Liman Kenti Dünyaca Ünlü Hiroşima Hakkında Bilgiler

Hiroşima Hakkında

Hiroşima Hakkında

11 dk'lık okuma
156 kişi okudu

Japonya’nın önemli şehirlerinden biri olan Hiroşima, 1589 yılında Seto İç Denizi’nin nehir deltasına kurulmuştur. Konumu sayesinde balıkçılık ve deniz ticaretinin geliştiği Hiroşima, 1889 yılında şehir statüsüne kavuşmuştur. Ancak bu gelişmeler, dünyanın ilk atom bombasının Hiroşima şehrine atılmasıyla yerle bir olmuştur. 6 Ağustos 1945 yılında gerçekleşen patlama nedeniyle bölge büyük bir yıkıma uğramıştır.

Hiroşima ile ilgili bilgiler, şehrin dünya ülkelerinden gelen destekler ile kısa sürede toparlanmayı başardığını göstermektedir. Hiroşima, günümüzde endüstriyel alanda kendini geliştirmeye devam etmektedir. Ünlü Japon markası Mazda’nın genel merkezine ev sahipliği yapan şehir; gemicilik, kauçuk üretimi ve daha birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Hiroşima şehri kurulurken inşa edilen kale, yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Hiroşima hakkında her şey, şehrin devasa bir açık hava müzesine dönüştüğünü göstermektedir. Saldırıdan önce endüstri tanıtım binası olarak kullanılan kubbeli bir bina, günümüzde Hiroşima’nın ikonik yapılarındandır. Barış Anıtı olarak bilinen bu mekan, nükleer bombanın düştüğü yerdir ve çevresi park alanına dönüştürülmüştür. Her yıl 6 Ağustos tarihinde burada ölen kişiler için anma töreni düzenlenmektedir.

Hiroşima'nın Tarihi

Hiroşima, Japonya’nın sekiz bölgesinden biri olan Chūgoku’nun en büyük şehridir. Şehrin kuruluşu, 1589 yılında güçlü feodal hükümdar Terumoto Mori’nin bölgeye bir kale inşa etme fikrine dayanmaktadır. Kale inşaat sürecindeyken bölgeyi popülerleştirmek için çevresini, Kyoto ve Osaka şehirlerinden esinlenerek kasabaya dönüştürme kararı alınmıştır. Kalenin inşaatı 1591 yılında tamamlandığında bölge sazlıklardan arınmış bir kale kasabası haline gelmiştir. Bu dönemden sonra Doğu Hiroşima hükümdarı kasabanın gelişmesine yardım etmiştir. 1800’lü yıllardan sonra Hiroşima’da köyler kurulmuş, balıkçılık gelişmiş ve sulak bitkiler yetiştirilmeye başlanmıştır. 1889 yılında da şehir statüsüne ulaşmıştır.

Hiroşima 1930’lu yıllardan sonra daha fazla endüstriyel malzemeye, liman tesislerine ve sanayi bölgesine ihtiyaç duymaya başlamıştır.

Japonya ve ABD arasında yaşanan büyük savaş, bölgedeki faaliyetleri sekteye uğratmıştır. Savaş devam ederken Japonya’nın teslim olmasını isteyen ABD büyük bir saldırı planlamıştır. 6 Ağustos 1945 saat 8.15’i gösterirken “little boy” isimli dünyanın ilk atom bombası, ABD güçleri tarafından Japonya’nın Hiroşima şehrine atılmıştır. Nükleer bomba, ilk atıldığında 70.000 kişiyi, ilerleyen dönemde oluşan hastalıklarla da 90 binden fazla insanı öldürmüştür. ABD güçleri bu olaydan üç gün sonra Japonya’nın Nagazaki şehrine “Fat Man” adındaki ikinci nükleer bombayı atmıştır. Burada da 74 binden fazla kişinin ölmesine sebep olmuştur.

Japonya halkının çabası ve dış ülkelerden gelen destek ile Hiroşima, tüm hızıyla toparlanmaya başlamıştır. Şehir, 1949 yılında Japon hükümeti tarafından “Barış Şehri” ilan edilmiştir. Bu olayın simgesi olarak Hiroşima Barış Anıtı Parkı yapılmıştır. Bu mekan bölgenin sanat tarihi üzerine detaylar da barındırmaktadır. Parkın köşesinde yer alan ve savaştan önce endüstri tanıtım salonu olarak kullanılan bina, olduğu gibi bırakılmış ve Atom Bombası Kubbesi Barış Anıtı adını almıştır. Nükleer bombanın düştüğü konuma yakın olan bu bina, 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Günümüzde Hiroşima şehri bölgenin sanayi merkezi statüsündedir. Mazda’nın genel merkezi burada yer almakta ve kauçuk, çelik, gemicilik sektörleri tüm hızıyla ilerlemektedir.

Hiroşima Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Hiroşima’nın en belirgin özellikleri arasında dünyada ilk kez atom bombasının kullanıldığı şehir olması öne çıkmaktadır. Savaştan önce endüstriyel alanda yükselişte olan Hiroşima’nın bir kısmında yetmiş yıl ot yetişmemiştir. Buna rağmen şehir; Japonya’nın yardımı, şehrin özverisi ve dış ülkelerden gelen destekler ile toparlanmayı başarmıştır.

Hiroşima’da yaşanan olay üzerine çeşitli filmler, diziler ve içerikler üretilmiştir. Bunlar arasında en meşhurları “Hiroşima Sevgilim” ve “Godzilla” filmleridir. Özellikle Hiroşima Sevgilim filminde yer alan sahneler patlamayla ilgili belge niteliği taşımaktadır. Godzilla ise patlamalara tepki olarak yapılmış bir filmdir. Filmde gerçekleşen patlamalar sonucu Godzilla ismindeki yaratık ortaya çıkmaktadır.

