Görülmeye Değer Sibenik Hakkında Bilgiler

Sibenik Hakkında

Sibenik Hakkında

4 dk'lık okuma
109 kişi okudu

Krka Nehri’nin Adriyatik Denizi’ne bağlandığı konumda bulunan Sibenik, Hırvatistan’ın Dalmaçya bölgesindeki tarihi bir şehirdir. Aynı zamanda Dalmaçya bölgesinin en büyük şehirlerinden olan Sibenik; tarihi yapıları, kültürü, mutfağı ve hakkında herşey ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bir yerdir. Özellikle, tarihi yapısını korumasından dolayı büyük bir ilgi gören Sibenik, Hırvatistan’ın en çok ziyaretçi çeken şehirlerinin başında gelmektedir.

Sibenik, çok özel bir sanat tarihine sahiptir. Geçmişten günümüze dek Sibenik’in kültürünü ve tarihini sergileyen birbirinden güzel müzeler, şehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Özellikle Sibenik Şehir Müzesi ve Civitas Sacra’da oldukça etkileyici eserler sergilenmektedir. Şehrin sanat tarihi ile ilgili bilgiler arasında, Sibenik Katedrali’nden de bahsetmek gerekmektedir. Şehirdeki en önemli yapılardan olan katedral, 15. yüzyıldan kalma mimari güzelliğiyle ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.

Sibenik, ziyaretçiler için eşsiz bir lezzet durağıdır. Hırvatistan mutfağının eşsiz lezzetlerinden bazıları da Sibenik’te doğmuştur. Skradinski rizot gibi lezzetlerin çıkış noktası olan Sibenik, tarihi sokaklarında yer alan eşsiz restoranlarda ziyaretçilerine leziz bir ziyafet imkanı sunmaktadır.

Sibenik'in Tarihi

Sibenik, Hırvatistan sınırları içerisinde bulunan ve tarihi 11. yüzyıla uzanan bir şehirdir. Şehir, bu tarihi yapısını korumakta ve ziyaretçilerini asırlar öncesinde bir yolculuğa çıkarmaktadır. 11. yüzyılda Dalmaçya’da egemen olmaya çalışan Romalılar, İliryalılar ve Yunanlılar; burada yer alan bölgeleri ele geçirmek adına birbirleriyle çatışmışlardır. Sibenik’in aksine diğer şehirlerin birçoğu da bu devletler arasında bölüştürülmüştür.

Sibenik şehrinin kuruluşu, Hırvatlara aittir. Aziz Michael Kalesi’nde yer alan yazıtların gösterdiğine göre şehir, 1066 yılında Hırvat Kralı IV. Petar Kresimir tarafından kurulmuştur. İlk başlarda Kresimirovgrad, yani “Kresimir’in Şehri” olarak anılan Sibenik, sonraki zamanlarda bugünkü adını almıştır.

I. Dünya Savaşı’na kadar farklı devletlerin kontrolü altında bulunan Sibenik, Avusturya ve Macaristan’ın savaşı kaybetmesinden sonra Yugoslavya tarafından ilhak edilmiştir. Sibenik, 1991 yılında patlak veren Hırvat Bağımsızlık Mücadelesi’nin bitmesi ardından, yeni kurulan Hırvatistan Devleti’nin sınırları içerisine dahil edilmiştir.

Sibenik, sanat tarihi ile de ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Aziz Michael Kalesi ve Sibenik Katedrali gibi yerler, şehrin tarihi izlerini taşıyan en özel yapılardır. Bununla birlikte Sibenik sanat tarihini korumak ve sergilemek adına, özel müzelere de sahiptir. Sibenik Şehir Müzesi ve Civitas Sacra, bu müzeler arasında en bilinenleridir.

Sibenik Denilince İlk Akla Gelenler

Sibenik’in en belirgin özellikleri, hiç şüphesiz tarihi yapılarıdır. Şehir, sınırları içerisinde yer alan sayısız tarihi güzelliğiyle dikkat çekmektedir. 11. yüzyılda kurulan Sibenik, birçok farklı medeniyetin kontrolü altına girdiği için çeşitli bir sanat yapısına sahiptir. Özellikle Aziz Michael Kalesi, Orta Çağ’dan kalma yapılar arasında ilk akla gelenlerdendir. Kale, yıllar boyunca sayısız kez istila edilen Sibenik’in savunma merkezini oluşturmuştur. Günümüzde ise bulunduğu konum ve yaşayan bir tarih olması nedeniyle şehirde en ilgi gören yapılar arasındadır.

Sibenik Katedrali, tıpkı Aziz Michael Kalesi gibi güzelliğiyle büyüleyen yapılardandır. 15. yüzyılda inşa edilen katedral, Hırvatistan’daki en önemli tarihi yapılardan biri olarak kabul görmektedir. Bununla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de dahil edilmiştir. Venedikli mimar Antonio Dalle tarafından yapılan katedralin inşası, 100 yılı aşmıştır. Bu sebeple katedralin yapımı, heykeltıraş Jurac Dalmatinac’a ve Nikola Firentinac’a devredilmiştir. Heykeltıraşların dokunuşlarıyla benzersiz bir güzelliğe kavuşan katedral, iç dekorasyonu ve dış mimarisiyle oldukça etkileyicidir.

Sibenik denildiğinde akla gelen yapılar, yalnızca Aziz Michael Kalesi ve Sibenik Katedrali ile sınırlı değildir. Aynı zamanda Eski Belediye Binası, Aziz John Kalesi, Aziz Nicholas Kalesi, Aziz Francis Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi ve Krka Ulusal Parkı gibi yerler de şehrin önemli yapıları arasında yer almaktadır.

