Sicilya’nın Yunan Koloni Kenti Siraküza Hakkında Bilgiler

Siraküza Hakkında

Siraküza Hakkında

4 dk'lık okuma
66 kişi okudu

İtalya’nın Sicilya Adası’nın doğu kıyısında bulunan Siraküza, Antik bir Yunan şehridir. Şehir ile ilgili bilgiler arasında; zengin Yunan tarihi ve kültürü, amfitiyatroları, mimarisi, önde gelen matematikçi ve mühendis Arşimet'in doğum yeri olması dikkat çekmektedir. Siraküza şehrine ilk yerleşimler MÖ 734 yılında başlamıştır. Siraküza’nın en parlak döneminde Atina’dan bile daha büyük olduğu bilinmektedir. Şehrin kalıntıları, Sicilya'nın en büyük arkeolojik alanlarından biri olan Parco Archeologico della Neapolis'i oluşturmaktadır.

Siraküza ile ilgili bilgiler bunlarla da sınırlı değildir. Siraküza, Sicilya'nın zamansız güzelliğini diğer tüm şehirlerden daha fazla barındırmaktadır. Yemyeşil narenciye bahçelerinden antik Yunan kalıntıları yükselmektedir. Kentte bulunan kafe masaları göz kamaştırıcı barok meydanlara bakmakta ve Orta Çağ’dan kalma bal rengi ara sokakları pırıl pırıl mavi denize uzanmaktadır.

Kent, İyon Denizi'nin ve Syracuse Körfezi'nin yanında yer almaktadır. Küçük bir ada olan Ortigia, Siraküza’nın en güzel köşesi olmaya devam etmektedir. Siraküza, güzel sokak manzaraları, lezzetli yeme içme ve alışveriş seçenekleriyle büyülenen, sürekli büyüyen bir turist kitlesine sahiptir. Günümüzde şehir, UNESCO tarafından Pantalica Nekropolü ile birlikte bir Dünya Mirası Alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Siraküza'nın Tarihi

Siraküza, MÖ 734’te Korintliler tarafından kurulmuştur. Bir Yunan koloni şehri olan Siraküza, MÖ 5. yüzyılda Tiran Gelon’un yönetimine girmiş ve bu dönemde büyük bir büyüme katetmiştir. Kent, MÖ 415 ile 413 yılları arasında Atina kuvvetleri tarafından iki yıl boyunca kuşatma altına alınmıştır. Ancak bu dönemde ele geçirilememiştir. Tiran Dionysius’un yönetimi sırasında yani MÖ 4. yüzyılda kent, Sicilya ve Güney İtalya’nın büyük bir kısmını egemenliği altına almıştır.

Siraküza, doğal bir liman olan ve özellikle kaynak suyunun verimli olduğu Ortigia Adası’nda kurulmuştur. Ortigia’da yaşayan nüfus hızlı bir şekilde artmış ve ana adaya doğru yayılmaya başlamıştır. Böylelikle iki yerleşim yeri bir köprü ile birbirine bağlanmıştır. Aristokrat zümrenin liderlik ettiği hükümet Yunan Arkaik döneminde Helorus, Acrae, Camarina ve Casmanae gibi koloni şehirleri kurmuş ve bu dönemde Siraküza’da refah dönemi yaşanmıştır. Siraküza’da sanat tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Zeus, Apollo ve Athena’ya adanan tapınakların kalıntıları da MÖ. 6 yüzyılda yaşanan bu dönemle tarihlenmektedir.

Siraküza, farklı hükümdarların egemenliği altında kaldığı için her uygarlıktan bir parçayı elinde tutmayı başarmıştır. Şehirde birçok tarihi yapı da bulunmaktadır. Örneğin Santa Lucia Bazilikası, MS 303'te azizin şehit olduğu yerde inşa edilmiştir. Bazilikanın bugünkü görünümü 15. ve 16. yüzyıl mimarisini yansıtmaktadır. Ancak şehrin tarihini en iyi şekilde yansıtan en önemli yapısı Yunan Tiyatrosu’dur. Yapımı MÖ 470’e kadar uzanan bu yapı, günümüzde bile hala o dönemi yansıtan tiyatro oyunları sergilenmekte ve kentin sanat tarihi açısından birikimini yansıtmaktadır.

Siraküza Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Siraküza denildiğinde şüphesiz ki akla ilk gelen şey şehrin tarihidir. Siculi ve Fenikelilerin buraya yerleşmesiyle Siraküza’nın farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığı köklü tarihi başlamaktadır. Her uygarlık bu şehre farklı kültürler ve mimari yapılar bırakmıştır. Bu yapılar Siraküza’nın en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır.

Siraküza’da akla gelen bir diğer şey ise limon ve narenciye bahçeleridir. Bu bahçeler 2000 yılı aşkın Siraküza çiftliklerinin geçim kaynağı ve tarımın bir parçası olmuştur. Bu ürünler, 2011 yılında Korumalı Coğrafi İşaret’ler arasında yerini almıştır. Siraküza limonunu benzersiz yapan şey ise yüksek su içeriği, kabuğundaki yağ bezlerinin bolluğu ve uçucu yağlarının yüksek kalitesidir. Limonlar, yemekler için harika bir aroma verici ve susuzluğu gideren lezzetli bir içecek olarak damaklarda iz bırakmaktadır. Ayrıca bu limonların güçlü bir sindirim sistemi için tüketilmesi önerilmektedir. Dünya çapında kozmetik ve parfüm endüstrisinin öncülerinden, Siraküza limon esansına ve yağlarına büyük bir talep de bulunmaktadır.

