Almanya’nın Yıkılıp Yeniden İnşa Edilen Kilisesi Frauenkirche

Önceki
Frauenkirche

Frauenkirche

Sonraki
22 dk'lık okuma
350 kişi okudu

Frauenkirche, Almanya’nın Dresden şehrinde bulunan ve 2 defa yıkılmasının ardından yeniden inşa edilmesiyle ünlü kilisedir. Frauenkirche, Meryem Ana’da adanmış, Dresden’deki ünlü kiliseler arasında yer almaktadır.

Romanesk Tarzın İlk Örneği Frauenkirche

11. yüzyılda ilk kez inşa edilen Romanesk tarzdaki Frauenkirche, mevcut dönemde şehrin dışında kalmıştır. Surlar ve mezarlık ile çevrili olan kilise, Protestan kilisesi olarak kullanılmıştır ve 11. yüzyılda yapılan bu yapı, tarihi kaynaklarda daha iyi şekilde ayırt edilebilmesi adına I. Frauenkirche olarak da adlandırılmaktadır.

1727 yılında mevcut kilisenin yetersiz kalması üzerine yıkılmış ve yerine yeni ve daha büyük bir kilise inşa edilmiştir. Yeniden inşasında ise kilisenin şehir manzarasına sahip dev bir kubbe ile desteklenmesi, Frauenkirche’nin sembolik bir özelliğe sahip olmasını da sağlamıştır.

Yeniden yapımına başlanan kilise 1743 yılında tamamlanmıştır. Yeni inşaat çalışmalarında şehir mimarı George Bahr tarafından tasarlanmış olan Frauenkirche, üzücü bir hikayeye de sahip olmaktadır.

Ünlü Mimarın Göremediği Eseri Frauenkirche

1726 yılından itibaren yeni kilisenin planlarını çizerek Frauenkirche günümüzdeki halini almasını sağlayan mimar George Bahr, 1743 yılında kilisenin tamamlanmış halini göremeden vefat etmiştir. Sunak, minber, vaftiz alanı gibi kilise iç mimarisinde köklü değişiklikler yapan ünlü mimar, başyapıtını göremese de Dresden’in dönemin en büyük kiliselerinden birisine sahip olmasını sağlamıştır. Kilisenin “Taş Çan” olarak da adlandırılmasını sağlayan George Bahr’ın dev kubbesi, 96 metre yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Mevcut dönemde sıra dışı olarak görülen kubbe, eşsiz Dresden manzarasıyla da yapının dikkat çekmesini sağlamaktadır. Kilise çevresinde aynı zamanda 2 anıt mezar da bulunmaktadır. Bu anıt mezarların Heinrich Schütz ve George Bahr’a ait olduğu bilinmektedir.

Frauenkirche: II. Dünya Savaşı’nın Yok Ettiği Tarihi

1727 yılında yıkılan kilisenin tarihinde ikinci bir yıkım daha bulunmaktadır. II. Dünya Savaşı’na giren Almanya’da savaşın unutulmaz yaralar açmasına yol açan olaylarından birisi Frauenkirche’de meydana gelmiştir. 13 Şubat 1945 tarihinde Amerika kuvvetleri tarafından yoğun bir bombardımana tutulan Dresden’de büyük bir tahribat yaşanmıştır. Bombardımana sadece 2 gün dayanabilen Frauenkirche ise 15 Şubat 1945 tarihinde tamamen yerle bir olmuştur. 6000’e yakın taşın dağıldığı ve devasa kubbenin çöktüğü kilisenin, savaş sonrasında bir enkaza dönüştüğü görülmüştür. Yapının sadece sunak alanındaki küçük bir bölüm ayakta kalmıştır. Devlet tarafından toplanması planlanan enkaz için bölgedeki yerel halk karşı duruş sergilemiş ve bölgenin bir anıt bölgesi olarak düzenlenmesine karar verilmiştir. 1982 yılında bir barış hareketinin merkezi olmayı başaran anıt, Luther Anıtı adıyla günümüzde hala ziyaret edilen ve dikkat çeken alanlardan birisidir.

Frauenkirche’nin ikinci kez yıkımının ardından 1989 yılında başlayan ikinci girişim ile birlikte Frauenkirche’nin yeniden bölgede inşa edilmesini sağlamıştır. 

Dünyanın pek çok bölgesinden gelen destekler ile birlikte yürütülen çalışmalara Friends of Dresden başkanı olarak Almanya doğumlu Amerikalı Günter Blobel öncülük etmiştir. 1999 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Günter Blobel kazandığı parayı Dresden’in restorasyonu, Frauenkirche’nin yeniden inşası için bağışlamıştır. 

Frauenkirche’in yeniden inşasında Georg Bahr’ın orijinal planlarının kullanılması yapının eski görünümüyle yeniden aynı yerinde yükselmesini sağlamıştır. 1993 yılının Ocak ayında mimar ve mühendis Eberhard Burger yönetiminde başlatılan çalışmalar 2005 yılında tamamlanmıştır. Tarihte büyük bir öneme sahip olan Frauenkirche böylece 2006 yılında Dresden şehrinin 800. yıl dönümü ile birlikte hizmete açılmıştır. Yeniden inşa sırasında kilisenin kalıntılarından yararlanan mimarlar, yaklaşık 3800 taşı yeni inşaatta kullanmıştır. Anıtta yer alan sunak bölümünün de yine büyük bir bölümü aynı şekilde yapıya dahil edilmiştir. Tanımlanmayan ve yeniden kullanıma uygun olmayan eski enkaz parçalarına ise ziyaretlerde hala görülebilmektedir.

Frauenkirche Ziyaretleri Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Dresden’in Neumarkt mahallesinde bulunan Frauenkirche, merkezi bir yerde olması nedeniyle kolayca ulaşım sağlanabilen bir bölge olmaktadır. 

Yapıyı görmek ve ziyaret etmek isteyenler için pazartesi ve cuma günleri arasında 10.00 ile 12.00 ve 13.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilmesine izin verilmektedir. Cumartesi ve pazar günleri ise kilise ziyarete kapatılmaktadır.

 Girişlerde herhangi bir ücretlendirme bulunmamaktadır. Ancak ziyaretçilerin dini kurallar doğrultusunda ziyaretlerini gerçekleştirmesi önerilmektedir. 2. kez inşa edilen yapı, kullanıma sunulduktan sonra 3 yılda 7 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır. Bu nedenle her dönem yoğunluğun fazla olduğu tarihi Frauenkirche, her yıl milyonlarca ziyaretçiye de ev sahipliği yapmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.