En Önemli Ayrıntılar ve Güncel Bilgilerle Slovakya Vize Rehberi

Slovakya Vizesi

Slovakya Vizesi

7 dk'lık okuma
150 kişi okudu

Turistik vize işlemleri Slovakya Büyükelçiliği’nin belirlediği aracı kurum ile yapılmaktadır. Ancak tatili vizesi başkonsolosluk ve büyükelçilikte değerlendirmeye alınmaktadır. Yetkili merkez, tur vizesi için gerekli evrakları başvuran kişiden aldıktan sonra kapalı zarf halinde ilgili birimlere göndermektedir. Schengen bölgesi kapsamında yer alan Slovakya’ya turist vizesi alacak kişiler 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde seyahat planı oluşturmalıdır.

Slovakya Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Slovakya’yı ziyaret etmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen vizesine başvurmalıdır. Bu tur vizesi, başvuranın turizm ya da ziyaret amacıyla Schengen bölgesine çoklu giriş yapmasına izin vermektedir. Ancak ülkede kalma süresi maksimum 90 gün olarak belirlenmiştir. Slovakya vize istiyor mu sorusunun cevabı ise bordo (umuma mahsus) pasaport hamilleri için evet iken; siyah (diplomatik), gri (hizmet) ve yeşil (hususi) pasaport hamilleri için hayır olmaktadır. Müracaat, planlanan Slovakya seyahatinden maksimum 6 ay önce şahsen yapılmalıdır.

Slovakya Vizesi için Gerekli Evraklar

Slovakya, Schengen Birliği’ne üye olan ülkelerden birisidir. Slovakya vize şartları ilgili kurumların istediği şekilde yerine getirildiğinde, Slovakya vizesi almak kolay mı sorusunun cevabı evet olmaktadır. Türkçe, İngilizce ve Almanca şeklinde 3 farklı dilde bulunan başvuru formunun doldurulması, Slovakya vize müracaatının ilk adımını oluşturmaktadır. Her bilginin eksiksiz ve doğru beyan edilmesi, büyük önem taşımaktadır. Yazım işlemi bittiğinde ise 3.5 x 4.5 cm ölçülerinde biyometrik fotoğraf, sağ üst köşeye ataç ile tutturulmalıdır.

Slovakya vizesi için en temel gereksinimlerinden birisi olan pasaport, eski ya da yıpranmış görünmemeli, en az 2 sayfa boş olmalı ve seyahat dönüşünün ardından en az 3 aylık geçerli olmalıdır. Daha önceden alınmış vizeler var ise pasaporttan fotokopi çekilerek, gerekli evrakların arasına yerleştirilmelidir. Bu durum sürece olumlu etki etmektedir.

Zorunlu seyahat sağlık sigortası da, vize için önemlidir. Sigorta, seyahat boyunca aktif olmalı ve en az 30.000 euro teminatı bulunmalıdır. Ayrıca Schengen vizesinde gidiş ve dönüş süreleri belli olmalıdır. Bundan dolayı ulaşım ve konaklama rezervasyonları da teslim edilmesi gereken evraklar arasına eklenmelidir. Şayet Slovakya üzerinden farklı bir Schengen ülkesine geçiş yapılacaksa, ara konaklama rezervasyonları da, belgeler arasında olmak zorundadır.

Slovakya vizesi için gerekli evraklar arasında son olarak mali durumu gösteren dökümanlara yer verilmelidir. Son 6 – 12 aylık hesap dökümü bankadan ıslak imzalı ve onaylı bir şekilde alınmalıdır. Şayet giderler başkası tarafından karşılanacak ise o kişinin de banka hesap dökümü de sunulmalıdır.

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Slovakya Konsolosluğu, vize müracaatlarında yüz yüze randevu kabul etmediğinden işlemler, konsolosluk tarafından belirlenen yetkili vize başvuru merkezi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ancak 90 günü aşan ziyaretler için doğrudan konsolosluktan randevu alınmalıdır. Başvurunun sonuçlanması yoğunluktan ya da resmi tatillerden dolayı uzayabilmektedir. Bundan dolayı seyahat tarihinden 1 ay kadar önce vize müracaatların yapılması gerekmektedir. Ayrıca bazı durumlarda konsolosluk mülakat için başvuru sahiplerini çağırmaktadır.

Slovakya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra, Slovakya vizesi kaç günde çıkar sorusunun cevabı merak konusu haline gelmektedir. Schengen vizesinin neticelendirilme süresi genellikle 15 günü bulmakta ancak bazı durumlarda 60 güne kadar çıkabilmektedir. Söz konusu Slovakya çalışma vizesi olduğunda ise ortalama süre 20 iş günüdür.

Konsolosluğun ya da büyükelçiliğin bazı durumlarda ekstra evrak talebinde bulunması ve başvurudan sonraki sürecin resmi tatile denk gelmesi değerlendirmedeki gecikmenin en temel etkenleridir. Ayrıca yetkili kurum bazı durumlarda görüşme talebinde bulunabilmektedir.

Slovakya Vize Masrafları

Slovakya vize başvurusu yapmadan önce konsolosluğun yetkilendirdiği bankalardan herhangi birine belirlenen harç bedelinin ödenmesi ve dekontunun evraklar arasına eklenmesi gerekmektedir. Slovakya vize ücreti 6 yaş ve üzeri için 80 eurodur. 6 yaşından küçükler harç bedelinden muaf tutulmaktadır.

Bunun dışında vize merkezleri müracaat esnasında herkesten hizmet bedeli talep etmektedir. Ayrıca başvuru formu doldurma ve evrakları tamamlama gibi VIP hizmet kapsamında, isteğe bağlı olarak, belirli bir ücret karşılığında ekstra hizmet de sağlanmaktadır. Başvuru ret olarak sonuçlansa da ödenen ücretlerin geri verilmeyeceği unutulmamalıdır.

Slovakya Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Slovakya vize başvurusu reddedildiğinde, verilen karara 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı sunulmaktadır. Bu süreçte ret nedeninin ayrıntıları incelenmeli ve prosedüre uygun bir dilekçe hazırlanmalıdır. Elde yazılarak ıslak imzalı bir şekilde teslim edilmesi gereken arzuhalin çevirmen tarafından Slovakçaya çevrilmesi gerekmektedir. İtiraz, ret kararını veren konsolosluğa yapılmalıdır. Ayrıca bu sürecin işleme alınabilmesi için itiraz bedeli olan 30 euro ödenmelidir.

Olumsuz dönütün ardından yapılabilecek bir diğer şey ise tekrardan vizeye başvurmaktır. Bu süreçte daha önce teslim edilen evraklarda nelerin eksik olduğu detaylı bir şekilde araştırılmalı ve pasaportun müracaat için istenilen gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilmelidir.

Slovakya Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

  • Slovakya Büyükelçiliği - Ankara

Adres: Kavaklıdere, Atatürk Blv No:245, 06692 Çankaya/Ankara

Telefon: (0312) 467 50 75

Yetki alanı: Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir ve Karabük

  • Slovakya Başkonsolosluğu - İstanbul

Adres: Levent, Bambu Sk. No:6, 34330 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: (0212) 317 94 30

Yetki alanı: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bartın, Bursa Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kütahya Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Zonguldak

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.