Mısır Topraklarında Bulunan En Eski Nekropol: Ölüler Şehri

Mısır Ölüler Şehri

Mısır Ölüler Şehri

73 dk'lık okuma
956 kişi okudu

Ölüler Şehri Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alan nekropol ve mezarlık bölgesidir. Mokattam Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Nekropol; estetik bir şekilde hazırlanmış mezar anıtlarına sahip bölgeye verilen addır. Yaklaşık olarak 4 kilometrekarelik bir alanı kaplayan mekan, Kahire Kalesi’nin kuzeyine, güneyine ve tarihi şehir surlarının dışına kadar uzanmaktadır. Bu bölgeler de dahil olmak üzere Ölüler Şehri, UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Nekropol, Kuzey ve Güney Mezarlığı olarak ikiye ayrılmıştır.

Mısır’ın Gizemli Nekropolü Ölüler Şehri’nin Tarihi ve Etkileyici Bölümleri

Ölüler Şehri’nin başlangıcı, Mısır’ın fethine öncülük eden Arap komutan Amir ibn al-‘As tarafından MS 642’de kurulan Fustat şehrine ve ardından büyümesine kadar uzanmaktadır. Ölüler Şehri’ni oluşturan nekropol, yüzyıllar boyunca genişleyerek günümüze kadar gelmiştir. Mekan, Kahire halkının mezarlarını, tarihi yöneticilerin ve seçkin isimlerin pek çoğunun geniş türbelerini içermektedir. Nekropolde ayrıca mezar kazıcıları, bekçileri, sufiler ve din alîmlerinin mezarları da bulunmaktadır. Bir dönem bazı kimseler, türbelerin ve mezar duvarlarının arasında ve içinde yaşamaya başlamıştır. Bu sayı gittikçe artınca, şehir yönetimi tarafından bir dizi önlemle bu duruma müdahale edilmiştir.

Ölüler Şehri, 11. yüzyılda ortaya çıkan kıtlık yüzünden terk edilmiştir. Bundan sonra da mezarlık olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlerleyen süreçte şehirdeki kabileler kendi mezarlık bölgesini inşa etmişlerdir. Günümüzde İmam Şafi türbesinin bulunduğu alan, bir zamanlar Hz. Muhammed’in de üyesi olduğu Kureyş kabilesinin mezarlığı olmuştur. 

Ölüler Şehri’nde yer alan Güney Mezarlığı, en büyük ve en eski nekropoldür. Kuzey Mezarlık bölgesinde ise Abbasi halifelerinin türbeleri yer almaktadır. Burası aynı zamanda Memluk Çölü Mezarlığı olarak da bilinmektedir. Elektriği ve suyu olmayan, görkemli panteonlarda yer alan derme çatma evlerin odalarının içerisinde mezarlıklara rastlanmaktadır.

Ölüler Şehri bölgesine giriş tamamen ücretsizdir. Mekan haftanın her günü saat sınırlaması olmaksızın ziyarete açıktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.