yılları arasında İngilizler adayı balina avcılığı için istasyon olarak kullanmışlardır. 1845 yılında cüzzamlı hastalar adaya taşınmıştır. Yoksullar, alkolikler, akıl hastaları ve kronik rahatsızlığı olanlar, kısacası toplum tarafından istenmeyen kesimin çoğu bu adaya gönderilmiştir. 1931 yılında tüm hastalar Cape Town’a geri götürülmüş ve burası askeri bir karakola dönüştürülmüştür. 

1961’de Güney Afrika Apartheid hükümeti burayı topluma karşı gelenlerin hüküm giydiği, siyasi bir hapishaneye dönüştürmüştür. Hapishane, zorlu koşulları ve çeşitli işkenceleri ile ünlenmiştir. Apartheid hükümetinin düşmesiyle birlikte 1991 yılında tüm mahkumlar özgür bırakılmıştır. Bundan sonra ada ziyaretçilere açılmıştır. Adanın geniş ve değişken tarihi ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Özellikle ziyaretçilere Apartheid hükümetinin bunaltıcı, adaletsiz ve totaliter yönetimini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Robben Adası’na Gidiş

Robben Adası’na gitmenin en kolay ve en çok tercih edilen yolu, Waterfront’da bulunan feribotlardır. Yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede adaya ulaşılmaktadır. Adaya giden ziyaretçilere verilen bir rota vardır ve sadece bu rota içinde gezmek serbesttir. Bu rotanın dışına çıkmak yasaklanmıştır. Robben Adası, turistler arasında popüler olan bir alandır. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını içeren yoğun sezonlarda ada biletleri kısa sürede tükenmektedir.

Robben Adası genellikle turlar aracılığıyla gezilmektedir. Bu turlar gruplar halinde yapılmakta ve yaklaşık üç saat sürmektedir. Adanın yoğun ve ilgi çekici bir tarihi vardır. Adanın en dikkat çeken mekanlarından biri hapishanesidir. Hapishane yıllar içinde pek çok önemli isme ev sahipliği yapmıştır. Ülkenin siyasi tarihi için unutulmaması ve hep hatırlanması gereken bir yerdir. Bunların yanı sıra ada ziyaretçilerine eşsiz bir manzara da sunmaktadır. Cape Town’un panoramik manzarası adadan rahatlıkla gözlenmektedir.

Robben Adası Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Robben Adası’na giriş ücretleri şu şekildedir; 

  • Güney Afrikalı yetişkinler için 400 R

  • 2-18 yaş arası Güney Afrikalı çocuklar için 210 R

  • Güney Afrikalı olmayan yetişkinler için 600 R

  • 2-18 yaş arası Güney Afrikalı olmayan çocuklar için 300 R

Robben Adası’na giden feribotlar genellikle 09:00- 11:00 ve 13:00 saatlerinde hareket etmektedir. Önceden rezervasyon yapmak ve feribot hareket etmeden yarım saat önce orada olmak gereklidir. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Güney Afrika Cumhuriyeti Vizesi

Güney Afrika’ya giriş yapıldığında bazı evrakların görevlilere gösterilmesinin ardından turistlere vize verilmektedir. Bunun için pasaportta en az iki sayfanın boş olması gerekmektedir. Alması oldukça kolay olan vizenin süresi 30 gündür. Bu sürenin üzerindeki ziyaretler için Güney Afrika Büyükelçiliği’nden randevu alınması zorunludur.

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.