Hiroşima, deniz kenarına kurulduğu için şehirde balıkçılık gelişmiş ve yöresel lezzetler deniz mahsulleri ile şekillenmiştir. Japonya’nın ünlü istiridye çiftliklerinden birisi burada kurulmuştur. Hiroşima’da diğer şehirlerden farklı olarak yılın her dönemi kabuklu deniz ürünlerine ve balık çeşitlerine ulaşmak mümkündür. Şehirde deniz mahsulleri kadar popüler olan diğer ürünler ise pirinç ve eriştedir. Çeşitli ürünler karıştırılarak hazırlanan bu ürünlerde farklı pişirme teknikleri kullanılmaktadır.

Hiroşima'ya Gideceklere Tavsiyeler

Hiroşima, 1589’da inşa edilen bir kalenin etrafında gelişerek şehir halini almıştır. Hiroşima Kalesi olarak bilinen bu yapı, kentin simgesi haline gelmiştir. Yıllardır ayakta duran ihtişamlı yapı, patlamadan sonra büyük hasar almıştır. Restore edilen ve günümüzde Japon Tarih Müzesi olarak kullanılan yapı Hiroşima gezisi sırasında mutlaka ziyaret edilmelidir.

Hiroşima’da gezilmesi gereken yerler arasında UNESCO tarafından korunan mekanlar öne çıkmaktadır.

Bu mekanlar arasında Atom Bombası Kubbesi büyük bir öneme sahiptir. Burada yaşanan kötü olayları anmak için binaya dokunulmamış ve çevresi park haline getirilmiştir. Eşsiz bir manzaraya sahip İtsukuşima Tapınağı ise ibadet adası olarak bilinen bir mekandır. Gelgit etkisine bağlı olarak dönem dönem suyun üstünde yüzüyormuş gibi görünmektedir.

1945 yılındaki patlamadan sonra şehir, barış turizmi olarak bilinen bir dizi etkinlik gerçekleştirmektedir. Patlamadan geriye kalan mekanlar, yanan eşyaların bir kısmı, patlamada ölen insanlara adanmış heykeller ve daha fazlası ziyaret edilmektedir. Bu çalışma insanları bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. Farklı bir deneyim yaşamak isteyen gezginlerin, bu etkinliklere katılmaları önerilmektedir.

Hiroşima’da alkollüyken bisiklet dahi kullanmak yasaktır. Ayrıca günlük hayatta iki bisikletlinin yan yana gitmesi de yasak olan kurallardan biridir. Şehri ziyaret eden bisiklet tutkunlarının bu tür kurallara dikkat etmesi gerekmektedir.

Hiroşima'ya Giderken Alınması Gerekenler

Hiroşima kentinde haziran ve temmuz ayı çok yağış alan zamanlardandır. Bu dönemde şehri ziyaret edenlerin yanlarına ince giysiler ve bir şemsiye almaları tavsiye edilmektedir. Ağustos ayı ise daha sıcak olduğu için ziyaretçilerin güneş kremlerini unutmamaları gerekmektedir.

Hiroşima’nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında ziyaretçilerin birçok yokuşla karşılaşması mümkündür. Konforlu bir gezi için, ziyaretçilerin unutmaması gereken en önemli şeylerden biri de yürüyüş ayakkabılarıdır. Ayrıca günlük kullanıma uygun hafif bir çanta da Hiroşima seyahatini daha keyifli hale getirmektedir.

Hiroşima kentinde Japon yeni kullanılmaktadır. Bu nedenle şehre gitmeden önce ziyaretçilerin paralarını yerel paraya çevirmeleri tavsiye edilmektedir. Şehirdeki mekanlar arasında kaybolmamak için bir Hiroşima haritası edinmek de faydalı olmaktadır.

Hiroşima Hakkında İlginç Bilgiler

Savaş döneminde Hiroşima şehrindeki binaların çoğu ahşaptan yapıldığı için şehrin büyük bir bölümünde neredeyse bina kalmamıştır. Ginkgo Biloba ağaçları ise saldırıdan sağ çıkmış nadir türler arasındadır. Ayrıca uzun yıllar sonra bu topraklarda yetişen ilk bitki zakkum olduğu için şehrin simgesi seçilmiştir. Hiroşima’nın isminin, şehrin kurucusu hükümdar Terumoto Mori tarafından konulduğu düşünülmektedir. Hiroşima kelimesi eski dilde “büyük ada” anlamına gelmektedir.

Hiroşima’ya atom bombası atılmasının ardından, radyasyon üzerine araştırmalar hız kazanmıştır. Radyasyona maruz kalanları tedavi etmek isteyenlere de radyasyonun geçtiği saptanmıştır. Günümüzde şehirde hala 2 binden fazla radyasyona maruz kalmış organ saklanmakta ve üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Hiroşima ve Nagazaki’deki patlamalardan sonra hayatta kalan insanlar “hibakusha” olarak adlandırılmaktadır.

Hiroşima’da yer alan Barış Anıtı Parkı’nda, saldırıda ölen insanlar için Barış Ateşi yakılmıştır. 1964’ten beri bu ateş kesintisiz yanmaya devam etmektedir. Ayrıca her yıl 6 Ağustos tarihinde olanları anmak için parkta binlerce kişinin katıldığı törenler düzenlenmektedir. Tüm bu özellikleri ile Hiroşima hakkında bilinmeyenler, şehri ziyaret edenleri etkilemeyi başarmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.