Sibenik’e Gideceklere Tavsiyeler

Sibenik’e gideceklere verilebilecek ilk tavsiye, şehrin tarihi özelliğine doymadan geri dönülmemesidir. Birbirinden güzel yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken şehir, ziyaretçilerini büyülemektedir. Özellikle Aziz Michael Kalesi, Aziz Nicholas Kalesi, Aziz John Kalesi, Sibenik Katedrali ve Aziz Barbara Kilisesi; mutlaka görülmesi gereken yapılardır.

Sibenik gezisine çıkan ziyaretçilere, Krka Ulusal Parkı’na gitmeleri önerilmektedir. 1985 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan park, içerisinde yaşayan ekolojik dünyasıyla herkesi cezbetmektedir. Krka Nehri’nin hemen ortasında yer alan park, 200’e yakın farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, doğal güzellikleri içerisinde barındırdığı gibi, birbirinden güzel tarihi yapılarıyla da ziyaretçilerini büyülemektedir.

Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçileri etkisi altına alan Sibenik, geleneksel mutfağı ile büyük bir beğeni kazanmaktadır. Bünyesinde yer alan özel restoranlar ise ziyaretçilere eşsiz bir ziyafet sunmaktadır. Özellikle şehre özel bir yemek olan skradinski rizot, Sibenik gezilerinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir. Bununla birlikte skradinska torta ve jezerski zelenjak tatlılarının da denenmesi, ziyaretçilere tavsiye edilmektedir.

Sibenik’e Giderken Alınması Gerekenler

  • Sibenik’in tarihi sokaklarında bir gezinti yapacak ziyaretçilere verilecek ilk tavsiye, yanlarına küçük bir çanta almalarıdır. Kişisel eşyaları saklamak adına önerilen bu çanta, Sibenik seyahati sırasında büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 
  • Ayrıca geziler sırasında rahat bir spor ayakkabının seçilmesi de ziyaretçilere tavsiye edilmektedir. Çünkü eski sokaklar arasında bulunan taş yollar, yürürken zorlayıcı olabilmektedir. Bu sebeple ziyaretçilerin, en rahat edebileceği ayakkabıları seçmeleri önemlidir.
  • Sibenik, özellikle kış aylarında yağan yağmurlarıyla meşhur bir şehirdir. Bu nedenle şehre kış mevsiminde gideceklere, yanlarına mutlaka şemsiye ve yağmurluk almaları önerilmektedir. Aynı zamanda su geçirmeyecek bir ayakkabı da tercih edilmelidir. 
  • Şehrin bu dönemlerinde şiddetli soğuklar görülmese de hırka ve ceket gibi sıcak tutacak kıyafetlerin de seyahat çantasında bulunması gerekmektedir.
  • Sibenik’e yaz döneminde gidecek ziyaretçilere verilebilecek tavsiyelerden ilki, ince ve terletmeyecek kıyafetler seçmeleri gerektiğidir. Nem oranının yüksek olduğu bu dönemlerde gezinti yaparken terlememek adına, pamuklu ürünler en doğru seçim olmaktadır. 
  • Buna ek olarak güneşten korunmak adına gözlük ve şapka gibi aksesuarların bulundurulması da önerilmektedir.

Sibenik Hakkında İlginç Bilgiler

Sibenik, Hırvatistan’ın en popüler şehirlerinden biridir. Tarihi yapısıyla ülkede en çok ziyaretçiyi ağırlayan bu şehir hakkında bilinmeyenler de oldukça dikkat çekicidir. Sibenik, sanılanın aksine 11. yüzyılda ve Hırvatlar tarafından kurulmuştur. Şehrin kuruluşu sırasında bulunduğu bölgeye hakim olmaya çalışan Romalılar, Yunanlar ve İliryalılar; şehri uzun yıllar boyunca almaya çalışmışlardır.

Sibenik’in kültürel yapısı, şehrin sınırları içerisinde yer alan tarihi mekanlarda yaşatılmaktadır. Bu tarihi mekanlar arasında en özel olanlarından biri, Sibenik Katedrali’dir. 15. yüzyılda yapımına başlanan katedral, iki heykeltıraş tarafından tamamlanmıştır. İç dekorasyonu ve dış mimarisi ile eşsiz bir güzelliğe sahip olan Sibenik Katedrali, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

“Sibenik” adının nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Aslında kuruluşunun ardından şehir, ilk olarak Kresimirovgra; yani “Kresimir’in Şehri” olarak anılmıştır. Yıllar içerisinde adı değişen şehir, yakın geçmişten itibaren Sibenik olarak anılmaya başlanmıştır. Ünlü şair Juraj Sizgoric, şiirlerinden birinde şehrin Sibenik adını taşıdığını; çünkü şehrin çubuklarla (Hırvatçası “sibe”) çevrili olduğunu açıklamıştır. Ayrıca Ukrayna dilinde “Sibenik” kelimesi, yaramaz bir çocuk anlamına gelmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hırvatistan Vizesi

Hırvatistan yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinden vize istememektedir. Fakat bordo pasaport sahiplerinin, ülkeyi ziyaret etmek için vize başvurusunda bulunması zorunludur. Ücretsiz şekilde alınan randevu sonrasında, gerekli evraklar teslim edilerek, Hırvatistan vizesine müracaat edilebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Club Zonal Sinchi Roca nerededir?

Club Zonal Sinchi Roca, Peru’nun Lima şehrinde yer almaktadır. Lima’nın Comas Bölgesi’nde bulunan bu park, eğlenceli aktiviteleriyle ünlüdür.

Parkın içerisinde hangi aktiviteler vardır?

Yüzme, futbol, voleybol, tenis gibi sporların yanı sıra bisiklet sürmek ve piknik yapmak  için de alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu parkta, oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.