Güneydoğu Asya’nın En Büyük Camisi: İstiklal Camii Jakarta

İstiklal Camii Jakarta

İstiklal Camii Jakarta

22 dk'lık okuma
479 kişi okudu

İstiklal Camii, Endonezya’nın ve aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın en büyük camisidir. Endonezya’nın “Farklı Ama Hâlâ Bir” anlamına gelen “Bhinneka Tunggal Ika” mottosuyla uyumlu olan İstiklal Camii, Katedral Kilisesi’nin karşısındaki konumu nedeniyle dinler arası hoşgörünün simgesidir.

İstiklal Camii’nin Tarihçesi

İstiklal Camii, 1961 yılında mimar Friedrich Silaban tarafından tasarlanmıştır. Cumhurbaşkanı Ir. Soekarno “Tanrılık” teması fikriyle bir camii tasarımı yapılmasını istemiş ve bir yarışma organize edilmiştir. Silaban bu yarışmayı kazanarak Camii’nin mimarı olmuştur. Endonezya’nın ruhu olacak olan Cami’nin 22 Şubat 1978 yılında açılışı yapılmıştır.

İstiklal Camii’nin İhtişamlı Mimarisi ve Fiziki Yapısı

İstiklal Camii’nin mimari Friedrich Silaban’ın esinlendiği Endonezya’nın bağımsızlık ruhu ve İslam motifleri caminin tasarlanmasında büyük rol oynamıştır. Örneğin camide 7 giriş kapısı bulunmaktadır. Her giriş kapısına Allah’ın 99 ismi işlenmiştir.

İstiklal Camii’nin Kubbesi Endonezya’nın bağımsızlığını simgelemektedir. 45m yüksekliğe ulaşan kubbe, Ayet-el Kursi ile çevrelenmiştir. Caminin minaresinin boyu 96 metreyi bulmaktadır. Ayrıca cami, Hz. Muhammed’in doğum gününü simgeleyen 12 sütun ile desteklenmektedir. 

İstiklal Camii’ne girişte ziyaretçileri geniş bir avlu karşılamaktadır. Bu avlunun her köşesinde 23 adet mini bahçe bulunmaktadır. Cami’nin güneybatısına doğru ilerlerken, ortasında muhteşem bir çeşme bulunan geniş bir havuz yer almaktadır.

İstiklal Camii’nde spor tesisleri de bulunmaktadır. Tesis, çeşitli spor sahalarının bulunduğu açık bir alandır. Cami, İslami bilgi almak için harika bir yerdir. Caminin içinde bulunan İstiklal Kütüphanesi, İslami literatürün binlerce koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. 

İstiklal Camii; engelli, yaşlı ve çocukları ziyareti için uygun bir mimari donanıma sahiptir. Camiinin girişi kademesizdir. Cami, tekerlekli sandalye ve bebek arabası kullanımına uygundur. 

İstiklal Camii’nin Ziyaret Saatleri ve Gezi için İdeal Zaman Dilimleri

İstiklal Camii 7/24 açıktır. Günün her anında ziyaret edilebilen camidee bulunan kütüphane, spor tesisleri gibi yerler de tıpkı cami gibi 7/24 ziyaret edilebilmektedir. Ziyaret amaçlı veya dini görevlerini yerine getirmek isteyenler için camiye girişler tamamen ücretsizdir. 

İstiklal Camii, kapalı bir kompleks olduğu için yılın her döneminde ziyaret için uygundur. Cami özellikle, Müslümanların kutsal zamanı olan Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Camide bulunan İstiklal kütüphanesi her sahur öncesi büyük bir kalabalığa ev sahipliği yapmaktadır. İstiklal Camii’ni ziyaret etmek isteyenler için yarım saat ile 1 saat yeterli olacaktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.