İyonya Denizi’ne yakınlığı ile ünlü olan Siraküza şehri ince kumlu plajları, körfezi ve denize uzanan kayalıklarıyla da turistlerin aklında izini bırakmaktadır. Turistler manzaranın tadını çıkarabilmekte ya da muhteşem ince kumlu plajın masmavi sularında doyasıya yüzebilmektedir.

Siraküza’ya Gideceklere Tavsiyeler

Siraküza’da Yunan kültürünü ve tarihini yansıtan Yunan Tiyatrosu kesinlikle görmezden gelinmemelidir. Yunan Tiyatrosu, Neapolis Arkeoloji Parkı içinde yer almaktadır. Park ziyareti için yaklaşık iki ila üç saat zaman ayırmak gerekmektedir. Siraküza'nın Yunan Tiyatrosu, her yıl mayıs ve haziran aylarında hâlâ muazzam bir Yunan oyunları festivaline ev sahipliği yapmaktadır.

Siraküza’da bir diğer yapılması gereken ise şehrin en eski yerleşim yeri olan Ortigia’yı ziyaret etmektir. Turistler, Ortigia’yı şehre bağlayan köprüyü geçtikten sonra oradaki sakinliği şaşkınlıkla karşılamaktadır. Bu büyüleyici ortamı korumak için ada, çoğunlukla yalnızca yayalara açıktır. Bölgedeki bazı park yerleri yalnızca adanın sakinleri için ayrılmıştır.

Siraküza’ da mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer ise Ortigia’nın ana meydanı olan Piazza del Duomo’dur. Bu büyük meydan, gözlerinizi kamaştıracak birçok beyaz taş bina ile çevrilidir. Ziyaretçiler, Siraküza Katedrali, Beneventano Sarayı, belediye binası, Başpiskopos Sarayı ve Chiesa di Santa Lucia alla Badia’ya hayran kalmaktadır. Ayrıca meydandaki birçok restoranın terasından birinde bir kadeh içki içmek ya da katedralin merdivenlerinde ev yapımı dondurmanın tadını çıkarmak, Siraküza tatilinde mutlaka yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.

Başka ülkelerden Siraküza’ya gidecekler için havaalanlarında ve şehir merkezinde birçok döviz bürosu ve banka bulunmaktadır. Bankalar iş günlerinde, genellikle sabah 09.00'dan akşam 16.00'ya kadar açıktır. Turistler paralarını değiştirmeden önce komisyon ücretini sormaları tavsiye edilmektedir. ATM'den de uluslararası bankalardan nakit çekilebilmektedir.

Siraküza'ya Giderken Alınması Gerekenler

Siraküza’nın eski şehri Ortigia’da Arap ve Yunanların ortak ibadet ettiği bir mimarı yapı bulunmaktadır. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önemli olan yapıya girerken saçlar ve omuzların görünmemesi gerekmektedir. Bu yüzden Siraküza’da kültür gezisi yapacak turistler, yanlarında açık renkli uzun bir eşarp götürmelidir.

Yaz sıcağının tadını çıkarmak ve denize girmek isteyen turistler ise yanlarında mayo, güneş kremi, sıcaktan koruyacak şapka ve güneş gözlüğü gibi malzemeleri bulundurmalıdır.

Ayrıca yaz ayında ziyaret edeceklerin götürmesi gereken en önemli şey ise çantada taşınabilir sivrisinek kovucudur. Yaz aylarında kentte çok sivrisinek olmaktadır. Bu yüzden sinek ısırıklarından korunmak ve gece rahat bir uyku çekmek için bu ürün olmazsa olmazdır.

Siraküza Hakkında İlginç Bilgiler

Siraküza şehrinde park yerleri genelde yerel halk için ayrılmıştır. Turistler ve kiralık arabalar için park yerleri sayılıdır. Bu yüzden şehirde genellikle turistler bisikletlerle ve mobiletle gezmektedir. Siraküza hakkında bilinmeyenler bunlarla sınırlı değildir. Ünlü matematikçi, fizikçi ve mühendis Arşimet Siraküzalı’dır.

Arşimet’in suyun kaldırma kuvvetini keşfetmesine dair birçok rivayet bulunmaktadır. Siraküza kralı Hieron, bir savaşta kazandığı zaferin üstüne halka armağan etmek için bir tapınak inşa edilmesini emretmiştir. Hieron, bu tapınakta tekrar krallığını ilan etmek için de saf altından bir taç yapılmasını istemiştir. Ancak ustanın tacı saf altından yapmadığından şüphelenmiş ve bu konuyu araştırması için Arşimet’i görevlendirmiştir. Arşimet bu sorunu çözebilmek adına gece gündüz çalışmaya başlamıştır. Ancak problem, Arşimet’in çalışma masası yerine bir Siraküza hamamında çözüme kavuşmuştur. Arşimet, hamamda banyo yaparken kendini küvetin içine bıraktıktan sonra suyun taştığını görmüş ve hamamdan “evraka” diye bağırarak koşmaya başlamıştır. Ünlü fizikçinin sevincinin nedeni, fizikte belirsiz şekildeki maddelerin öz kütlesini ölçmek için faydalanılan suyun kaldırma kuvvetini bulmasıdır. Arşimet böylelikle hem kralın sorununu çözmüş hem de bilim dünyasına büyük bir katkıda bulunmuştur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.