Anılarınızı Unutulmaz Kılacak Kazakistan Hediyelik Eşyaları

Kazakistan’dan Ne Alınır?

Kazakistan’dan Ne Alınır?

335 dk'lık okuma
5177 kişi okudu

Dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük ülkeleri arasında bulunan Kazakistan, engin sınırları içerisinde yer alan kültürüyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Bir Kazakistan gezisi sırasında bölge halkının geleneksel kimliğine hayran kalan ziyaretçiler, yerlilere ait eşyalara büyük ilgi göstermektedir. Bu sebeple, Kazakistan’ın pazarlarında alışverişe çıkan ziyaretçiler, Kazaklara özgü en özel ürünleri hem kendilerine hem de sevdiklerine hediyelik eşya olarak satın almaktadır. Ziyaretçiler alışveriş sırasında en çok Kazak kamçısı ile Kazak çalgıları olan dombra ve kopuza büyük ilgi göstermektedir. Bu ürünlerin yanı sıra Kazakistan’ın geleneksel giysileri, Kazak terliği, bal-bala ve Kazakistan çikolatası da oldukça fazla satılmaktadır.

Kazak Kamçısı

Yüzyıllardır Kazakistan kültüründe büyük bir yere sahip olan kamçı, göçebe hayat yaşayan yerlilerin yanlarından ayırmadıkları kalın bir kırbaç çeşididir. Kazakistan kültüründe büyük bir öneme sahip olan kamçı, babadan oğula miras kalan en değerli gereçlerden bir tanesidir. Kamçının ahşap kabzası üzerine koyun ya da keçi derisi sarılıdır ve uç kısmına 40 santimetre uzunluğa sahip ip bağlıdır. İpin ucunda ise metal bir parça mevcuttur. Oldukça güzel bir görüntüye sahip olan bu kamçılar, Kazakistan seyahati sırasında ne alınır sorusuna verilebilecek en güzel örnek olarak ziyaretçilere tavsiye edilmektedir. Kazakistan’daki pek çok pazarda bulunabilecek bu ürün için ziyaretçilere Almati’deki Barakholka mağazası önerilmektedir.

Dombra ve Kopuz

Kazak kültürüne ait en özel parçalar arasında hiç şüphesiz dombra ve kopuz çalgıları yer almaktadır. Her ikisi de telli olan bu çalgılar, görüntü olarak birbirine benzese de aralarında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Kazak müziğinde oldukça sık kullanılan bir alet olan dombra, Orta Asya’nın en meşhur çalgıları arasında kabul edilmektedir. Orta Asya’da yer alan ülkelerde oldukça yaygın olan dombra, her ülkede farklı bir şekilde çalınmakta ve üretilmektedir. Bu çalgılar arasında da en farklı olanı Kazak dombrasıdır. Kazak dombrasında perdeler bulunmaktadır. Telleri genellikle hayvan sinirlerinden yapılan Kazak dombrası, yüzyıllardır Kazakistan müziğinin başlıca aletlerinden biri olmuştur.

Geleneksel Türk müziğinin en popüler ve en eski çalgıları arasında bulunan kopuz da Kazakistan ziyareti sırasında büyük ilgi görmektedir. Bağlamanın atası olan bu saz çeşidi, Türk kültürünün en temel parçaları arasında yerini almaktadır. Kazak müziğinde de oldukça sık kullanılan kopuz, kendine has sesi ve yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Kazakistan müzik kültürünün en güzel yansıması olan bu aletlerden satın almak için Almati’deki APM.KZ ve Yamuzyka-Muztorg müzik aletleri mağazaları önerilmektedir.

Kazakistan Çapan Kostümü

Yüzlerce yıllık tarihinde oldukça özel bir kültüre sahip olan Kazakistan’da yöresel giysiler de büyük dikkat çekmektedir. Kazak çapan kostümü olarak bilinen bu kıyafetler, muhteşem işlemeleri ve göz alıcı yapısıyla görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Belirli bir cinsiyeti temsil etmeyen bu kostümler hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilebilen robdöşambra benzer geleneksel bir kıyafettir. Özellikle doğum günleri, törenler ve düğün gibi etkinliklerde kullanılmaktadır. Genellikle kadife, ipek ve brokar gibi kaliteli kumaşlar ile dikilen çapan kostümü, çoğu zaman altın rengindeki bir taban üzerine yapılan doğa motifleri ile süslenmektedir. Kazakistan’a giden her ziyaretçiyi etkilemeyi başaran bu kıyafet, ülke çapındaki pek çok pazarda kolaylıkla bulunabilmektedir.

Kazak Terliği

%100 koyun yününden yapılma bir ürün olan Kazak terliği, uzun yıllardır Kazakistan’da en çok kullanılan eşyalar arasındadır. Oldukça basit bir görünüme sahip olan bu terlikler, ayakları ısıtmasıyla ülke genelinde çok popülerdir. Üzerinde belirli süslemelerde bulunan bu terlikler, Kazakistan kültürünün sembolik yapılarını gözler önüne sermektedir. Kazakistan’dan dönmeden önce mutlaka satın alınması önerilen bu terlikler için ziyaretçilere Şimkent’teki Ayna Bazaar önerilmektedir.

Bal-Bala Figürleri

Aldar Kose, Tazsha bala ve Er-Tostik gibi Kazak halk müziğinin karakterlerinin bir figür oyuncağı olan bal-bala, Kazakistan ziyareti sırasında mutlaka satın alınması önerilen hediyelik eşyalar arasında bulunmaktadır. Kazaklar tarafından oldukça sevilen bu halk dansçılarının figürleri, üzerlerine giydirilmiş yöresel kıyafetlerle oldukça eşsiz bir görünüme kavuşturulmaktadır. Figür oyuncaklar arasında konuşan ve şarkı söyleyen seçenekler de bulunmaktadır. Genellikle 10 santimetre boyutlarında olan bu oyuncaklardan satın almak isteyen ziyaretçilere Nur-Sultan’a bağlı Valikhanova Sokağı’ndaki Keruen City mağazası önerilmektedir.

Kazakistan Çikolatası

Kazakistan’da kurulan ilk fabrika olan Rakhat, bir çikolata üretim tesisidir. Uzun yıllardır faaliyet gösteren fabrika, ülkedeki en özel çikolatayı da üretmektedir. Bitter çikolatalar ile adından söz ettiren bu fabrika, üretime geçtikten kısa bir süre sonra Kazakistan’daki en popüler markalardan biri haline gelmiştir. Günümüzde Kazakistan’ın adeta bir gurur kaynağı olan bu fabrika, ürünlerini ülke bayrağı görünümü olan bir ambalaja sararak paketlemektedir. Bu özelliğiyle turistlerin hediyelik eşya olarak satın alabilecekleri ürünler arasında başı çekmektedir. Almati’de bulunan fabrikada turist gezileri yapmak ve orada üretilen çikolatalardan satın almak mümkündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.