Malmö Meşhur Yemekleri

Malmö mutfağı hakkında öne çıkan bilgilerden en önemlisi şehirde deniz mahsullerinin farklı formlarda tüketildiğidir. Marine edilmiş ve tütsülenmiş balık tarifleri şehrin ünlü yemekleri arasında gösterilmektedir. Bu ürünler genellikle bira ya da sıcak şarap ile tüketilmektedir. Malmö’nün geleneksel yemekleri arasında yer alan svartsoppa ise her yıl Aziz Martin Günü’ne özel hazırlanan lezzetli bir çorba tarifidir. Äggakaka adlı tuzlu hamur işi de şehrin en çok sevilen lezzetleri arasında öne çıkmaktadır. Malmö’de bir akşam yemeğini sonlandırmanın en güzel yolu ise piramit kek adıyla da bilinen skånsk spettkaka veya elma ile hazırlanan skånsk äppelkaka tatlılarını denemektir.

Brännesnuda

Brännesnuda

Brännesnuda, geleneksel olarak domuz budu, havuç, pırasa, kereviz, patates, lahana, yaban turbu, beyaz biber ve yulaf ezmesi ile hazırlanmaktadır. Domuz budu sebze ve baharatlar ile biraz pişirildikten sonra içine yulaf ezmesi eklenmektedir. Tüm malzemeler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra, ince kıyılmış maydanozla süslenerek, hardal eşliğinde servis edilmektedir. Bu lezzetli tarif Malmö’de kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Brunkal

Brunkal

Brunkal, beyaz lahana ile yapılan lezzetli bir garnitürdür. İnce ince doğranan beyaz lahananın içine soya sosu, sirke ve altın şurubu eklendikten sonra yavaş yavaş kavrulması ile hazırlanmaktadır. Brunkal, kelime olarak kahverengi lahana anlamına gelmektedir. Tarifin bu adı almasının nedeni ise pişirme işlemi sırasında lahananın renginin kahverengiye dönmesidir. Genellikle Noel’de çok tüketilmektedir. Brunkal; domuz eti, sosis ya da Noel jambonun yanında servis edilmektedir.

Piramit Kek

Piramit Kek

Skånsk spettkaka diğer bir adıyla piramit kek yalnızca taze yumurta, şeker ve patates unu kullanılarak yapılmaktadır. Hem göze hem damağa hitap eden kekin 1600’lü yıllardan beri İsveç’te yapıldığı bilinmektedir. Geçmişte sadece varlıklı insanların tükettiği kek günümüzde Malmö’nün en çok sevilen lezzetlerinden biri halini almıştır. Genellikle vanilyalı dondurma, meyve ve bir fincan kahve ile birlikte servis edilmektedir.

Scanian Elmalı Kek

Scanian Elmalı Kek

Skånsk äppelkaka, elma ile hazırlanan enfes bir tatlı tarifidir. Elma, şeker, ufalanmış ekmek kırıntıları, tereyağı ve tarçın ile hazırlanan äppelkaka, genellikle vanilyalı bir sos ve kremşanti ile servis edilmektedir.

Siyah Çorba

Siyah Çorba

Svartsoppa, geleneksel olarak her yıl Aziz Martin Günü’nde tüketilen bir çorbadır. Geleneksel olarak kaz kanı ile hazırlanan çorbanın yapımında bazen domuz kanı da kullanılabilmektedir. Tarife ayrıca kaz eti ve baharatlar da eklenmektedir. Tatlı, ekşi ve baharatlı bir tada sahip olan çorba farklı lezzetleri keşfetmeyi sevenlerden tam not almaktadır. Koyu kırmızı bir renge sahip olduğu için siyah çorba olarak da adlandırılmaktadır.

Yumurtalı kek

Yumurtalı kek

Äggakaka, Skåne’ye ve dolayısı ile ilin yönetim merkezi olan Malmö’ye özgü tuzlu bir hamur işidir. “Yumurtalı kek” olarak tanımlansa da yapılış ve görünüş itibariyle gözlemeyi andırmaktadır. Bu lezzetli tarifin hamuru yumurta, un, süt, tereyağı ve mısır nişastası ile hazırlanmaktadır. Hamurun pişirildikten sonra üzerine domuz pastırması, frenk soğanı ve İsveç kirazı eklenmekte, böylece servise hazır hale getirilmektedir. Bölgede öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden olan äggakaka, soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilmektedir.

Malmö’de nerede yemek yenir sorusuna cevap olabilecek kalitede birçok restoran bulunmaktadır. Turistlere önerilecek ilk mekân şehrin en güzel lezzetlerini deneyebilecekleri Nam Do Restaurant’tır. Bunun yanında Vollmers adlı restoran da şehrin Michelin yıldızı alan nezih ve kaliteli mekânlarından biridir.

Malmö’de hizmet veren Restaurang Mevlana Kolgrill adlı mekân, Türk yemek kültürüne ait lezzetleri ustalıkla turistlerle buluşturmaktadır. Restoranda lahmacun, pide ve kebap gibi en sevilen Türk lezzetlerini deneyebilmek mümkündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İsveç Vizesi

Schengen bölgesinde yer alan İsveç’e vize başvurusu yetkili acenteler üzerinden yapılmaktadır. Bu merkezlerden birine başvuran kişinin evraklarını kapalı bir zarf içerisinde İsveç Büyükelçiliği’ne iletilmektedir. Değerlendir yetkisi ise yalnızca büyükelçiliğe aittir.